Witam Kochani dziś chcę Wam przedstawić przepis na czeskie ciasteczka bez pieczenia Pszczele ule :) Do ich przygotowania są potrzebne specjalne foremki, które można zakupić za niewielka cenę na wszystkim dobrze znanym portalu aukcyjnym. Są dostępne różne kształty, ja kupiłam ule i misie :) Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem(...)cukru waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli DODATKOWO DO DEKORACJI -1 czekolada deserowa -dowolne ozdoby np małe perełki Potrzebujemy też takich foremek Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI) Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto z Truskawkami i Musli Składniki: Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g musli, użyłam musli „Majowa mieszanka” z mixit.pl 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60g cukru Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 jajek 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). Kruszonkę wstawić do lodówki. Ciasto: 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą
Mała Cukierenkawegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała) 40 g mąki jaglanej lub innej (np. pszennej, orkiszowej) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku(...)kokosowych, migdałów, orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku z pomarańczy. Gotowe ciasto wyłóż do foremek na tartaletki i piecz je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie
Via Gustodzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) A potem już tylko czekamy kilka dni na efekt końcowy i możemy brać się za gotowanie przepysznego żurku na Wielkanoc :) Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki(...)Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . @media
Kulinarne Przebojewykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy. Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej(...)gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie odsączyć i zblendować na mus. Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Fabryka pomysłówproszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wrzucamy lekko odciśnięte z rumu bakalie. Ponownie mieszamy. Kamionkową formę smarujemy lekko tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Możemy również zrobić to na papierze do pieczenia, który ułatwi nam przeniesienie do formy. Wystarczy później nałożyć na formę papier z przyklejonym ciastem (ciastem do dołu(...)delikatnie zerwać papier i wyrównać boki. Następnie wlewamy masę makową. Z mniejszej części ciasta wykrawamy gwiazdki w różnych rozmiarach i układamy na maku. Pieczemy w 180°C, przez 45-50 minut. Smacznego
DominikaDolciwanilią 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych garść rodzynków Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Następnie dodajemy cukry i mąki z proszkiem do pieczenia i intensywnie mieszamy, aż połączą się z masłem, później dodajemy jajko i nadal mieszamy. 2. Na końcu dodajemy(...)właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta. 4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 15 minut. Smacznego
Kawa z mlekiemfarsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy(...)każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się
Dieta bez mlekaTakie ciasta są najlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić
Ala piecze i gotujesmaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli! Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest idealne na upalne dni. Składniki na ciasto: puszka cieciorki (200g) 3 jajka pół szklanki cukru szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki mleka Składniki na galaretkę pomarańczową 500ml świeżo(...)kokosową 500ml mleczka kokosowego light 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo duża pomarańcza. Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz z wody i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powstanie gęsta maź, którą należy delikatnie rozprowadzić w ubitych jajkach z cukrem. Przelej do foremki wysmarowanej masłem
wysmienitydobrego, bez mleka i najlepiej czekoladowego, bo własnie takie ciacha najbardziej lubi nasza najmłodsza pociecha. Padło na ciasto fasolowe, do którego długo się przymierzałam, ale jakoś nie wychodziło. Oczywiście nie przyznałam się dzieciom z czego będzie ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe(...)Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy. W misce ucieramy jajka z ksylitolem lub cukrem. Łączymy z resztą składników. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w formie sylikonowej). Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. ok. 180 st. C, ale dla pewności lepiej ciasto obserwować i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto na pewno jest w środku upieczone
Państwo Wojtczuk gotująkawałki, otrzeć skórkę z pomarańczy. W naczyniu umieścić suche składniki: mąki, karob, sól, przyprawy i sodę – wymieszać i przesiać przez sito do osobnego naczynia. Formę na ciasto delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 o C(T). Banany przełożyć do misy i zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę – w trakcie miksowania dodać olej i skórkę(...)dodać suche, przesiane składniki – zmiksować do połączenia. Następnie dodać ocet i krótko zmiksować. Na koniec wsypać suszone owoce – wymieszać całość łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać jego powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie uwolnić je z formy i przełożyć na kratkę
Even Better Foodmasła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko lepkie. Następnie je rozwałkować i za pomocą szklanki(...)przykryć drugim krążkiem. Docisnąć, aby brzegi się zlepiły. Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać pierniczki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pierniczki przez 15-20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić pierniczki według uznania. Można zrobić dekoracyjne esy-floresy lub w całości posmarować pierniczki czekoladą
My simple kitchenktóry można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami Składniki: 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)wciskając je lekko w masę - kawałki owoców poukładać w odstępach od siebie, nie powinno być ich za dużo, żeby za bardzo nie obciążać ciasta - ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni - piec 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem - przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Smakołyki BerenikiRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest
VioletoweKucharzenieZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z
Smakuje zdrowowięc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka jak piekę dodaję tylko łyżkę nasion chia, bez czarnuszki. To taki mały kompromis :) No to co? Pieczemy, co nie? :) Ps. Bardzo podoba mi się jego tak jakby pajęcza skórka z wierzchu :) Składniki /blaszka 33 x 9 cm/: 450 g mąki pszennej(...)rozpuściły. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 10 - 15 minut. Po tym czasie widać na powierzchni napuszone drożdże. Wszystkie etapy widać na zdjęciu niżej. Do napuszonych drożdży wsypuję całą zawartość z mniejszej miski, czyli mąki i sól. Wszystko razem mieszam łyżką, na końcu czasami pomagam sobie dłonią, ciasto jest mocno klejące, ale takie ma być. Odstawiam
Blondynka GotujeLekkie ciasto z puszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym
Zrób to smacznieKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych
Maminek kulinarnywszystkim jest to, że nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko zaczęłam ścierać marchewkę małe stworki zaczęły z zaciekawieniem zaglądać do kuchni(...)pieczenia Delecta Mąkę, sodę , proszek do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać, dodać płatki czekoladowe i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, olej i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z marchewką mieszając. Przelać do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: 1/4 szklanki mleka; 1/3 szklanki cukru
dom-agi.plWyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota. Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będa uchwyty do pokrywki chlebka. Pozostałe ciasto podzielić(...)miarę równe części. Każdą część uformować w ładną zgrabną kulę. Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka. Potem całe chlebki posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Gotowe chlebki wstawić
Monia miesza i gotujeSzybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 Składniki(...)wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią. Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy
Ze smakiem i z pasjąwyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby(...)jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt waniliowy. Masę jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na dolny spód biszkoptu naponczowany połową mieszanki soku jabłkowego z dodatkami i wyrównać. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie
Trzeci talerzrodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru(...)jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki
My simple kitchenteż zdrowsze i nawet osoby na diecie mogą zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :) I proszę jeszcze o jedno...A mianowicie - wybaczcie mi te zdjęcia! Nienawidzę fotografować w sztucznym świetle, ale byłam zmuszona to zrobić... Wiecie, nawet gdybym chciała sfotografować ciasto następnego dnia, również byłby z tym problem, ponieważ...ciasta już prawie nie było :)) LEKKI CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI inspiracja - Przysmaki(...)proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i ponownie miksujemy (na najmniejszych obrotach). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu rozkładamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 minut
chili & sugarBez zbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy(...)opakowaniem cukru waniliowego i mąką ziemniaczaną. I znowu po łyżeczce dodajemy do wciąż ubijanej piany. Na koniec dodajemy ocet winny i ubijamy jeszcze przez minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy
Marder&Marder ManufactureDlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na
Gotowanie to kochaniepuszystą masę. Rozpuszczone masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą(...)nią wlać masę z kakao. Autorka podaje, że można później delikatnie spiralnie zamieszać obie warstwy , ja tego nie zrobiłam. Gotową babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepiknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie(...)mlekiem, wodą i oliwą z oliwek. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia
Słodkie Przyjemnościznalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski(...)konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka, połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezę. Piec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż beza się lekko zrumieni.Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego!Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%Ciasto Makowo-Kokosowe:100 g zmielonego maku100 g wiórków kokosowych200 g cukrucukier waniliowy 6 jajek2 łyżki kaszy mannyłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaKrem Budyniowy(...)wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz
Słodka Stronabiałego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty, C. nuci pod nosem świąteczne melodie, i nawet psa w jakimś takim jakby bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)SKŁADNIKI:SPÓD CIASTA:20 herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko)150 g masła3 budynie waniliowe(...)łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy
Serce zamknięte w formie pysznościczosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji(...)ciasta będziemy chcieli wykorzystać oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy przygotować najpierw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła
Kulinarne przygody Gatityurodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ kremjest połączony z konfiturą różaną, płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli). Do tego biszkoptnasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku(...)Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta
RAROSSACiasto w tym czasie urośnie i opadnie.Po 12 h przygotowujemy 2 łyżeczki drożdży i rozrabiamy z 300 ml letniej wody i całość mieszamy z przygotowaną bigą, dodajemy 250 g mąki, po czym ponownie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 2h. Gdy ciasto podwoi objętość dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez(...)grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy wyjąć z piekarnika).Piętkę smarujemy masłem i jemy od razu póki ciepła. :) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiźródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu
Poezja smakudostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy.Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 - 50 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki:Na ciasto: 100 g margaryny szklanka(...)wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować
Słodkości i nie tylkoformę do pieczenia. Jestem zwolennikiem porcelanowych form do pieczenia, z kilku powodów. Zdecydowanie szybciej i prościej utrzymać formę w nienagannej czystości. Ciasta nigdy mi się nie przypalają na brzegach i ostatni powód- po prostu taka forma pięknie się prezentuje na stole. Nie muszę już używać dodatkowej patery, wystarczy ciasto postawić na środku stołu i osiągniemy super efekt(...)umili na pewno nie jedno popołudnie! przepis TARTA PUMPKIN spód ciasta: -100 g zimnego masła - 180 g mąki pszennej - 2 żółtka - 1 białko WYKONANIE: W/w składniki zagnieć na jednolite ciasto. Schłodź przez kwadrans w lodówce, wylep formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia 170 stopni C. Grzanie: dół. masa dyniowa: - 750 g pieczonej
SMYKWKUCHNISkładniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 26 śliwek cukier puder 5 białek
Przepisy kulinarne babci AntoninyCiasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla
Smakołyki BerenikiPo raz pierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z
Ala piecze i gotujeDawno nie podawałam Wam przepisu na babeczki. Dlatego postanowiłam wstawić dziś przepis na rewelacyjne marchwiowe babeczki z bananem. Są świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać
Be Fit Be StrongNie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej
MarcinChef