daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego 50 g płatków jaglanych 100 g mąki kokosowej Krem budyniowo-kokosowy: 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki ) 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowany rabarbar: 3-4 łodygi rabarbaru 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie ciasta(...)płatki jaglane z mąką kokosową. Dodać zmiksowane daktyle oraz płynny olej kokosowy. Składniki dobrze połączyć. Kwadratową blachę o wymiarach około 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie warstwę kruchego ciasta. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. 2 . Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Łodygi rabarbaru pociąć na kawałki długości około 8-10 cm. Na patelnię wlać
kolorowotorcikowopory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety(...)momentu aż całość będzie bardzo gęsta, jakieś 3 minuty. Następnie w misce na małych obrotach miksera łączymy ricottę, masło, jajka, cukier, skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się
Delusional Trinebabka piaskowa ma w składzie mąkę ziemniaczaną, skrobia powodują, że takie ciasto jest sypkie jak piasek. Pozostałe składniki tej babki to masło, jajka, cukier, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy i proszek do pieczenia. Przepisy na babki wielkanocne: – Kakaowa babka majonezowa – Babka majonezowa – Babka marmurkowa bez tłuszczu – Klasyczna Babka piaskowa – Babeczka marmurkowa. Babeczka(...)pomarańczy i kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego. Do puszystej masy dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy babkę ok. 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. kwadransie wyjmujemy babkę z formy, układamy na talerzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięarkuszy ciasta filo Przygotowanie roladek z ciasta filo : Rozpuść masło i wymieszaj z oliwą. Odstaw do przestygnięcia. Rodzynki i suszone figi lub daktyle namocz przez 20 minut w winie lub gorącej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj. W misce wymieszaj posiekane suszone owoce, liście mięty, orzechy, ser, szczyptę soli oraz roztrzepane jajko. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw(...)lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychały. Weź jeden arkusz i ułóż na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go rozpuszczonym masłem z oliwą, następnie przykryj drugim arkuszem i ponownie posmaruj tłuszczem. Tak przygotowane ciasto przekrój na trzy części wzdłuż krótszego boku. U podstawy każdego z pasków ciasta ułóż po łyżce nadzienia
Chilli Czosnek i Oliwachleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę i co najważniejsze następnego dnia jest smaczny. Chleb bez glutenu(...)łyżeczki miodu lub cukru 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli himalajskiej 250 ml mleka kokosowego lub wody (płyn musi być ciepły) 1 jajko 2 łyżki płynnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno Sypkie składniki wymieszać ze sobą, drożdże zasypać cukrem i ostawić na 10 minut. Po tym czasie do sypkich składników dodać jajko mleko kokosowe, drożdże
Delicious Titbitswersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa(...)Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Z wyrośniętego ciasta uformować trzy długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki zapleść w warkocz, a następnie uformować z niego wieniec. Piec w 180 st. C przez 40-50 minut
KucharzycaSzarlotka sypana to najprostsza szarlotka na świecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów. Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki(...)kolejną część suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią porcję suchych składników. Masło/ margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C. Dobre jest wstawić tortownicę w większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku i tłuszczu może wypłynąć z tortownicy. Smacznego
Passion of Cookingmodyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według zaopatrzenia kuchni - to też dobry(...)sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). 5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha. 6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią spożywczą
Powiedz dietom nieDziś tłusty czwartek, więc nie może obyć się dziś bez pączków, lub innych słodkości. U mnie dziś nietypowe pączki, bo pieczone w piekarniku, ale powiem ,że takie jeszcze ciepłe smakują pysznie. Nieodłącznym składnikiem tych pączków jest czekoladowa polewa, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu Poezja Smaku i na pewno jeszcze nie raz je zrobię(...)rozkruszonymi drożdżami. Zaczyn odstawić na około 15 minut, aż potroją swoją objętość. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder i sól. Wymieszać Dodać żółtki i jajka oraz śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mieszadłem z hakiem, aż wszystkie składniki się połączą, stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę. Mieszać do czasu, aż ciasto się dobrze połączy. Następnie wyjąc i wyrobić chwilę ręką. Przełożyć
Ewusiowe Smakimasę banana, cukier i olej. Mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj połowę masy bananowej, przemieszaj dużą łyżką, potem dodaj połowę mleka, znowu przemieszaj i powtórz czynności. Nie mieszaj za długo ciasta, użycie miksera też jest zbędne. Ciasto jest gęste, ale bardzo mokre, dokładnie widać to na zdjęciu. Dodaj jagody(...)rozcierając je w palcach. ps. Dziś opanowałam sztukę robienia zdjęć lewą ręką podczas rozcierania kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp całość kruszonką. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 40-45 minut. Jak widzisz, ciasto pięknie wyrasta. Smacznego! Ps. Ideałem byłoby podać to ciasto z kleksem ubitego
greenscarfcieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 250 g masła 7 łyżek wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek. Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) Dziecinie proste, błyskawiczne ciasto z serii "Niezapowiedziani goście w drodze" :) Wystarczy, że wszystkie składniki pomieszacie ze sobą za pomocą łyżki, przełożycie masę do formy, ułożycie na niej owoce i na tym Wasza praca się kończy! Teraz ciasto szybciutko ląduje na 45 minut w piekarniku, a Wy w tym czasie biegiem ogarniacie ostatni(...)mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek ze śliwkami :) Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze możecie wymienić śliwki na inne ulubione owoce. W każdej kombinacji ciacho będzie pyszne
Słodko-Słony Świat Ilonymleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ( nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery. Rozgrzej olej i smaż aż będą rumiane. Sprawdzaj patyczkiem ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto. Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon(...)obtocz pączki. Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ok 30 minut. Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona. Te z piekarnika raczej na rano do konfitury
AZgotuj!Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone(...)rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta. Po około 2-3 minutach uzyskamy ciasto o postrzępionych bokach. Odstawiamy na około 2 minuty i po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką. I teraz opis w książce robi się tak zagmatwany, że nie będę go przytaczać - ciasto trzeba wyrobić, w ten sposób, że ciasto wyciągamy do przodu (około 1/4) i zawijamy na górę ciasta, obracając ciasto(...)trakcie. dzięki temu ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto ugniatamy w ten sposób około 10 - 15 minut, po czym odkładamy je do delikatnie wysypanej mąką miski, którą przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 75 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zagniatamy. Odstawiamy na 50 minut i znowu zagniatamy. Po kolejnych 50 minutach zagniatamy po raz ostatni i odkładamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!