ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:779/1234)

Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 237

deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula(...)oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem  piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko

Luźna Kuchnia
Angel food cake czyli poWeekendowe Lakocie odc.75 389

Jest to idealny wypiek recyklingowy.  Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką.  Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne(...)przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki.  Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka).  Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem ostygnie. Z cukru pudru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 241

zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam.Składniki:1 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży(...)połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę 170 stopni. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 639

ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą(...)fot.2). Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudremŹródło

Świat Ciasta
Szybki letni deser 278

zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle(...)mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku bez pieczenia, co jest ogromną zaletą przy aktualnych upałach.C. pochłaniał z zadowoloną miną, absolutnie nie narzekając na wielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z karmelem 234

jabłek i szarlotki? Pozostawię  to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na  ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany za strzał w  dziesiątkę(...)układamy je w rzędach  na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto ostygnie możemy udekorować

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki na drugie śniadanie 254

mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo(...)borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami

prawdziwe jedzenie
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 194

rois - wersja miniskladniki:2 opakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto.Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki.Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow.Mase migdalowa wykladamy(...)pomoca wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia.Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.Podajemy gdy sa jeszcze cieple.Smacznego

Przysmaki Karolki
Torcik marchewkowy 507

Weekend nie może się obyć bez żadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki(...)Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy ok 1 godz w temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie

Słodkości i nie tylko
Sernik z karmelem pomarańczowym! 262

Przepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo

SMYKWKUCHNI
Zakręcona wuzetka 198

Ciasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z delikatną pianką - bez mąki i cukru | dietetyczna, bez laktozy 339

Wczorajsze śniadanie było.. słodkie.. ale zdrowe :) "Chodziła" za mną od jakiegoś czasu szarlotka, ale jak tu zjeść dobrą, słodką i mega cynamonową będąc na

Czarnawisienka
Tort cytrynowy z lemon curd 337

Zdjęcia dziś są takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową

Cynamonowe szczęście
Przekąski na andrzejki na 20 sposobów 121

dosłownie 10 minut roboty. 3. Roladki z szynki z chrzanem Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Te roladki sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i na luźnych imprezach w gronie przyjaciół. Niestety, mają jedną wadę: zbyt szybko znikają z talerzy. 4. Koreczki z szynką Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Cóż to za impreza bez koreczków? One chyba(...)przekąski na andrzejki. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, a robienie tego chlebka to czysta przyjemność. 11. Pieczone pierogi z kaszą Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Takie pierożki z pewnością zaskoczą waszych gości. Krucho-drożdżowe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a farsz z kaszy gryczanej jest wyjątkowo smaczny. 12. Tartaletki z kapustą i śliwkami Kliknij

okolicepalnika.pl
Poradnik: Jak ugotować szparagi 200

szparagów jest tylko 18 kcal! Ta informacja to miód na serce wszystkich odchudzających się. Możecie wcinać szparagi bez obaw! Jak ugotować szparagi? Właściwie można je przyrządzić n a sto sposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Jak wybrać szparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna(...)ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty

Niedzielny kucharz