Raffaello z Likierem Bez Pieczenia – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i likierem, bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe i wygląda wspaniale. W przygotowaniu jest proste, tylko należy pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto będzie idealne na spotkanie rodzinne i święta, bardzo polecam! (inspiracja z księgi siostry Anastazji). Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 650ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 16g 200g cukru 300g masła 250g wiórków kokosowych około 350-400g herbatników 250ml
Mała Cukierenkaciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: "Ciocia a co to jest takie dobre i fajne?" (pytał pokazując chipsy(...)wymieszaj z drożdżami i częścią mąki. Pozostaw na 20 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Masło stop w rondelku. Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut. Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp
SMYKWKUCHNIUpieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. Przepis znalazłam tutaj . I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho! Składniki suche: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste piec 45 minut, aż do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki(...)Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealne letnie śniadanko. Uwielbiam pieczone omlety, które smakują i wyglądają jak ciasto :) Ten tak właśnie się prezentuje, a najlepsze w nim jest to, że można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej(...)dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Wrzucić żółtka i wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem kokosowym. Piec przez około 15 minut w 180ºC. Wyjąć, przełożyć na talerz, posmarować kremem i dodać ulubione owoce
Healthy food explorerLekarz zalecił 5 dni bez wstawania z łóżka… palmy i baseny zamieniliśmy na kanapę w pokoju. Na szczęście noga już wyleczona, ale lekki smutek został a pogoda nie pomaga. Odwrócone ciasto z figami Drukuj Prep time 20 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 20 min Proste jesienne ciasto ze świeżymi figami, migdałami(...)mąki owsianej (albo orkiszowej) 100 g migdałów zmielonych 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 230 ml jogurtu naturalnego Instructions Brzegi okrągłej formy z wyjmowanym brzegiem (26 cm) nasmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadzić miód ( jeżeli jest zbyt gęsty to podgrzać wcześniej) Figi pokroić na plasterki i rozłożyć
Cooking for Emilyjeżynami tym razem w wersji twarogowej. Jeżeli nie jesteście wielbicielami jeżyn polecam użyć malin, szczególnie teraz, kiedy jest pełnia sezonu. W zasadzie to każde owoce się tutaj nadadzą. Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód 140 g herbatników(...)cytryny cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny 350 g jeżyn Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić w lodówce. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek ale trzeba dosłodzić według swoich upodobań), jogurtem i sokiem z cytryny. Podzielić na dwie części
Pieguskowa Kuchniastudenta bez miksera! Ciasto jest niezwykle puszyste.Nie ma opcji,aby Wam nie wyszło.Składniki odmierzamy kubkiem od jogurtu. Składniki 200 g jogurtu naturalnego 3 jaja u mnie kacze 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej 1 kubeczek (od jogurtu) nierafinowanego cukru trzcinowego 1 kubeczek (od jogurtu) nierafinowanego oleju kokosowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka(...)suchych i mieszamy łyżką bądź miksujemy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto . Układamy na wierzch plastry jabłek. Można posypać jagodami opcjonalnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Czas pieczenia to mniej więcej 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy-możemy wyciągać
Z Kuchni Do Kuchnijajka 200 ml śmietany kremówki Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i na 1h do lodówki Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy (wałkuję przez folię spożywczą, łatwiej mi przenieść ciasto i nie klei się do wałka). Wyłożyć do natłuszczonej formy(...)nakłuć widelcem. Położyć folie aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi, lub suchą fasolą. Jeśli nie macie nic pod ręką, upiec nie obciążając. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i ponownie podpiec na lekko złoty kolor. Poukładać brokuła, obsypać bardzo drobno posiekanym czosnkiem , odrobinę grubo
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrogami lub składać w koperty. Efekt smakowy zaskakujący, bo sama się zastanawiałam jak wyjdą ciasteczka na piwie i tylko z 3 składników dodatkowo bez cukru. Są przepyszne, kruche i wciągające baarrdzo. Zapraszam... Składniki Ciasto: 400 g masła ja użyłam śmietankowe 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada lub dżem ja użyłam powideł(...)pokrojoną w drobną kosteczkę gorzką czekoladę i zwinąć przeciwległe rogi (boki które będziemy sklejać lekko posmarować wodą- ciasto lepiej będzie się kleiło. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką
Kubki smakukuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła) 3 żółtka(...)wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka literatką (albo okrągłą foremką o średnicy około 4 cm) . Ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi jedną stronę wykrojonych krążków i pieczemy w gorącym piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 20 minut. Zmielone orzechy zaparzamy
Trzeci talerzmięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli(...)resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne
królestwo garówdobrze jest, gdy się kręci. Nie ma nudy. I tego samego Wam życzę :) A z okazji zbliżającej się za rok trzydziestki upiekłam sobie tort. Wy też sobie upieczcie, nawet bez okazji,a co ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa pomarańczowa: Serek mascarpone
W kuchni Katiepolewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 90 minut
Bulliośrednicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia 1/4 mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady(...)miski i delikatnie po trochę dodajemy do białek miksując na wolnych obrotach. 5. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy ( średnica 26 cm )wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. C. i pieczemy ok. 20 minut ( do suchego patyczka ) 7. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat kuchenny , żeby nie upadło ciasto. Następnie przygotowujemy warstwę
Pysznosci Babci Basi