pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal bez gryzienia. Bo kanapki, które trzeba solidnie przeżuć przed połknięciem, to zdecydowanie zbyt duże wyzwanie... W końcu(...)Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smacznego! Nie ma się co oszukiwać - listopad to nie październik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz
Mała CukierenkaW Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz
Mała Cukierenkanowo otwartego przybytku. Reklamy zachęcały ogromnie, a że akurat było po drodze z pracy, skusiliśmy się. Przywitał nas dział warzywno-owocowy, i już tutaj utknęliśmy na dobre dwadzieścia minut. Wybór - ogromny! A wszystko naprawdę świeże i pięknie pachnące. To właśnie tutaj kupiłam najsmaczniejsze truskawki w tym roku. Gdy znaleźliśmy półkę z ziołami, oboje wpadliśmy w lekki szał. Wybieraliśmy, przeglądaliśmy(...)gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia lub suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis naTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj, ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki
Moje domowe kucharzeniePomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenieA oto przepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a
Kuchnia po mojemuKolejny przepis na pyszny chleb, tym razem pszenno – żytni z ziarnami. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis
Smaki ArmineDruga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci biszkoptów. Dzisiejsze są z ksylitolem z prawdziwą wanilią i dodatkiem mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą
Smaczne ZdrowePyszny sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców. SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy: 100 g kruchych ciastek 60 g masła Masa serowa: 500 g sera z
słodki bratekSezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująCiasto Słodki Pocałunek jest bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego, wilgotnego i mięciutkiego ciasta marmurkowego, kremu czekoladowego i polewy. Wielbiciele czekolady będą zachwyceni. Jest stosunkowo proste i szybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić. Składniki na ciasto Słodki Pocałunek: Ciasto: 180 g mąki pszennej(...)wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę połamaną
e-PrzepisyKulinarneSwojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką. 2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml. 300 gramów mąki żytniej chlebowej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 550 ml. mocno ciepłej wody(...)minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wyrośnięte chlebki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
Andzia Pichciorzechów włoskich, posiekanych i uprażonych Wykonanie CIASTO Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się połączy dodajemy masło i wyrabiamy ponownie przez około 15 minut, aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek(...)Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Tajemnice Smakuodstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, do wyrośnięcia. Banany rozgniatamy widelcem. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy rozbełtane jajko, puree bananowe, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, tak długo, aż przestanie kleić się do rąk (u mnie wyrabiane ręcznie przez około 30 minut). Odstawiamy przykryte w misce ściereczką do podwojenia objętości(...)odparowania soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie
Smaki Na Talerzubiałek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g każdy) 1 szklanka cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to więcej) 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Dodatkowo: 2,5 szklanki jagód 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne(...)wiórki kokosowe. Jak składniki nam się połączą to naszą masę jogurtową przelewamy na ciasto. 5. Jagody wcześniej myjemy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na masę jogurtową. Na jagody ścieramy ciasto, które włożyliśmy do lodówki. 6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Wierzch ma się nam ładnie zarumienić. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
kruche babeczkiprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy(...)piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką bo będzie się lepić
Wanilia i KardamonDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej(...)oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 5. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka
Izabelawkuchniblogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana(...)się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła
Ciastkozercypłaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny (lub ekstrakt waniliowy) - szczypta soli W jednej misce roztrzepać jajka, dodać jogurt oraz stopione masło, dokładnie wymieszać widelcem. W drugiej misce wymieszać suche składniki, tj: mąkę, sól, ksylitol (lub cukier) proszek do pieczenia, sodę oraz skórkę cytrynową. Do składników mokrych wsypać składniki(...)połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-19 minut, do lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku , u mnie
Smaczne Zdrowewszystkich osób, które są ciekawe nowych przepisów. W tym wydaniu ( tak jak w poprzednim ) też miałam swój udział i wymyśliłam tym razem przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasteczka jaglane bez cukru Dodałam do nich wodę kokosową i trochę mąki, więc są też delikatnie kokosowe. Nie wymagają wcześniejszego gotowania kaszy, bo wykorzystuje się tutaj płatki. Myślę, że miłośnicy masła orzechowego(...)połączenia składników. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować kulki i spłaszczyć (ciasteczka powinny mieć grubość około 5 mm). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Artykuł Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotjajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta bazyliowa: Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie(...)prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45 minut
Szalona Kuchnia Ewelinylistopada nie miałam energii na wiele więcej. Zreszta maluchy oceniaja popołudnie bez swoich dorosłych i w obcym domu, jako wielka przygodę. Nic straconego: wielkie przyjęcie zrobimy za rok! Ponieważ znam życie i gusta jedzeniowe tutejszych maluchów, zamiast wysilać się i robić wyszukane ciasto, którego i tak nikt by nie jadł, zrobiłam tacę cupcakes. Już w niedzielę wcześniej zrobiłam(...)pieczenia (self-raising), 125g drobnego cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodaj 125g bardzo miękkiego masła lub margaryny do pieczenia i wbij 2 jajka. Całość zmiksuj na gładka, kremowa masę. Jeśli ciasto wydaje się za gęste wlej 1 łyżkę mleka i zmiksuj całość jeszcze raz. Rozdziel pomiędzy papilotki, napełniajac do około 2/3 wysokości, i piecz okolice
Lejdi of the housekwadratową formę 20x20) smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas przelewania ciasta do formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam ze sobą. Sypką mieszankę dodaję(...)cukrem na przemian z olejem i mlekiem. Mieszam dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Na samym końcu łączę ciasto z powidłami. Tak przygotowaną masę przelewam do wcześniej przygotowanej foremki. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka". Po lekkim przestygnięciu w piekarniku, wykładam ciasto, posypuję cukrem pudrem. Można skonsumować jeszcze ciepłe
W kuchni Karmel-itkiWielkanoc zbliża się wielkimi krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję. Mój wybór padł na sernik :-) Wielkanocny sernik Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę(...)zamiennie) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy. Mikserem utrzeć jajka z erytrytolem i masłem lub olejem kokosowym. Do masy dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60-70 minut. Czas pieczenia pod koniec
Marta próbujeLubicie bułeczki? Ja, choć są niestety tuczące, pozwalam sobie od czasu do czasu na tą rozpustę;) Bułeczki z tego przepisu są niebywale mięciutkie. Smakują nawet i bez żadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych(...)miski z mąką, w przygotowane wgłębienie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Olej delikatnie podgrzewamy. Łączymy z jogurtem. Dodajemy do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków
Smaki Na Talerzuminut,następnie wlać go do miski z mąką. Dodać resztę mleka, jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać je kilka minut,następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiać ciasto dalej przez ok. 15 minut aż stało się gładkie i elastyczne.Przykryć o zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, budyń i cukier.Wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować. .Ciasto(...)rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieprostego, ślicznego i karnawałowego. W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto słodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci. Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-) Ich przygotowanie jest niezwykle proste(...)siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Kolejnym etapem jest wyżywanie się na cieście :P czyli lejemy je wałkiem ile wlezie :-) Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto. Robimy to przez około 5 minut :-) Gdy przekroimy ciasto powinny być widoczne pęcherzyki. Teraz przystępujemy do wykonania róż. Wycinamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugotować do wchłonięcia mleka. Mieszać pod koniec gotowania, by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć garnek z kaszą z palnika i przykryć pokrywką. Odstawić na 5-10 minut. 100 g wiórków kokosowych uprażyć na złoto na suchej patelni (polecam zrobić to na dwie tury, chyba że macie wielką patelnię). Kaszę zblendować ręcznym blenderem. Ten etap można pominąć. Całe kulki(...)wymieszać wszystkie składniki, gdy kasza jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną
Weekendy w domu i ogrodziemisce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym. 4. Masa serowa(...)masy. Dodawać porcjami ser. Proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy serowej, cały czas ucierając. 5. Do tortownicy schłodzonej i wyklejonej ciastem wkładać kleksy obu mas – serowej i makowej. 6. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 – 180 stopni C. Zostawić na 20 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. 7. Wyjąć i ostudzić
W mojej kuchniPavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia(...)pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę. Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 130 stopni i piec około 1,5h Piekarnik wyłączyć lekko uchylić i pozostawić do wystygnięcia bezy. Skórkę
O kuchni z uczuciemzaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku(...)której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
Dzieje kuchennej Wiewióryfolią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa(...)startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową i również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 15 minut. Następnie wystudzić
Oryginalny smakprzepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest to zwykły murzynek :) SKŁADNIKI(...)ciasto uzyskamy 1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić. 2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić. 3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze. 4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką. 5. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok 35-40 minut
Kto ugości moich gości?trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis(...)sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę, do półtora, w ciepłe miejsce w misce oprószonej mąką i przykrytej bawełnianą ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat
Spektrum SmakuWielkanoc bez mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego. Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka(...)składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia (możesz narysować szablon lub wylać blat małej tortownicy lub formySkładniki na pomadę umieść w garnuszku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Wystudzone blaty przełóż marmoladą. 2 łyżki surowego ciasta wymieszaj
Wielki apetytbardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut. W razie, gdyby ciasto za bardzo przypiekało się z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić (najlepiej w lodówce). Wyjąć
CookYourselfdżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto(...)się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały. Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę czekolady łamiemy na drobniejsze kawałki
Smakowy Rajmówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy."Składniki:5 jaj160 g cukru250 g mąki2 łyżeczki proszku1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze(...)proszkiem do pieczenia.Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy przekładamy ciasto, na jego wierzch wykładamy równomiernie po całym cieście wcześniej pokrojone brzoskwinie.Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 35-40 minut. Studzimy w piekarniku - ja tę czynność pominęłam :)Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjednego paczka dam sie jeszcze skusic,ale piec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe(...)wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego ciasta przygotowanego na masle,takze bez udzialu tluszczy trans.Faworki mozna bardziej finezyjnie powycinac,mysle o skosnych koncach,ale szkoda mi bylo wyrzucac tyle okrawkow.Dlatego moje sa ciete prosto.Ten "podrabiany"przepis,sprawi ,ze karnawalowa tradycja nie zaginie , a faworki mam nadzieje zagoszcza w kazdym domu.Skladniki:1 rolka ciasta francuskiegocukier puderWykonanie:Piekarnik nastawic na 220°C.Wyjetego ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete w folie spozywcza odstawic na 30 minut do lodowkiW miedzyczasie obrac marchew i pokroic w gruba kostke.Marchew ,cynamon i kardamon(...)cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke na tarte wysmarowac maslem.Ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami folii.Wykleic ciastem foremke i uformowac rant.Ponakluwac wielokrotnie widelcem.Wylozyc na wierzch krem marchewkowy.Piec 45 minut.Studzic w foremce na kratce.Podawac z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!