Słodki gość - słodkie ciasto:) Bez jajek z morelami 413W tamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnicaJI ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort Triple Mascarpone 189Torty to temat rzeka… Bardzo słodkie, mało słodkie, owocowe , deserowe , lekkie, ciężkie z „przytupem” : ) Ach ile gustów, tyle tortów. Dziś postaram się Wam przedstawić dość uniwersalną
Domowe ciasta
Sernik z mlekiem w proszku 500Sernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera
Kuchnia domowa Ani
Wiewiórka 279Wiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham Czekoladę
Ciasto z rabarbarem. Bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek 185Ciasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1
nietadieta
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 233Kolejny udany wypiek, którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno
Smaczne Zdrowe
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 581Kiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety
Moja Delicja
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 136wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce
moj przepis na
Ciasto MLECZNA kanapka 747YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MLECZNA kanapka Składniki: Ciasto: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 100ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru(...)miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Krem: 6. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier, cukier wanilinowy
Mała Cukierenka
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 197wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce
moj przepis na
Kostka piernikowa 316przygotowania kostki piernikowej. Ciasto piernikowe : 4 jajka 25 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru szczypta soli 10 dkg masła bez soli 5 łyżek płynnego miodu 5 dkg gorzkiej czekolady 10 dkg kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/8 łyżeczki mielonego anyżu gwiaździstego 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego(...)śmietanę. Wymieszać. Na koniec dodać przesiane suche składniki. Dobrze i szybko wmieszać je do płynnych składników. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać płynne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na dwie połowy. Do małego kubeczka wsypać żelatynę
mecooks
Ciasto dyniowo-karmelowe 193blogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie - wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;) Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka(...)partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodawać pianę do masy dyniowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić
My simple kitchen
Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni 174Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny, a chrupiąca skórka niesamowicie kusi. Przyznam, że cukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto. Taki chlebek można przygotować na mnóstwo sposobów i tym samym każdorazowo nadać(...)pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Użyłam oleju z pestek dyni
Di gotuje
Sernik z czekoladowym kajmakiem wg Aleex 224położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Ciasteczka dokładnie pokruszyć w blenderze (ja zrobiłam to w thermomixie) i wymieszać z roztopionym masłem. 3. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę(...)sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 5. Przygotować masę serową: do misy włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). 6. Masę serową wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut
W mojej kuchni