gotowania: 8 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże W książce są takie przepisy jak „Ciasto ze śmieciowego jedzenia Oskara”, „Gumowa Kaczka Pływa”, „Zielone ciastka Ciasteczkowego Potwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi, waniliowymi ciasteczkami Zoe”. Łącznie przepisów jest ponad 100 w dwóch książkach kucharskich: G jak Gotowanie i P jak Pieczenie. Premiera książki(...)łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wlej do garnka passatę, szklankę wody, dodaj liść laurowy, cebulę i czosnek, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi
Niedzielny kucharzMuffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów. MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ Składniki: (na 14 sztuk
Bon appetit mon amieWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak
Czary - gary w kuchniDziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym
Mienta blogPrzepis na stromboli czyli zawijana pizza Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie
zjem to blog kulinarnyDo słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać
Moje domowe kucharzeniesztywności. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy delikatnie do blachy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na dwa równej grubości blaty. * Biszkopt warto upiec 2-3 dni wcześniej(...)Dodatkowo : 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej tężejąca galaretka Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc na możliwie najniższą „ lodówkową” temperaturę 😊 Smacznego
Domowe ciastaNastępny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która
To co kochamNajsmaczniejszy i najszybszy bezowy deser w wersji mini. Plusem małej pavlovy jest to, że się nie kruszy, gdyż nie trzeba jej kroić na kawałki. U mnie
wyzwania kuchennePostanowiłam upiec coś z książki Jamiego Oliviera "5 składników" którą niedawno otrzymałam, aby troszkę bliżej przyjrzeć się tym przepisom, oczywiście zmodyfikowałam ten przepis troszkę pod siebie
Gotowanie...to proste !Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole
Oryginalny smakJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Teraz dodajemy kawę, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. 3. Żurawinę, orzechy, czekoladę i rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy porcje ciasta. Ręcznie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, dajemy na papier i leciutko(...)spłaszczamy. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka troszkę rosną. 5. Pieczemy około 15 minut. Po czym studzimy na kartce. Smacznego
kruche babeczkirazem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale się formuje i dlatego też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet(...)sezamu 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 7 łyżek cukru trzcinowego 12 łyżek dżemu rabarbarowego Instructions Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut ( końcówka hak ) Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości Orzechy drobno posiekać Na rozgrzaną suchą patelnię
SprawdzonaKuchnia.plszczypta wanilii 2 budynie waniliowe w torebkach po 40 g, 750 ml soku pomarańczowego, opcjonalnie cukier do smaku Przygotować ciasto: mąkę i masło połączyć na kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Małą schodzić w lodówce. Dużą część rozłożyć(...)nadzienia. Przygotować budyń na soku pomarańczowym, opcjonalnie słodząc do smaku. Na spód spód ciasta wylać ciepły budyń, a na budyniu ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo po łyżce dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. Apple Pudding Shortcake Sharlotka Recipe: for the crust: 3 cups
Lekcje w kuchni