byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej(...)nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10 minut. Ciasto po upieczeniu powinno
Podróż w kulinariabez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: ciasto: puszka(...)obrać. Wrzucić do blendera wraz z jajkiem. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej
Fabryka pomysłówwody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy Ogródek Dziadunia ) 1 laska cynamonu 4-5 goździków 1 cukier z prawdziwą wanilią Wykonanie: Gruszkę umyj i obierz ze skóry, zostaw ogonki. Włóż do wody wraz ze wszystkimi składnikami. Gotuj (w zależności od twardości gruszki) od 20 do nawet 45 minut, jeśli Twoje gruszki są bardzo twarde. Ważnym(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki
Garniec Magaliesłodkiego? :P Bez ciasta? Bo ciasto na weekend być musi :) Prostszego ciasta już chyba nie ma - składniki, które każdy ma w domu, do tego sezonowe owoce i ulubione dodatki. I nie trzeba nawet włączać miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i długo pozostaje świeże. Trzeba coś jeszcze dodawać? :) Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja(...)wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem
My simple kitchendzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła - 300 ml mleka *opcjonalnie: - suszone zioła prowansalskie - suszona mięta Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane). Podawać
W poszukiwaniu inspiracjiolej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)Sprawdźcie patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli jest suchy, wyjmijcie. Jeśli mokry i oblepiony ciastem, potrzymajcie jeszcze 5 minut. Kiedy ciasto ostygnie po upieczeniu, zróbcie krem. Najpierw ubijacie w mikserze śmietankę. Później dodajecie do niej łyżka po łyżce ser, na koniec powoli wsypujecie cukier. Krem wykładacie szpatułką na ciasto, rozprowadzacie po całej powierzchni, wyrównujecie, ozdabiacie orzechami i pokrojonymi w paski morelami
GRUBY WAŁEKpistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając(...)palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Mus pomarańczowy: 1. Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć 2. Na małej tarce zetrzeć troszkę skórki pomarańczowej i włożyć ją do małego garnuszka 3. Następnie pokroić pomarańczę w plastry, potem w kosteczkę i dodać do skórki pomarańczowej. dodać sok z cytryny. 4. Wszystko
KreatywnePinymałe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam wszystkim na Tłusty Czwartek :) Składniki na ok 25-30 sztuk: 6 całych jaj 3 szklanki mąki płaska łyzeczka proszku do pieczenia 400 g gęstego(...)pieczenia, sól i spirytus (nie będzie go czuć, dodajemy, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto powinno wyjść gęste. Cały olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy na dużym ogniu, aż wrzucona do niego na probę odrobina ciasta zacznie skwierczeć i szybko się rumienić. Na tym etapie zmniejszamy ogień i zaczynamy smażyć pączusie. Łyżką nabieramy sporą ilość ciasta i i zsuwamy
Zawsze głodna!ponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna. Babka marchewkowo(...)Suche składniki łączymy z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprosty, że żadna rozpoczynająca pieczenie osoba nie będzie musiała sięgać po telefon do mamy lub przyjaciela. Przepis nie tylko prosty, ale i bardzo szybki. Cieniutkie, chrupiące prostokąty ciasta filo obłożone cieniutko krojonymi plastrami rabarbaru. Opruszone cukrem pudrem chrupią rozkosznie i znikają w mgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie(...)zaszkodzi chrupkości ciasta. Ciasto filo rozmrozić, a następnie rozdzielić na arkusze. Każdy z nich posmarować stopionym masłem i ponownie nałożyć na siebie. Z tak przygotowanego ciasta wyciąć prostokąty lub kwadraty - kształt zależy od Was:) . Na każdy nałożyć plastry rabarbaru i posypać odrobiną cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 10-15 minut, do momentu
KUCHARNIADzień Mamy. Co byśmy bez nich zrobiły? W takie święto jak dziś wręcz nie wypada zapomnieć o drobnym upominku bądź wypieku. Słodkie słówka, też by się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy(...)dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek
Słodkie Przyjemnościmnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis namnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis namnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis naCześć kochani! Czy przyszedł dziś do Was bogaty Mikołaj? Mam nadzieję, że tak! Mój był, aż nadto bogaty, więc narzekać nie mogę. Dziś mam dla Was
Be Fit Be Strong