ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:758/1234)

Chleb mieszany owsiany 298

Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach).  Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze

apetytnapieczenie
Mini batoniki owsiane 168

Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze nawet nie myślałam, że pieczenie pochłonie mnie bez reszty i będę sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się(...)wszystko mieszamy.Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie.Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki.Przechowujemy w szczelnym pojemniku

Słodkie Przyjemności
Ananasowe z kremem budyniowym 384

ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie :  Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką  Czekoladowe kratery z kremem budyniowym  Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym(...)ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.KREM :Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl

Ostra na Słodko
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 185

dostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć...Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;)Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba(...)przestudzone masło. Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 223

przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki. Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie.A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się.Orkiszowo-ciecierzycowe(...)przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 276

jadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka(...)mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program góra-dół, ok.25 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pizza margherita 266

Ciasto: - szklanka mąki tortowej- 25 g drożdży- łyżeczka oleju- łyżeczka cukru- pół szklanki ciepłej wodySos:- puszka pomidorów bez skórki- odrobina oleju- łyżeczka bazylii- łyżeczka oregano - sól, pieprzDodatkowo:- listki świeżej bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej(...)minutach powinniśmy uzyskać ładną kulkę ciasta, z której następnie formujemy naszą pizzę na lekko natłuszczonej blasze, smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona w plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest gotowy. Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii. Moja pizza była na cienkim cieście

Kulinarne zapędy Kokosa
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 300

Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy

Ostra na Słodko
Bezglutenowe babeczki buraczane 206

Szybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek.  Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach

Ze smakiem bez glutenu
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 314

  Dziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość

Słodkie okruszki
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 220

Miseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka

Oryginalny smak
TORT FIT KOKOSOWO - BRZOSKWINIOWY 235

Lżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest

Upiecz sobie babeczkę
Beza z mascarpone i pomarańczami 209

Beza, którą przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Chociaż ten wypiek to praktycznie sam cukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami

Mienta blog
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 256

  Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe

Smaczne Zdrowe
Cytrynowe ciasteczka (Biscotti al limone) 190

Najprostsze kruche ciasteczka maślane, z lukrem z białej czekolady, aromatyzowane skórką cytrynową. Gorąco polecam! SKŁADNIKI  (ok. 50 sztuk) 400 g m ą ki  200

La grande e la piccola cuoca