Kruche czekoladowe ciasto: 200 g pszennej mąki 2 czubate łyżki kakao 150 g oleju kokosowego (najlepiej rafinowany, czyli ten bez zapachu kokosa) szczypta soli około 80 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa „serowa” 500 g suchej białej fasoli „Piękny Jaś” ugotować do miękkości, po ugotowania waga około(...)olej kokosowy (w temperaturze pokojowej, żeby nie był płynny) i wyrabiać między palcami, do momentu aż ciasto zacznie przypominać gliniastą kruszonkę. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 przez około 15 minut. Wszystkie składniki na masę serową zblendować na idealnie, powtarzam idealnie gładką masę. powtarzam idealnie gładką masę. Masę
greenscarfmlecznej czekolady mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa(...)ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy
IzabelawkuchniGarnuszek postawić na palniku i na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ), aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C. Ja sprawdziłam to termometrem cukierniczym, ale bez niego też można sobie poradzić - w momencie kiedy masa zacznie gęstnieć, należy łyżką sprawdzać czy podczas mieszania pozostaje za nią wyraźna smuga na dnie garnuszka. Jeśli tak znaczy(...)ciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( u mnie trwało to prawie 2 godziny ). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować
Opowieści z piekarnikasmakuje jak lody. Ciasto bez pieczenia, rozpływa się w ustach. Jest waniliowe, troszkę migdałowe i kawowe. Do tego jest bez cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie(...)kakao 1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat) 40g orzechów nerkowca 3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dodatkowo: kakao bez cukru do posypania 1. Orzechy nerkowca
Mała CukierenkaWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła(...)jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki
Rozpustne gotowaniedrewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta ciemnego i jedną jasnego. Układamy na papierze łatki z obu ciast. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić możemy zwilżyć ręce, wtedy będzie nam się łatwiej układało. Na ciasto wylewamy masę serową, na masę serową ponownie układamy ciasto, u mnie już nie łatki, tylko paseczki(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra - dół), sernik pieczemy 65 minut. Nastepnie otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy tak przez 30 minut
kruche babeczkiłyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej szczypta soli ¼ łyżeczki cynamonu 1 jajko 125 ml serwatki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki oleju 3 łyżki tahini Krem czekoladowy 125 g masła, miękkiego 50 ml tahini 35 g kakao 150 g cukru pudru ¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Przygotuj dwie(...)miski. Do jednej przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodaj cukier i wanilię. W drugiej misce wymieszaj jajko z serwatką, olejem i tahini. Dodaj teraz suche składniki i wymieszaj. Umieść papilotki w formie do muffinków. Napełnij masą do ¾ objętości i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyjmij babeczki i ostudź. Przygotuj krem. Miękkie masło
codojedzeniaZaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, a jeżeli zbyt gęste - odrobinę wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy(...)resztą skórki pomarańczowej. Wstawiamy do piekarnika nagranego na 180 stopni i pieczemy 30 minut (do suchego patyczka). Zdrowe ciasto drożdżowe z pomarańczową nutą podajemy na deser. Zdrowe drożdżowe zachowuje świeżość przez kolejne dni. Porcję takiego ciasta drożdżowego można posmarować miodem lub ulubionym dżemem. Bieżnik, na którym podałam zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą, jest do nabycia w sklepie www.tekstylialand.pl
My Chcemy Jeśćakurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny. Ale śmiało możecie użyć galaretki truskawkowej. Składniki na galaretkę truskawkową(...)gram truskawek 1 opakowanie żelatyny na 500 ml wody i 100 ml wrzątku 400 ml kompotu truskawkowego z zeszłorocznych przetworów (bez truskawek) 2 łyżki cukru Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30%, koniecznie zimnej 2 łyżki cukru pudru 1 mały śmietan fix Spód: miodowe ziarenka Cenos Przygotowanie: Na początku, musimy zagotować trochę wody, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniWyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować go właściwymi bochenkami chleba. Składniki: 2 szt Czas przygotowania: ok 3 godzin(...)misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy
Słodki Kompromiscukru pudru - 2 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka śmietany Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 750 gram sera z wiadereczka dobrej jakości (sprawdź skład! ) - 250 g białego sera tłustego - 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego - 1 paczka cukru waniliowego bądź ziarenka z laski(...)budyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj. ponadto: 3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura 165 do 170 stopni C. Dzięki temu sernik piecze się równo
SMYKWKUCHNIciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak. Dodatkowo, łuska się je zdecydowanie przyjemniej i efektywniej niż np. orzechy włoskie. Drukuj Orzechowe trójkąty do kawy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Góra 200 g dowolnych posiekanych orzechów 3 łyżki miodu 3 łyżki masła Ciasto 320 g mąki pszennej 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)Sposób przygotowania Ciasto Orzechy podpiec ok 20 min w 180 stopniach. Część zmielić, część posiekać. Masło rozpuścić. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kształt okręgu. Pociąć ciasto po przekątnych jak pizze. Góra Wszystkie składniki wrzucić do rondelka, czekać, aż zrobi się dość gęsta masa. Masę orzechową wyłożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach ok 40 minut
Mieszam w Garnkuoliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu. W połowie wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę chlebową, dodać mąkę razową, słód i wymieszać. Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut. Z ciasta uformować(...)ściereczką. Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką. Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g). Ciasto powinno odpocząć
Codziennik Kuchennydobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy(...)się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę posiekanych krówek i delikatnie mieszamy. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przelewamy na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki
My Culinary Artlekko maziste. Ciasto przygotowałam bez dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej(...)miodu gryczanego (lub innego) 3 jajka 2-3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić - ostudzone buraki obrać, rozdrobnić
Smakołyki Bereniki