ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:776/1234)

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką 132

szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej(...)całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy.  3. Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto.  4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki

Izabelawkuchni
CZEKOLADOWE CIASTO MAJONEZOWE Z GRUSZKAMI 145

gruszkami. Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą! Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto jest nie tylko wyjątkowo delikatne, ale i wilgotne. Zapieczone z soczystymi gruszkami tworzy fantastyczna całość, której żaden wielbiciel słodkości się nie oprze! Polecam! PS. Nie wiem czy wiecie, ale Majonez Kielecki(...)wanilią ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * gruszki – 4-5 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki. Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C bez termoobiegu. Jeśli będzie

Ostra na Słodko
TORT MILKY WAY (KAKAOWY BISZKOPT PRZEKŁADANY KREMEM MILKY WAY) 1524

naprawdę zrobienie tortu na początku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie(...)kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.  Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż

Zrób to smacznie
Sernik na serkach homogenizowanych (bez pieczenia) 214

typowo jesienna pogoda,dlatego warto wprowadzić trochę koloru do swoich dni Ale oczywiście wybór smaku i koloru galaretki zostawiam już Wam. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście sernika na serkach homogenizowanych (bez pieczenia), to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 700 g serków homogenizowanych / u mnie część waniliowych (typu „Danio”), a pozostałe naturalne 4 łyżki(...)free o smaku cytrynowym Cukry Nyskie Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy obok siebie herbatniki. Do garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimną wodą (niewielka ilość, tylko do jej pokrycia, ciut powyżej jej poziom), a następnie odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy nasz garnuszek na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając

Słodkie okruszki
"Krakersy" z ciasta chlebowego 148

wyrośnięcia na 12 - 16 godzin W dniu pieczenia piekarnik nagrzać do temp. 180 st, C. Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat. Rozciągnąć w formę prostokąta. Przeciąć na pół. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia wielkości naszych blach. Lekko oprószyć jeden papier mąką. Na środku ułożyć  kawałek ciasta. Ciasto lekko posypać mąką. Przykryć drugim papierem. Rozwałkować wałkiem(...)małe kwadraty przy pomocy radełka lub noża. Razem z papierem przenieść na blachę. Nakłuć każdy krakersik widelcem Powtórzyć wszystkie czynności z  drugim kawałkiem ciasta. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie wyłączyć grzanie, drzwiczki lekko uchylić i pozostawić krakersy w piecyku do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

Stare Gary
Murzynek tiramisu 215

mąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej.  Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka(...)rzadka).  2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu wierzch oprószamy kakao:-) Smacznego

kruche babeczki
Ciasto jogurtowe z gruszkami 207

wiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy.   Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Wylać pozostałą część ciasta. Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w półplasterki, wciskając je lekko w ciasto. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Czekoladowy tort z chrupiącą praliną 269

kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i całość mieszam krótko, jedynie do połączenia. Masę przelewa do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy(...)piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie studzę oba ciasta i wyjmuję z tortownic. Jeśli ciasta mają "górkę" na wierzchu to odcinam ją. Krem czekoladowy Czekoladę podgrzewam ze śmietaną do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę mieszankę przez noc w lodówce, wcześniej jednak odkładam 3 łyżki do osobnej miseczki, gdyż użyję

Mango Papaja
Bezglutenowy sernik jagodowy 119

łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód  Polewa:  300 kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka(...)lodówce. Masa serowa: W misie miksera umieść wszystkie składniki. Zmiksuj tylko do połączenia składników ( nie miksować zbyt długo!) Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut. Polewa: Składniki wymieszaj. Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez

Kuchnia bezglutenowa
Domowa tortilla z wołowiną 181

Domowa tortlilla z wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla! Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc(...)ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż

codojedzenia
Ciasto Jakuba 418

przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty. W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam

Cukiernia Pychotki
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 131

solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam. Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam(...)spokoju na godzinę, aby podrosło. Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą. Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę. Uwaga! Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Beza kawowa z malinami 211

Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy  z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć

Bon appetit mon amie
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 250

chwilę czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki(...)formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 10-15 minut – aż się zarumieni (czas różni się w zależności od piekarnika). W czasie gdy ciacho się piecze, a jabłka pewnie już wystygły, możemy jajka połączyć z odżywką białkową i zmiksować/zblendowa

Jak gotować i nie zwariować
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 227

Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka. Ubij(...)masy serowej dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj lub powoli zmiksuj. Dodaj partiami pianę z białek i ręcznie łyżką lub trzepaczką połącz.  Wyłóż ciasto na tortownicę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz min. 60 minut. W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową (matową stroną w dół) tak, by nie dotykała sernika. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku. Dzięki temu

Anioszek w kuchni
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 118

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję

Gotowanie i blogowanie
sernik miodownik z bakaliową polewą 174

Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień(...)deserowej 5 łyżek mleka Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut.  Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb mieszany owsiany 194

Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach).  Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze

apetytnapieczenie
Mini batoniki owsiane 117

Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze nawet nie myślałam, że pieczenie pochłonie mnie bez reszty i będę sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się(...)wszystko mieszamy.Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie.Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki.Przechowujemy w szczelnym pojemniku

Słodkie Przyjemności
Ananasowe z kremem budyniowym 319

ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie :  Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką  Czekoladowe kratery z kremem budyniowym  Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym(...)ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.KREM :Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl

Ostra na Słodko
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 124

dostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć...Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;)Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba(...)przestudzone masło. Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 165

przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki. Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie.A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się.Orkiszowo-ciecierzycowe(...)przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 224

jadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka(...)mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program góra-dół, ok.25 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pizza margherita 222

Ciasto: - szklanka mąki tortowej- 25 g drożdży- łyżeczka oleju- łyżeczka cukru- pół szklanki ciepłej wodySos:- puszka pomidorów bez skórki- odrobina oleju- łyżeczka bazylii- łyżeczka oregano - sól, pieprzDodatkowo:- listki świeżej bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej(...)minutach powinniśmy uzyskać ładną kulkę ciasta, z której następnie formujemy naszą pizzę na lekko natłuszczonej blasze, smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona w plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest gotowy. Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii. Moja pizza była na cienkim cieście

Kulinarne zapędy Kokosa
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 241

Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy

Ostra na Słodko
Bezglutenowe babeczki buraczane 160

Szybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek.  Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach

Ze smakiem bez glutenu
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 185

  Dziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość

Słodkie okruszki
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 154

Miseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka

Oryginalny smak
TORT FIT KOKOSOWO - BRZOSKWINIOWY 183

Lżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest

Upiecz sobie babeczkę
Beza z mascarpone i pomarańczami 164

Beza, którą przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Chociaż ten wypiek to praktycznie sam cukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami

Mienta blog
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 195

  Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe

Smaczne Zdrowe
Cytrynowe ciasteczka (Biscotti al limone) 145

Najprostsze kruche ciasteczka maślane, z lukrem z białej czekolady, aromatyzowane skórką cytrynową. Gorąco polecam! SKŁADNIKI  (ok. 50 sztuk) 400 g m ą ki  200

La grande e la piccola cuoca
Ciasto Czekoladowy Groszek 152

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowy groszek bez pieczenia to pyszny smakołyk z dodatkiem znanych i lubianych przez wszystkich czekoladowych kuleczek. Puszysta masa z dodatkiem chrupiących kuleczek dają idealną kompozycję smakową. Ciasto czekoladowy groszek jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga posiadania piekarnika. Wystarczy zakupić herbatniki, kuleczki czekoladowe oraz przygotować kremową masę na bazie(...)sera, śmietany kremówki oraz galaretek. Jeśli macie ochotę na małe co nieco, ciasto czekoladowy groszek będzie idealne! Na pewno posmakuje każdemu z Was, a szczególnie tym najmłodszym. W naszym domu dzieciaki wręcz uwielbiają to ciasto! PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWY GROSZEK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 ml śmietany kremówki 30% 500 g twarogu z wiaderka 2 galaretki krystaliczne (przeźroczyste) 3 łyżki cukru

Przepiski.pl
BURGERY Z CIECIERZYCĄ I GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT 129

ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy bułeczki Układamy w foremce do bułek. S marujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy razem z silikonową foremką na patelni ( zdejmujemy rączki ). Pieczemy ok.20-25(...)minut /180C. BURGERY Z CIECIERZYCY: * ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl * ugotowana, namoczona przez noc ciecierzyca – 1,5 szkl * jajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze ) * bułka tarta – 3-4 łyżki * maka pszenna – 1 czubata łyżka * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka, curry, kmin rzymski – do smaku Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę

Ostra na Słodko
Bułki nocne II 126

świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde(...)zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie. Rano ciasto wyjąć

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami i 7 lat bloga 120

bez ciasta ze śliwkami :) Przepis na to powyższe znalazłam w ostatnim wydaniu magazynu Sól i Pieprz. Wprowadziłam tylko delikatne zmiany. Najbardziej zaciekawiła mnie masa kokosowa w środku. Całość wyszła bardzo dobra, w sam raz do kawy :) Tortownica 24 cm Składniki: Ciasto: 350 g mąki 170 g masła 80 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Odstawić do wystygnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ją 2/3 ciasta. Resztę ciasta ponownie włożyć do lodówki. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Białka ubić z 1 łyżką cukru na sztywno. Pianę delikatnie wymieszać z budyniem, a następnie z masą kokosową. Wlać olej, ponownie

My simple kitchen
Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą. 188

wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru(...)chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. 3. Pieczenie:  Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy

Izabelawkuchni
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym 125

kilka łyżek bitej śmietany. Ciasto najlepsze na drugi nawet trzeci dzień. Inspiracją do wykonania tego torciku był przepis na ciasto marchewkowe z tej strony klik . Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym Potrzebujemy na ciasto ·         280g mąki pszennej, ·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy. Następnie dodajemy startą marchew, mieszamy. Dolewamy schłodzone roztopione masło i orzechy. Mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem. Wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200st i pieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu. Krem

Leśny Zakątek
Ciasto kora orzechowa 255

żółtek 25 dkg masła bez soli 2,5 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe, jedno opakowanie 135 gr) 10 dkg budyniu waniliowego w proszku 500 ml wody 200 ml soku z brzoskwiń 10 dkg cukru Poncz do nasączenia: 100 ml soku z brzoskwiń 50 ml wódki Jak przygotować ciasto orzechowo-kokosowe z masą budyniową . Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Zółtka już(...)Następnie dodać suche składniki również w mniejszych ilościach a nie na raz. Bardzo delikanie ale jednocześnie szybko wymieszać całość. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Krem: do garnka wlać sok z brzoskwiń, wodę oraz cukier. Odlać z całości szklankę płynu i rozpuścić

mecooks
Tort czekoladowy 522

temu łatwiej wymieszać pianę z mąką tak, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza – to właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Biszkopty przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu i mniej się kruszą. Budyń na krem również można przygotować(...)połączyć mimo miksowania, całość można włożyć na 15 -20 minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie dało się ją rozmiksować na idealnie gładki krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki

Ciastkozercy
Ciasto jogurtowe ze śliwkami + film 126

można przygotować bez użycia miksera. Jest to znakomita propozycja dla wielbicieli śliwek ale wyśmienicie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami. Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na podwieczorek, idealny do popołudniowej kawy.     składniki na tortownicę 26 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miski z mokrymi składnikami i wszystko mieszamy łyżką, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 45-50 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Ciasto jogurtowe

Smakowite Dania
Galette ze śliwkami 147

zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać mieszankę płatków, zostawiając ok 3-4cm brzeg. Wyłożyć śliwki (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Brzeg ciasta zawinąć(...)owoce, posypać cukrem. Galette wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC (grzanie góra-dół lub dół+wentylator) Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub sosem waniliowym. Smacznego

Obiad gotowy
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 165

pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kawą, za pomocą miksera lub różdżki delikatnie wymieszać. Piec około(...)wystudzony budyń. Całość wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Chleb z cukinią i pestkami dyni 154

sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać sporą garść pestek dyni. Wyrobić jeszcze raz. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść i przełożyć do keksówki ( dł.30cm.) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównać i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Chleb posmarować żółtkiem rozmąconym z jajkiem(...)posypać resztą pestek z dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok 30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce

Smakołyki Asi
Muffiny marchewkowe z jabłkiem i żurawiną 118

chociaż ją uwielbiam! ), to jakoś bez jabłka nie mogę ich sobie wyobrazić :) Z jabłkiem są po prostu idealne. Zwłaszcza gdy jabłko jest z tej kwaśniejszej odmiany. Polecam do wypróbowania :) Składniki na około 20 sztuk* : 230 g mąki pszennej 165 g brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy(...)dłużej.  Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.   Smacznego :)   * W yszło mi 20 muffinów, pierwszą partię piekłam

Opowieści z piekarnika
Bagietki czosnkowe 368

tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Miskę z ciastem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. W dniu pieczenia miskę wyjąć z lodówki, przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić je na 4 równe części.  UWAGA : Ciasto może się trochę kleić, dlatego podczas formowania bagietek podsypywać ciasto mąką i dodatkowo oprószać(...)stolnicy i rozciągając. Bagietki powinny mieć długość około 30 cm ( maksymalnie 35 ). Uformowane bagietki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Nadzienie czosnkowe: Miękkie masło rozetrzeć w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C * . Na najniższym poziomie

Opowieści z piekarnika
Jogurtowe muffiny z owocami 188

łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy Dodatkowo: 100 g truskawek 50 g borówek Wykonanie muffinek jogurtowych:   1. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. 2. Przygotować dwie miseczki. W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem waniliowym. Do drugiej miseczki(...)mniejsze kawałki. 4. Wymieszać suche składniki ze składnikami mokrymi. Wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą. 5 . Ciasto przekładać do foremek lub papilotek, do wysokości 3/4 foremki. Na wierzchu ułożyć owoce, lekko docisnąć. 6. Muffiny jogurtowe piec w temperaturze 175 stopni C przez 25 minut

kolorowotorcikowo
Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza). 178

skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam.  Składniki :  250 g masła/ margaryny  250 g mąki 450  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka glukozy(...)studzimy.  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut.  4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone

vaniliowoczekoladowa
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 155

Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h. 3. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. W 50 ml mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem(...)folią i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Gotowanie...to proste !
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 168

koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo(...)20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Masa orzechowo-ziemniaczana 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 20 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag cukru pudru 3 żółtka 6 białek olejek migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić

Jadło i czytadło
ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA BEZ PIECZENIA 245

zrobić szybko.  Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne !  Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń(...)potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki. 2.  Masa I: w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka. Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysto z masą krówkową. Stopniowo po łyżce dodawać budyń, ciągle miksując. Masa powinna być bez

Kuchnia Paulettes
Muffiny czekoladowe z malinami 210

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni C przez 25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brytyjskie kruche paszteciki 219

wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar(...)obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco

Ogrodnik w podróży
Tort Piernikowo Śmietankowy 175

bez osłodzenia sobie początku roku. Moja propozycja na ten dzień to lekki, piernikowy torcik ze śmietankowym kremem. Smakiem powrócicie do świątecznego klimatu a i Nowy Rok nie pogardzi dekadenckim, piernikowym torcikiem. Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 300 g ciemnego cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)skórkę z pomarańczy, i ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy. Ciasto rozkładamy na 3 formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 17 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g serka kremowego typu Philadelphia 1/2 łyżki cynamonu 500 g śmietany kremówki

Made By Mom And Son
Ciasteczka kokosowo-serowe 23323

dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie) szczypta(...)zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, aby się schłodziło (na minimum 30 minut). W międzyczasie przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodać skrobię kukurydzianą, a następnie twaróg. Wmieszać do półpłynnej masy wiórki kokosowe i pozostawić na minimum 15 minut. Wiórki w tym czasie

Świat Ciasta
Pierniczki z agrestową konfiturą! 166

korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny wanilia mielony cynamon mielone goździki gałka muszkatołowa imbir Składniki na nadzienie: 500g marmolady agrestowej(...)pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na wierzch i smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 40 minut

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 116

zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną jak znalazł :) Składniki: 3 duże pigwy 2 plasterki cytryny 1 łyżka cukru 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki(...)nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 166

Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli wodnej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Binenstich mit Apfelfülung 155

kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem(...)zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb piwny 187

posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba )- przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia)- pieczemy przez pierwsze 15 minut  na 235 stopniach następnie obniżamy temperaturę i pieczemy kolejne 25-30 minut (trzeba obserwować piekarnik gdyż każdy nieco(...)lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw.Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania