chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak(...)pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę
Monia miesza i gotujeNiektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy, mieszamy łyżką.Blachę (ja używam 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed
Anielska Kuchnia Anichleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu. Sam chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)!Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!Dziękuję Wam za wspólne pieczenie(...)Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. 4. W czasie tych 3 godzin
UgotujmyTo.plOddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze(...)odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc
sama złodyczObserwuję gołębie za oknem, siedzące na antenie sąsiadów. Czyszczą swoje wilgotne piórka, trzepią skrzydełkami, kręcą się wokół własnej osi, aż w końcu siadają spokojnie i patrzą
W kuchni Karmel-itkiRolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPo dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie
Ze smakiem i z pasjąTo ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta
Ze smakiem i z pasjąIdealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto
Ze smakiem bez glutenuaromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna, bo w 100% bezglutenowa i w 100% do powtarzania bez końca. Ps. w szklaneczce ze zdjęcia też piekłyśmy ten chlebek (obecność męskiego pierwiastka - a najbardziej tego wzbogaconego o wąsy - w stadzie powoduje zmniejszanie się zasobów niezbędnych m.in. słoiczków). Trzeba sobie jakoś radzić(...)osoby! Jedna wlewa obie masy na raz, na wprost siebie a druga kręci powoli słoiczkiem. Ma wyjść "ślimak".PIECZENIE:1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").! Nie otwieramy piekarnika, żeby chlebki nie opadły.KAROB - "Mączka chleba świętojańskiego" (Produkt
Wypisz WymalujMacie ochotę na świeże, domowe bułki, lecz wasza lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Polecam przygotować tzw. kryzysowe bułki, ponieważ nie zawierają mleka, masła ani jajek. Idealne
UgotowaćMuffiny czekoladowe z truskawkami to połączenie ciasta czekoladowego z soczystymi owocami. Babeczki są mięciutkie i mocno czekoladowe, a dodatek truskawek wspaniale urozmaica ich smak. Z poniższego
Smakołyki BerenikiSkładniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część
OliveandThymeWczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto
Be Fit Be Strong