ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:737/1234)

ciasto czekoladowo bananowe 190

W naszym domu banany zawsze się znajdzie. Ale czasami już lekko brązowe ;) Dlatego trzeba szukać pomysłów na ich wykorzystanie. Tym razem poszłam w coś słodkiego i

Gotowanie z pasją
Kokosanki z kleksem 88

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne

Słodki sentyment
Kokosanki z kleksem 110

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne

Słodki sentyment
Pavlova 134

Składniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego

KreatywnePiny
Tort śmietankowy z wiśniami 123

pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać wodę, wymieszać, przesiać resztę składników sypkich i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy(...)wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Wiśnie i nasączenie: Z wiśni odlać nieco soku do garnuszka, następnie przełożyć je na patelnię, wsypać cukier i włączyć palnik. Wiśnie podgrzewać mieszając od czasu do czasu, tak aby odparować z nich sok. Gdy wiśnie będą odpowiednio gęste, wyłączyć palnik i zostawić

Passions hobbies life
Bułki pszenne 115

drożdże wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże urosną, dodajemy ciepłe mleko, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki. Każdą bułeczkę(...)nasionami lub zostawić gładkie. Niech chwilę odpoczną, podrosną. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Na dół piekarnika stawiamy blaszkę z gorącą wodą. Układamy na blaszce z piekarnika bułeczki i pieczemy około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)     Artykuł Bułki pszenne pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy 124

Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na  śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego(...)roztopionego Ciasto kruche: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu, wciskam w ciasto. Kruszonka

wesoła kuchnia
Sernik czekoladowo-cynamonowy z pierniczkami 115

Witajcie :) Czy tylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest

Pełny talerz
Przepis #180 Bezglutenowe herbatniki - bez cukru i laktozy (wegańskie) 144

mojej  liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki.  Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki  bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ(...)sodę, ksylitol oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.  Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako

Health-Fit-Life
Ciasto makowa Bonanza 183

cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (36%) 25 dkg jogurtu naturalnego 2.5 dkg żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto makowa bonanza Jak przygotować makową Bonanzę. Biszkopt makowy: Do miski włożyć masło (powinno mieć temperaturę pokojową), cukier puder oraz sok z cytryny. Utrzeć na puszystą masę. Kiedy masło jest już(...)osobnej miski wsypać sól, dodać białka. Ubić na sztywno. Ubite białka dodać do masy makowej, bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa owocowa: Morele umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu do momentu

mecooks
Ciasto ucierane z kwaśną śmietaną i owocami 124

fanką ciast z owocami sezonowymi. Z kremem czy bez, świeże owoce zatopione w cieście to coś, co uwielbiam. Tym razem przygotowałam ucierane ciasto ze świeżymi malinami i borówkami, słupkami migdałów i gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie szybkie. Potrzebne nam (na prostokątną formę 20cm x7cm) : *na ciasto ucierane: - 2 spore jajka - 100 g masła - 1/3szklanki cukru(...)ubitej masy i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.   Formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ciasta, posypać świeżymi owocami i migdałami.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30-35 minut (termoobieg). Jeśli po tym czasie ciasto jest wilgotne, pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Gotowe wystudzić. Ciasto najlepiej

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto "Pijak" 207

jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie nadają temu ciastu charakteru. Ciasto "Pijak" to doskonała alternatywa dla zagranicznych ciast z kremem. Polecam! Składniki: ciasto 1 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 g proszku do pieczenia(...)czekolady 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła Ciasto 1 :  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczeniaCiasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka

Ciasta z tradycjami
Naleśniki z charakterem, na zakwasie 173

Przepis dla tych, którzy pieką chleb na zakwasie czyli dla domowych piekarzy. Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony. Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Przy dokarmianiu zakwasu do chleba, można użyć więcej mąki i wody a po skończonej fermentacji część użyć do naleśników.  Dokarmiamy zakwas w taki sposób jak do chleba, czyli zostawiając do przefermentowania(...)mlekiem pół na pół, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżeczka cukru, 2-3 łyżki roztopionego masła. Wszystkie składniki miksujemy i pozostawiamy, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie regulujemy gęstość ciasta dodając mleka lub wody. Smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni. Możemy podawać jak tradycyjne naleśniki na słodko lub wytrawnie

Leśny Zakątek
Sernik kokosowy na zimno 205

Zapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych Cukry Nyskie  i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych od Cukry Nyskie 500 g twarogu półtłustego w kostce 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wiórków kokosowych(...)cały czas mieszając. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód i wsypujemy kakao. Mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szarlotka owsiana 629

Szarlotka owsiana to tradycyjne ciasto półkruche z jabłkami, uzupełnione o sporą ilość płatków owsianych, które sprawiają, że ciasto jest bardziej chrupiące. Przygotowałam ją w formie o

Smakołyki Bereniki
Ciasto malinowe na zimno 155

Zapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Przepis zobaczyłam w internecie i postanowiłam zrobić to ciasto. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Polecam bo jest przepyszne. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 3 galaretki malinowe w proszku 500 g mrożonych malin 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 100 g płatków(...)papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki. Rozprowadzamy równą warstwę i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej galaretki dodajemy rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Wstawiamy galaretkę do lodówki. Tężejącą galaretkę wraz z malinami przekładamy na herbatnikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka owsiano-kokosowe (wegańskie i bezglutenowe) #13 139

płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Rozpuszczamy ksylitol razem z olejem kokosowym. Jedną łyżeczkę mielonego siemienia lnianego zalewamy 2,5 łyżeczkami wody i odstawiamy na bok. 2. Następnie dodajemy mąkę kokosową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na małym ogniu. 3. Dodajemy wiórki kokosowe(...)roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy na najwyższym piętrze przez 20 minut z termoobiegiem. Mój piekarnik (Bosch) wymaga dodatkowego dopiekania przez 10 minut

Kawa z mlekiem
Najlepsze pierniczki 171

miękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce). U mnie wersja bez dekoracji lecz śmiało można je polukrować i dowolnie ozdobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i od razu wiedziałam, że muszę je upiec :) Zrobiłam z połowy porcji. Składniki: 180 g kwaśnej(...)sobą. Następnie dodajemy ubite na sztywno 2 białka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie dekorujemy

My simple kitchen
Paluchy wiedźmy 157

jakiegoś czasu obserwujemy w Polsce modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego(...)proszku do pieczenia szczypta soli jajko łyżeczka ekstraktu z migdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie

365 dni dookoła kuchni
Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka z Pecorino Romano i szczyptą gorczycy 144

ustach. Można sięgać po nie raz po raz. Są idealną przegryzką dla nas i dla naszych gości. Pyszne, delikatne i chrupiące ciasteczka z serem... Pecorino Romano  * Ciasteczką są bez dodatku cukru, natomiast okrasiłam je szczyptą roztartej w moździerzu gorczycy. Składniki na około 40 szt. 120 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 żółtka 70 g sera Pecorino(...)proszku, ser i sól. Wymieszałam i zarobiłam ciasto w jedną bryłę. Następnie utworzyłam wałek długości około 25 cm. Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut. * Pecorino Romano dlaczego wybrałam ten ser? Jest to włoski ser o obniżonej zawartości tłuszczu. W związku z tym, że do ciasta dodałam już masło, uznałam więc uznałam że taki ser będzie

Kuchnia u Krysi
Sernik białkowy (bez glutenu, mąki i cukru białego) 140

powiecie na rozpoczęcie niedzieli serniczkiem białkowym?💪 Osobiście robimy go dość często w prostszej formie bez ozdób ale gdy dostałyśmy już kolejne zapytanie o słodkości dla sportowców postanowiłyśmy wreszcie go opublikować. Jest prosty i bardzo smaczny a czekoladowe łapki to tylko chwila skupienia a serniczek nabiera uroczego wyglądu 🐾🐼 Dodatkowo dwa blaciki wewnątrz dodają mu element zaskoczenia i przypominają popularne Oreo(...)ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra i dół) ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku się dopiekło). Ostudzony biszkopt oddzielić nożem od boków tortownicy i go wyjąć. Wyrównać górę i podzielić

Candy Pandas
Babeczki z jogurtem i owocami 135

silny wiatr. Dodatkowo jakby ciemniej i jakoś jesiennie.To na pewno nie są greckie wakacje! W takich wypadkach całkiem fajnie współpracuje z nami piekarnik. Można go włączyć bezstresowo i bez obawy ,że w domu nagle zrobi się za ciepło. Dziś na tapecie babeczki z jogurtem, przepis Teo Vafidis.   Babeczki z jogurtem są pyszne. Jedyną ich wadą jest(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać masę, a następnie przełożyć do foremek do muffinek. Dekorować owocami, które de facto i tak zostaną pochłonięte w ciasto. Piec w nagrzanym na 160-170 stopni piekarniku około 30 minut. Można podawać z syropem różanym oraz posypane cukrem pudrem! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia 219

miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzamy kakao, proszek budyniowy, mąki i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można(...)20x28 cm ) wykładamy pergaminem , a następnie pierwszą warstwą herbatników. O strożnie wykładamy 1/2 masy bez orzechów uważając aby nie przemieściły się herbatniki. Na mas ę wykładamy kolejn ą warstwę herba tnik ó w i umieszczamy ciasto w zamrażalce na ok. 15 minut . P o tym czasie wykładamy k rem z orzeszkami laskowymi i znów wykładamy herbatniki i ponownie wkładamy

Słodka Strona
Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem 230

przemian ciasto czekoladowe z waniliowym (między ciastem mogę powstać przerwy, wypełnią się podczas pieczenia). Gdy wyłożymy dół keksówki w ciasto wbijamy nasze jabłuszka, znów układamy kilka łyżek masy i znów wbijamy jabłuszka. Jabłuszka powinny jak najlepiej wejść w ciasto, aby później nie przypaliły się od góry. Ciasto rośnie w miarę pieczenia zakrywając jabłuszka. Pierwsza warstwa ciasta i jabłuszek(...)Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut (czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika).   Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane polewą.   Smacznego

Słodkie okruszki
Styropian 208

jeden i drugi przepis oraz na styropian bez dodatku ciasta kruchego. Przepis znaleziony w necie, tylko nie zapisałam gdzie. Przed pieczeniem nagrzać piekarnik. Składniki na kruche ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki [u mnie mąka tortowa] 1/2 szkl. cukru pudru [ u mnie zwykły cukier] 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 żółtek 250 g masła lub dobrej(...)wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę śmietanowo-kokosową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto piec około  55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Sernik jagodowy 315

cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: - 400g śmietany crème fraîche - 4 łyżki cukru pudru - woda różana Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy(...)lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Upieczone pozostawiamy w formie do ostudzenia

mojewypiekiinietylko
Serniczki z rabarbarem 239

formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, doda on serniczkom słodyczy oraz wzbogaci efekt wizualny. Z podanej porcji można przygotować 12 małych serniczków . Serniczki z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła(...)oprószenia serniczków Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło oraz żółtko - składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez godzinę - schłodzone ciasto podzielić na 12 części - każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik

Smakołyki Bereniki
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 234

ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę(...)Piekarnik nastawiamy na 120 stopni (góra+dół, bez termoobiegu). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dopiero wtedy zaczynamy dodawać po łyżce cukru (w kilkunastosekundowych odstępach) ciągle ubijając. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy ok. minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papierze odrysowujemy dwa koła

Be Fit Be Strong
Sernik z brzoskwiniami szybki 208

Polecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki.  Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18

Takie tam pichcenie
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 412

dietetyczne nuggetsy ? Trafiliście idealnie :) Dzisiaj dla Was coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu, nie są one smażone tylko upieczone bez jego dodatku. Jednocześnie do uzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję(...)dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane.  Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kawowy tort bezowy z granatem 168

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Niezły Młynek
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 227

Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość

Apetyt na Zielone
Wegańska tarta makowa z gruszkami 159

mnie mój sposób absolutnie nie wpływa negatywnie na jakość ciasta. Zakładam, że nie lubisz sobie komplikować życia więc po tych 15 minutach w lodówce podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj, gdy zgęstnieje lekko przestudź. Mak zmiel dwa razy (mnie Mikołaj nie wysłuchał(...)dodaj trochę brązowego cukru, ja obyłam się bez dodatku, ale różnie to z gustami bywa. Wypełnij masą makową podpieczony spód tarty, ułóż na wierzchu obrane gruszki pokrojone w plastry grubości 3-5 mm (były trzy, ale jakoś tak wyszło, że w trackie zjadłam jedną). Możesz polać jeszcze dodatkowo górę syropem klonowym. Piecz tartę w temp

greenscarf
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 164

puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel . Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie(...)zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować

Grunt to przepis!
Maxi King 247

ciasto idealne na kolejną falę upałów, całkowicie bez pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką.  Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was.  Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej(...)przestudzenia. W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników

Krakowskie smaki Ani
wegańskie i bezglutenowe ciasto z truskawkami 488

było dla mnie wyzwaniem...Piekłam już sporo ciast bez glutenu i wychodziły dobrze. Piekłam też kilka ciast wegańskich i też wyszły bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piekłam ciasta bezglutenowego i wegańskiego razem! Miałam pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec... Jednak nie zawiodłam się! Ciasto pięknie wyrosło, a w środku ani śladu jakiekolwiek zakalca(...)będę obmyślać kolejne na przepisy na bezglutenowe&wegańskie ciasta :) I Wy też nie bójcie się go upiec - nie pożałujecie jeśli się zdecydujecie :) Nawet się rymuje :) CIASTO Z TRUSKAWKAMI WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE przepis autorski // tortownica 22cm ~260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki

chili & sugar
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 430

Krem: 450ml mleka 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa(...)jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut (biszkopt trochę opadnie, proszę się nie przejmować). 7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania