Placek brzoskwiniowy 237mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy."Składniki:5 jaj160 g cukru250 g mąki2 łyżeczki proszku1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze(...)proszkiem do pieczenia.Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy przekładamy ciasto, na jego wierzch wykładamy równomiernie po całym cieście wcześniej pokrojone brzoskwinie.Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 35-40 minut. Studzimy w piekarniku - ja tę czynność pominęłam :)Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemności
Faworki last minute 228jednego paczka dam sie jeszcze skusic,ale piec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe(...)wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego ciasta przygotowanego na masle,takze bez udzialu tluszczy trans.Faworki mozna bardziej finezyjnie powycinac,mysle o skosnych koncach,ale szkoda mi bylo wyrzucac tyle okrawkow.Dlatego moje sa ciete prosto.Ten "podrabiany"przepis,sprawi ,ze karnawalowa tradycja nie zaginie , a faworki mam nadzieje zagoszcza w kazdym domu.Skladniki:1 rolka ciasta francuskiegocukier puderWykonanie:Piekarnik nastawic na 220°C.Wyjetego ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek orzechowo-marchewkowy 236orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete w folie spozywcza odstawic na 30 minut do lodowkiW miedzyczasie obrac marchew i pokroic w gruba kostke.Marchew ,cynamon i kardamon(...)cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke na tarte wysmarowac maslem.Ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami folii.Wykleic ciastem foremke i uformowac rant.Ponakluwac wielokrotnie widelcem.Wylozyc na wierzch krem marchewkowy.Piec 45 minut.Studzic w foremce na kratce.Podawac z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śniadanie na różowo 193Podstawą udanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy
peanutbuttermonster
PEŁNOZIARNISTE ŻYTNIE CIASTECZKA Z DYNIĄ I NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ CUKRU 217Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne Zdrowe
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 229jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się(...)pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą. 8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut
Okiem Blondynki by McBlondi
Bezy z bitą śmietaną i owocami (gluten-free) 254Bardzo łatwe w wykonaniu beziki podane z bitą śmietaną i owocami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7-8 bezików: 4 białka z
My Culinary Art
Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 423Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Brzoskwiniowy tort ze śmietaną 18 % 234Nie ma lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram
Domowe ciasta
Muffinki z dynią i polewą z białej czekolady 210W ten weekend tematem wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę są dyniowe wypieki ..szukałam przepisu, który by mnie zaciekawił..sporo wpadło mi w oko..i nie
Moje domowe kucharzenie
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 421Czas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJa
Beza z delikatnym kremem mascarpone i owocami 354Od kilku tygodni miałam straszną ochotę na bezę, ale jeszcze większego lenia... Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania
The Sweet Damsel
Słodkie, nadziewane, mleczne bułeczki 105Konkretne, sycące bułeczki. Rumiana skórka, mleczny zapach - idealne śniadanie na słodko. Popijane kawą zbożową z mlekiem - zestaw optymalny. Ciasto wyrabia się dość szybko, proces rośnięcia też jest krótki. Efekt - w moim odczuciu idealne ciasto drożdżówkowe. Można je upiec w wersji bez nadzienia - do przekrajania i smarowania czym dusza zapragnie. W wydaniu nadziewanym nie wymagają niczego więcej poza talerzem(...)miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy na minutę. Następnie rozcieramy łyżeczką, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem, wlewamy rozpuszczone masło, rozbełtane jajko. Przesiewamy mąkę z mlekiem w proszku. Mieszamy i zagniatamy ciasto, które po trzech minutach powinno być miękkie i odchodzące od dłoni. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy
Kronika Piekarnika