Znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć
Słodkie PrzyjemnościKolejne szybkie ciasteczka, a mianowicie muffinki czekoladowo-truskawkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, upiekłam je na urodziny najstarszego dziecka do przedszkola. Zamiast mleka dodałam wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitcukru, oliwę z oliwek i sól. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy(...)pizzy lub ketchupu). Wykładamy podsmażone pieczarki z papryką, a na wierzch kurczaka. Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Po tym czasie wyciągamy na chwilę pizzę i posypujemy ją serem mozzarella. Pieczemy jeszcze około 4 minuty. Podajemy
Słodkie okruszkiWeekend [ tym razem ciut dłuższy ] i z tej okazji jest Ciasto na niedzielę. U mnie w sumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo
Moje domowe kucharzenieszklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej(...)całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki
Izabelawkuchnigruszkami. Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą! Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto jest nie tylko wyjątkowo delikatne, ale i wilgotne. Zapieczone z soczystymi gruszkami tworzy fantastyczna całość, której żaden wielbiciel słodkości się nie oprze! Polecam! PS. Nie wiem czy wiecie, ale Majonez Kielecki(...)wanilią ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * gruszki – 4-5 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki. Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C bez termoobiegu. Jeśli będzie
Ostra na Słodkonaprawdę zrobienie tortu na początku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie(...)kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż
Zrób to smacznietypowo jesienna pogoda,dlatego warto wprowadzić trochę koloru do swoich dni Ale oczywiście wybór smaku i koloru galaretki zostawiam już Wam. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście sernika na serkach homogenizowanych (bez pieczenia), to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 700 g serków homogenizowanych / u mnie część waniliowych (typu „Danio”), a pozostałe naturalne 4 łyżki(...)free o smaku cytrynowym Cukry Nyskie Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy obok siebie herbatniki. Do garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimną wodą (niewielka ilość, tylko do jej pokrycia, ciut powyżej jej poziom), a następnie odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy nasz garnuszek na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając
Słodkie okruszkiwyrośnięcia na 12 - 16 godzin W dniu pieczenia piekarnik nagrzać do temp. 180 st, C. Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat. Rozciągnąć w formę prostokąta. Przeciąć na pół. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia wielkości naszych blach. Lekko oprószyć jeden papier mąką. Na środku ułożyć kawałek ciasta. Ciasto lekko posypać mąką. Przykryć drugim papierem. Rozwałkować wałkiem(...)małe kwadraty przy pomocy radełka lub noża. Razem z papierem przenieść na blachę. Nakłuć każdy krakersik widelcem Powtórzyć wszystkie czynności z drugim kawałkiem ciasta. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie wyłączyć grzanie, drzwiczki lekko uchylić i pozostawić krakersy w piecyku do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
Stare Garymąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka(...)rzadka). 2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu wierzch oprószamy kakao:-) Smacznego
kruche babeczkiwiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy. Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Wylać pozostałą część ciasta. Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w półplasterki, wciskając je lekko w ciasto. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowokwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i całość mieszam krótko, jedynie do połączenia. Masę przelewa do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy(...)piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie studzę oba ciasta i wyjmuję z tortownic. Jeśli ciasta mają "górkę" na wierzchu to odcinam ją. Krem czekoladowy Czekoladę podgrzewam ze śmietaną do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę mieszankę przez noc w lodówce, wcześniej jednak odkładam 3 łyżki do osobnej miseczki, gdyż użyję
Mango Papajałyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka(...)lodówce. Masa serowa: W misie miksera umieść wszystkie składniki. Zmiksuj tylko do połączenia składników ( nie miksować zbyt długo!) Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut. Polewa: Składniki wymieszaj. Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez
Kuchnia bezglutenowaDomowa tortlilla z wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla! Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc(...)ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż
codojedzeniaprzesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty. W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam
Cukiernia Pychotkisolą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam. Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam(...)spokoju na godzinę, aby podrosło. Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą. Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę. Uwaga! Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos. Smacznego
Wanilia i KardamonJeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć
Bon appetit mon amiechwilę czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki(...)formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 10-15 minut – aż się zarumieni (czas różni się w zależności od piekarnika). W czasie gdy ciacho się piecze, a jabłka pewnie już wystygły, możemy jajka połączyć z odżywką białkową i zmiksować/zblendowa
Jak gotować i nie zwariowaćPrzygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka. Ubij(...)masy serowej dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj lub powoli zmiksuj. Dodaj partiami pianę z białek i ręcznie łyżką lub trzepaczką połącz. Wyłóż ciasto na tortownicę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz min. 60 minut. W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową (matową stroną w dół) tak, by nie dotykała sernika. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku. Dzięki temu
Anioszek w kuchniPyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję
Gotowanie i blogowanieWielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień(...)deserowej 5 łyżek mleka Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaInspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze
apetytnapieczenie