Znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć
Słodkie PrzyjemnościKolejne szybkie ciasteczka, a mianowicie muffinki czekoladowo-truskawkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, upiekłam je na urodziny najstarszego dziecka do przedszkola. Zamiast mleka dodałam wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitcukru, oliwę z oliwek i sól. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy(...)pizzy lub ketchupu). Wykładamy podsmażone pieczarki z papryką, a na wierzch kurczaka. Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Po tym czasie wyciągamy na chwilę pizzę i posypujemy ją serem mozzarella. Pieczemy jeszcze około 4 minuty. Podajemy
Słodkie okruszkiWeekend [ tym razem ciut dłuższy ] i z tej okazji jest Ciasto na niedzielę. U mnie w sumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo
Moje domowe kucharzenieszklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej(...)całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki
Izabelawkuchnigruszkami. Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą! Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto jest nie tylko wyjątkowo delikatne, ale i wilgotne. Zapieczone z soczystymi gruszkami tworzy fantastyczna całość, której żaden wielbiciel słodkości się nie oprze! Polecam! PS. Nie wiem czy wiecie, ale Majonez Kielecki(...)wanilią ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * gruszki – 4-5 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki. Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C bez termoobiegu. Jeśli będzie
Ostra na Słodkonaprawdę zrobienie tortu na początku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie(...)kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż
Zrób to smacznietypowo jesienna pogoda,dlatego warto wprowadzić trochę koloru do swoich dni Ale oczywiście wybór smaku i koloru galaretki zostawiam już Wam. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście sernika na serkach homogenizowanych (bez pieczenia), to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 700 g serków homogenizowanych / u mnie część waniliowych (typu „Danio”), a pozostałe naturalne 4 łyżki(...)free o smaku cytrynowym Cukry Nyskie Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy obok siebie herbatniki. Do garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimną wodą (niewielka ilość, tylko do jej pokrycia, ciut powyżej jej poziom), a następnie odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy nasz garnuszek na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając
Słodkie okruszkiwyrośnięcia na 12 - 16 godzin W dniu pieczenia piekarnik nagrzać do temp. 180 st, C. Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat. Rozciągnąć w formę prostokąta. Przeciąć na pół. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia wielkości naszych blach. Lekko oprószyć jeden papier mąką. Na środku ułożyć kawałek ciasta. Ciasto lekko posypać mąką. Przykryć drugim papierem. Rozwałkować wałkiem(...)małe kwadraty przy pomocy radełka lub noża. Razem z papierem przenieść na blachę. Nakłuć każdy krakersik widelcem Powtórzyć wszystkie czynności z drugim kawałkiem ciasta. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie wyłączyć grzanie, drzwiczki lekko uchylić i pozostawić krakersy w piecyku do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
Stare Garymąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka(...)rzadka). 2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu wierzch oprószamy kakao:-) Smacznego
kruche babeczkiwiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy. Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Wylać pozostałą część ciasta. Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w półplasterki, wciskając je lekko w ciasto. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowo