ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:789/1234)

Prosta tarta ze śliwkami 149

W końcu udało mi się zdobyć śliwki, więc dziś prawdziwie jesienna tarta, bardzo prosta i szybka, do tego trochę fit. Początkowo miałam ją jeszcze wzbogacić o

Healthy food explorer
Siała baba mak - ucierane ciasto z makiem niemielonym 148

Ciasto na niedzielę w naszym przypadku przeważnie nie ma szans doczekania niedzieli. Właściwie najbezpieczniej byłoby piec późno, kiedy chłopaki już śpią. Problem w tym, że odkąd nie są już maluchami, kładą się często później niż ja. Powoduje to, że coraz częściej sięgam po przepisy najprostsze i najszybsze. Zresztą wydaje mi się, że mimo swej prostoty, często odwdzieczają się one bardzo(...)kształcie gwiazdy. Forma nie była pusta, wypełniała ją dzisiejsza babka makowa, której zaletą jest użycie ziaren maku zupełnie suchych i bez mielenia. Cóż za wygoda  w dzisiejszych zbyt pośpiesznych czasach. Mak przyjemnie chrupie i nadaje ciastu specyficzną strukturę. Wreszcie odnalazłam przepis i oczywiście okazało się,  że jest tak łatwy, że można polecić  go wszystkim, którzy

I tu będę miała takie te
Ciasto Bajeczne / Fairytale Layer Cake 207

Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami / 'Fairytale' Layer Cake Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami(...)lodówki, tam stężeje). Ciasto z biszkoptami składa się również z kremu śmietankowego z galaretką. Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie). Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to najlepszy przepis na łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto warstwowe. Dzięki biszkoptom zanurzonym w kremie

Lekcje w kuchni
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 139

ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć(...)masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180 °C. Lukier: Cukier puder należny wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta kilka kropel wody

Słodki Zakątek
Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami 161

posmarowania ciasta 7 pomidorków koktajlowych 7 czarnych oliwek kilka igiełek świeżego rozmarynu sól gruboziarnista W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je 100 ml wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy oliwę i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając do niego resztę wody. Przerzucamy ciasto(...)minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie przekładamy ciasto na obsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły placek (grubość około 3-4 cm). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia (ja ułożyłam ją na papierze do pieczenia, żeby później

PatiGotuje
Brownie z malinami czyli poWeekendowe Lakocie odc.179 196

łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g gorzkiej czekolady 200 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki nasionka z połowy laski wanilii pół łyżeczki skórki startej z cytryny 280 g cukru trzcinowego 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę, masło, cukier wkładamy do miski(...)czas dokładnie mieszając a następnie, wciąż mieszając masę, wsypujemy po łyżce suchych składnikó. Kiedy się składniki się połączą, wlewamy masę do blachy, wtykamy maliny i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut. ale tylko do momentu gdy ciasto przestanie być surowe, powinno pozostać miękkie i jakby niedopieczone, nie za suche. Lepiej piec krócej niż za długo. Brownie studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szpinakowo-bazyliowe ptysie z tuńczykiem, twarożkiem i warzywami 234

ciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące, a jednak bardzo lekkie w smaku. Idealne na kolację lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju garden party i wiosenne pikniki. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam takie kolorowe dania, a Wy? :) 6-7 sztuk ciasto(...)średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i smarujemy twarożkiem. Do każdego nakładamy także

Mienta blog
Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym 260

być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam od Owocowy Dom Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół). Ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy(...)Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód. Na masę serową nakładamy w kilkunastu miejscach dżem porzeczkowy (kilka łyżeczek). Doskonale przełamuje słodycz ciasta. Końcowe przygotowania: Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu. Gdy ciasto ostygnie

Słodkie okruszki
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 341

łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji.     Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 szczypta soli 2 łyżki(...)cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na krem (udoskonalony

Qlinarnie i Qlinarnie
Śmietankowe ciasto ze śliwkami 204

szklanki drobnego cukru do wypieków, 2 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, 700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych. Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić. Masło i mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się(...)turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy 477

mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne samo, jak również podane w towarzystwie jogurtu i innych owoców np. granata, malin, borówek. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy: 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką 6 jajek „zerówek” 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe(...)pieczenia płatki migdałowe do posypania'; document.write(" "); Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Musimy je ugotować – możemy to zrobić w wodzie (gotują się ok. 1 – 1,5 godziny) lub znacznie szybciej – w mikrofalówce (nakłuwamy skórkę widelcem, przekładamy pomarańcze do zamykanego pojemnika i podgrzewamy na średniej lub wysokiej mocy przez 6-10 minut). Ugotowane pomarańcze

Poezja smaku
PASZTET Z ŁOSOSIA 155

formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie(...)pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem.  Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor.  Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka

OliveandThyme
Ciasto kakaowo korzenne z gruszką 210

mieszania używamy rózgi. W drugiej misce łączymy  suche składniki ciasta tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy(...)nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki wybrały kąpiel w cieście  i się tam skryły. Połówki gruszek układamy na cieście ponacinaną częścią do góry. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach C. Oprószamy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Tort bezowy, pavlova 135

Bardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić

Kuchnia Pokoleń
Tort marchewkowy 189

aromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej(...)zawartość pierwszej miseczki i wymieszać, następnie drugą miseczkę i ponownie wymieszać. • Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24-26 cm, której boki wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. • Piec w temp. 150 st.C przez 70 minut. Krem mascarpone • Utrzeć na gładką masę miękkie masło i cukier puder

To co kocham
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE 170

papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką

Ciastka - domowe słodkości
Domowe bułeczki czosnkowe 211

Bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki(...)wyrabiaj na elastyczne ciasto ok. 7 min. (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem - przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki

Alutka-Gotuje
Smak raju 177

konsystencji jak powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam  tutaj  , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników  4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier(...)strąki wanilii, dodać do gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik z orzechową kruszonką 220

bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać

Mała Cukierenka
Jabłecznik z orzechową kruszonką 469

bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać

Mała Cukierenka
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 223

ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w międzyczasie obrać śliwki. Przekroić każdą śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko(...)zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć rozłożone śliwki. Piec 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 172

mleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie(...)miękkie ciasto (na początku będzie się kleić ale w trakcie wyrabiania zacznie tworzyć zwartą strukturę). Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na części o wadze ok 60 g, tworzymy kuleczkę, układamy je na stolnicy, przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy na następne 15 minut. Potem każdą taką

Kuchenne Wariacje
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 157

wstydzę się do tego przyznać). Oczywiście nie mrożone (bo tego bym nie przeżył), tylko z naszej ulubionej pizzeri. Obejrzeliśmy trzy filmy, objadłem się creme brulee, tartą cytrynową z bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych chlebów jest zupełnie inna(...)wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pyszny chleb jaglany 226

To jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja

Mienta blog
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 220

S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań)   masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej

SzczyptaSmaQ
Biszkopt makowy z kremem z białej czekolady 385

mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje samym wyglądem. Nada się idealnie na rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem(...)masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.Studzimy w formie.Masło, cukier i mleko

Słodkie Przyjemności
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 150

lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory w swiatecznym menu ciasta z jablkami.Chociaz to,z duza(...)cukru50 g amarettini (wloskie ciasteczka)1 zoltko+1 lyzka mleka na glazureWykonanie:°Mleko podgrzac,rozpuscic w nim maslo.Wszystkie suche skladniki na ciasto wymieszac,umiescic w misie robota,wlac mleko z maslem i wyrabiac okolo 10 minut,do powstania gladkiego,elastycznego ciasta.Uformowac kule , przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.°Jablka obrac.podzielic na cwiartki,nastepnie pokroic w cienkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 235

kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe(...)drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 207

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką(...)kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut Wyjąć i wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Muffinki straciatella 167

pieczenia 3/4 szklanki cukru tabliczka czekolady mlecznej posypka: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem aż się rozpuści i dodajemy jogurt oraz olej i wszystko mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do powstania gęstego ciasta. Czekoladę kroimy(...)małe kawałeczki i dodajemy ją do ciasta. Gotową masę przekładamy do foremek.  Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier z mąką. Mieszamy dokładnie aż powstają nam grudki. Taką posypkę dajemy na wierzch muffinek i wszystko razem wkładamy  do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni na  około 40 minut.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Niezła beza malinowa 211

urodziny  -mojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.  Krem: Do miksera włóż maliny i zblęduj

Niezły Młynek
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 221

pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼  szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy(...)małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 111

sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia

Moja Delicja
Pierniczki bezglutenowe 181

P ierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu

Pyry na Gaz
Sposoby na przetrwanie jesieni 172

cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie nieodłączny element jesieni, i pomyśleć, że jeszcze cztery lata temu(...)szarlotka to zbyt trudne ciasto dla Ciebie, to alternatywą mogą być naleśniki z prażonych jabłek. Jak je zrobić? Dwa jabłka obierz ze skórki, pokrój na kostkę, dodaj łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i połowę szklanki wody, jabłka duś na patelni aż się rozprażą. W osobnej misce wymieszaj szklankę mleka, 2 jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nie pełną szklankę

SMYKWKUCHNI
Śniadanie w 5 minut 190

Należysz do osób, których ulubioną funkcją telefonu jest możliwość włączenia drzemki w budziku? Uporczywie twierdzisz, że rano zamykasz oczy TYLKO na 5 minut, a magicznym sposobem

peanutbuttermonster
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 172

minut pod przykryciem ze ściereczki. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które(...)momentu aż podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 40 x 25 cm.  Posypać z wierzchu drobno zmielonymi migdałami pozostawiają c wzdłuż dłuższego boku brzeg o szerokości ok 8 cm. Na migdały nałożyć grubo siekane kawałki kandyzowanych pomarańczy i zwinąć ciasto - składając wzdłuż dłuższego boku "na trzy", jak przy

KUCHARNIA
Malinowa góra lodowa 602

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie. Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie. Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i

Lena Gotuje
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 168

Drobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku

Kuchnia MagdaLeny
Bezy migdałowe 143

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i

Cztery Fajery
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 373

Jak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy

Ostra na Słodko
Szarlotka z bitą śmietaną 514

szalotkę w różnych wersjach, jak na przykład: Szarlotka sypana Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka bez pieczenia Szarlotka z keksówki Tym razem przygotowałam szarlotkę z bitą śmietaną na biszkopcie. Jest delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i słodkie. Szarlotkę przygotowuje najczęściej jesienią, kiedy w naszym(...)cukier. Kolejno dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kiedy masa będzie odpowiednio puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę 24×36 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać cynamon

Przepiski.pl
Ciasto Raffaello bez pieczenia 101

Ostatnio szukałam pomysłu na ciasto bez pieczenia. Tym sposobem trafiłam na blog  Kulinarne przeboje  i przypadł mi do gustu przepis na ciasto Raffaello. Jest ono bardzo smaczne, delikatne i smakiem przypomina prawdziwe Raffaello. Po prostu je uwielbiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis zapożyczony z bloga  Kulinarne przeboje . Składniki na blaszkę o wymiarach 28x26cm. Składniki: 1 opakowanie(...)budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego 100g białej czekolady 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej) 100g masła 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania wierzchu ciasta 80ml Advocatu (ja użyłam likieru tiramisu) 100g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. 2. 1l mleka wlać do większego garnka

Danka Pichci
Świąteczne ciasteczkowe lizaki 158

wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji deserowej od HELIO 5 dag aronii kandyzowanej od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek - lizaków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy(...)godziny. 2. Wycinanie ciasteczek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka do pary, jedno całe, a jedno z dziurką. U mnie jest to motyw świąteczny. 3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy

Izabelawkuchni
Sernik królewski 158

jajka 150 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) skórka starta z połowy pomarańczy szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą owinąć(...)lodówki na co najmniej 3 godziny. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić boki formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotować masę serową

Moje domowe kucharzenie
Wiosenne jajka faszerowane 849

wiosenne jajka faszerowane: Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Ogórek, rzodkiewki i szczypiorek umyć, osuszyć a następnie pokroić bardzo drobno – w kosteczkę o boku ok. 2-3 mm. Ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i delikatnie(...)polecam zajrzeć tutaj po nasze przepisy: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . Na Wielkanoc (tuż obok babek i mazurków) nie zabraknie również u nas takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Wiosenne jajka faszerowane appeared first

Kulinarne Przeboje
STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM, ZAWIJANIEC BEZ WYRABIANIA 183

olejem. Całość dokładnie wymieszać. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjąć na blat (ja wykładam wcześniej blat folią spożywczą), dłońmi maczanymi w oleju rozciągnąć ciasto na w miarę cienki płat. Na płacie ciasta rozsmarować równo warstwę dżemu. Następnie zwinąć ciasto z dwóch stron do środka. Można podwinąć boki pod spód (choć(...)jest to konieczne). Delikatnie przełożyć zawijańca do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20-30 minut, do napuszenia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Kruszonka: - 60g mąki orkiszowej typ450 - 35g ksylitolu (lub cukru) - 35g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki) Z mąki, ksylitolu i masła zagnieść kruche ciasto. Gdy powstaną małe grudki, kruszonka jest gotowa. Kruszonką obsypujemy nasze

Smaczne Zdrowe
Chleb bananowy (banana bread) 128

Popularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon(...)jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni
Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem 151

dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy.  Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć(...)sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i nasiona chia. Przesypać do mokrych składników i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone truskawki i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i całość posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez około 50-60 minut

Healthy food explorer
Piernik odchudzony 139

Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczenie: Temperatura i czas - 180ºC grzanie góra+dół przez 45 minut, następnie 160ºC z termoobiegiem przez kolejne 20 minut, ciasto pieczemy do suchego patyczka Ciasto wystawiamy i pozwalamy mu wystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności(...)przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie komponuje się z korzennym smakiem ciasta.     Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ale w teksturze i smaku nie odbiega niczym od tradycyjnego piernika. Śliwki nadają mu cudowny aromat, a daktyle zapewniają słodycz bez martwienia się o ilości kalorii. Polecam wszystkim łasuchom

Cooking Monster
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 156

glutenu) 10 dkg masła (bez laktozy) 2 łyżki drobno krojonych orzechów laskowych 1 persymon Masa serowa: 20 dkg mascarpone (bez laktozy) 25 dkg mielonego sera białego (bez laktozy) 20 dkg puree z dyni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 7 dkg cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków 1 łyżeczka(...)przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi. Piana z białek i kokosa powinna zostać przygotowana w momencie gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy

mecooks
Sernik kajmakowo - dyniowy 221

czubate łyżki mąki pszennej 250g musu z dyni łyżka cynamonu do posypania Przygotowanie: Sernik kajmakowo - dyniowy jest jednym z najprostszych ciast jakie robiłam. Jedynym warunkiem jest przygotowanie wcześniejsze produktów, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od włączenia piekarnika (grzanie góra dół) na 120 stopni i wstawienie na dno miseczki z wodą. masło rozpuszczamy w garnuszku. Rozkruszamy drobno(...)wkładamy do misy i krótko miksujemy, aby nie napowietrzyć sera, który uniósłby się w trakcie pieczenia i opadł po jego ukończeniu. Ciasto przelewamy do okrągłej formy ( średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Wstawiamy sernik do rozgrzanego piekarnika na 90 minut i pieczemy w 120 stopniach.  Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Posypujemy cynamonem i trzymamy w lodówce

ChilliJemy
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem 290

Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką kruszonką na wierzchu. 300 g ricotty 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru CIASTO DROŻDŻOWE 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki(...)godziny. Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy. Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta

https:KKuchniaMniam
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ, PEŁNOZIARNISTE- NAJLEPSZE 173

Kolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek, potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750(...)pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Z otrzymanego ciasta odrywałam kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekłam ok.17-20 minut, na termoobiegu. Upieczone ciastka odstawiłam do wystudzenia i dopiero wówczas je zdjęłam

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 184

średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1 godzinę(...)cebuli. Całość zamieszaj, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.  Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części i uformuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszcz. W środkowej części każdej z nich wyłóż podsmażoną cebulkę (nie przejmuj się

Roślinna - blog wegański
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 167

smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.   Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate(...)Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić. Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki

Kubki smaku
Abgeryjta ze baniōm (Babka dyniowa) 199

tyż gojździkōw 11 i joł chcioł jakosik tym receptym prziwołać te stare smaki. Niyftorzi pedzōm 12 , że abgeryjta (abo zista) to je yno take blank 13 ajnfachowe 14 ciasto bez żołdnych inkszych 15 dodatkōw, ale ci, co już sam połra 16 receptōw 17 czytali, wiedzōm, że Chopowi w kuchni niyrołz 18 sie miyrznie 19 i potyn wynołkwio(...)wlyjcie do ôkrōngłyj formy (moge być tyż ta forma, ze keryj wyłajżōm 30 abgeryjty ze dziōrōm poszczodku 31 ). Wrojście 32 jōm do bratruły na 40-45 minut- dejcie pozōr 33 , bo kołżdy piec je inkszy. Jak już baje upieczne, to ze zaftu ze poły citrōłny i pudecukru zrōbcie luker i posmarujcie nasza abgeryjta po wiyrchu. Potyn już yno… smacznego

Chop w kuchni
Maslane ciasto drozdzowe z jezynami i malinami, z kruszonka czyli poWeekendowe Lakocie odc.129 193

Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką  ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka(...)Zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlewamy masło. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do małej miseczki wsypujemy składniki na kruszonkę i zagniatamy palcami do momentu, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Francuska tarta z brokułami i serem Camembert 271

dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone...:))  Delikatny farsz idealnie komponuje się z francuskim ciastem. Danie jest lekkie, zdrowe, kolorowe... w sam raz na spotkanie ze znajomymi w plenerze :) Polecam! Składniki (na ok. 3-4 porcje) : opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka mały jogurt naturalny cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła(...)oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Sernik na zimno z truskawkami na herbatnikach maślanych 339

Kolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik z malinami 260

roztopionego masła 82 % Blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami, wyłożyć dno blaszki i docisnąć dłonią.  Całość włożyć następnie do lodówki, aby spód stężał.  Składniki na ciasto (na blaszkę 25 cm): 700 gram twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 3 żółtka(...)posypać 1/3 czekolady).  Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu! - serniki tego nie lubią).  Ubić białka na sztywną pianę z cukrem waniliowym.  Wyłożyć na wierzch sernika.  Piec około 90 minut.  Po upieczeniu studzić najpierw w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce lub w lodówce.  Przed podaniem

Garniec Magalie
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1176

hakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące.Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki,lub na 1 godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki(...)kulkę złączeniem do dołu ułożyć w papiltce na muffinki papilotki wypełnione pączkami ułożyc na blaszce do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić do  wyrośnięcia.Powinny podwoić objętość na każdym wyrośniętym pączku ułożyć wiórek masła i piec w 180`C 13-15 minut po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wyprodukowanym z ksylitolu (zmieliłam po prostu ksylitol

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!