Ekspresowe pierniczki bez pieczenia? To możliwe i w dodatku pyszne rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż nie tylko dla nich :) My bardzo lubimy przygotowywać szybkie pralinki
Mienta blogMuzyka łagodzi obyczaje. A taniec - połamaniec w wykonaniu pociech poprawia humor :D Sernik w świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli
My simple kitchenpatelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do żółtek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni(...)mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniacudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed(...)soli i kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami maślankę lub kefir, cały czas mieszając. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ok. 9 bułeczek. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu przez 20-25 min. Rada: Bułeczki możemy
Kuchnia MagdaLenykażdą pogodę i niepogodę - bez względu na to czy za oknem ziąb i plucha czy piękne słoneczko. Jeśli spodziewacie się gości, albo poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Sernik borówkowy na zimno - proporcje na tortownicę o średnicy około(...)albo jako sproszkowane borówki amerykańskie albo liofilizowany cały owoc borówki amerykańskiej Jak zrobić sernik borówkowy na zimno Liofilizowane sproszkowane borówki mieszam z serkiem homogenizowanym i odstawiam na około 10 minut. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody, nie dopuszczając do wrzenia podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciastacudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed(...)soli i kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami maślankę lub kefir, cały czas mieszając. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ok. 9 bułeczek. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu przez 20-25 min. Rada: Bułeczki możemy
Kuchnia MagdaLenyopadają na dno. Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki Keks z suszonymi owocami Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli(...)połowę cukru i ucieramy aż piana będzie gęsta i szklista. Pianę wraz z owocami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do wyłożonej papierem od pieczenia keksówki. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy studzimy i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Keks z suszonymi owocami
PatiGotujeRobi się bardzo szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste. Bardzo polecam :) Składniki (około 10 muffinek): 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owianych lub mąki owsianej 1 jajko 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kilka sztuk truskawek Wykonanie: Piekarnik nagrzać(...)drobinki). Banany rozgnieść, połączyć z jajkiem i roztopionym olejem. Wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 wysokości. W środek każdej muffinki wcisnąć niewielką truskawkę (szerszą częścią do góry). Piec przez 25 minut
Healthy food explorerMocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony
Wanilia i Kardamonnastępnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami(...)ceramicznymi środek- tak by w trakcie pieczenia nie wyrósł do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 15 minut, po czym ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Zdecydowanie krócej pieczemy pozostałe skrawki- wystarczy w sumie jakieś 15-20 minut, w zależności od ich wielkości. Gotowe skrawki kruszymy. Krem jaglany: W rondelku z nieprzywierającym dnem
Kuchnia w czekoladzieciągu dnia kiedy mam na coś ochotę i nie wiem dokładnie na co a że zdrowe i super smaczne to wybieram bez wyrzutów sumienia tę opcję, do pochrupania bez wyrzutów sumienia Miłego i smacznego dnia! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych suszonych moreli(...)składnikami (oprócz miechunki i morwy białej) wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przypraw, dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. 5 minut przed końcem dorzuć miechunkę i morwę białą, wymieszaj, podpiecz. Gotowe! smacznego Do domowej
Zasmakuj Kuchnitermoobieg lub 170-180 st.C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu i ostygnięciu wyciągamy z blachy i usuwamy papier do pieczenia. Przekładamy znów do blachy (możemy całą blachę ,aż po brzegi wyłożyć folią spożywczą, będzie nam łatwiej wyjąc ciasto) GALARETKI: WIŚNIOWA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Ja gotuję wodę(...)Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam. Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi
Pani na deserciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 10 min. Połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto(...)ciasto. (Ciasto musi być chłodne). Na górze masy powtykać borówki. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 170°C. Pozostawić na blacie do wystudzenia. 3 łyżki mleka wlać do rondelka lekko podgrzać wsypać pokrojone drobniutko kawałki czekolady. Pozostawić pod przykryciem na kilka minut
Kubki smaku