ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:833/3191)

Babka łaciata 139

śmietaną. 3. Jajka roztrzepujemy. 4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 5. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 min). 6. Do utartego z cukrem masła stopniowo dodajemy roztrzepane jaja. 7. Do ciasta stopniowo dodajemy śmietanę z mlekiem i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (miksujemy na wolnych obrotach). 8. Ciasto dzielimy na dwie(...)przestudzoną czekoladą. 9. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C ok. 50 min. 13. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Babka jest bogata w: - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tort potrójnie czekoladowy 174

ognia. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do masy z rondelka wsypać gorzkie kakao i wlać żelatynę. Całość wymieszać ze sobą. Musi utworzyć się jednolita masa.  Składanie tortu. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ciasta nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Następnie całość posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi blat ciasta. Ponownie nasączyć wodą(...)cytryną, posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch położyć ostatni kawałek ciasta. Lekko nasączyć. Na  koniec wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu.  Z masy plastycznej wyciąć dane kształty/litery/liczby. Wierzch tortu polać ostudzonym lukrem czekoladowym. Gdy lekko zastygnie to od razu ozdobić masą plastyczną i srebrnymi perełkami. Tort schować do lodówki

Ugotować
Tort kakaowy z kremem czekoladowym i wiśniami 547

ciast to mi smakowało. Mokre ciasto, dobry krem, całość super. Polecam. Wykonanie ciasta – Jajka zważyć. Następnie odważyć mąkę, kakao, cukier i masło. Wszystkie produkty muszą mieć ten sam ciężar co jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do piecenia. Masło utrzeć z cukre na puszystą gładką masę. Jajka ubić powoli wmieszać do masła. Jak już masa jest gładka(...)razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formowanie tortu – jedno ciasto położyć na talerzu, posmarować połową kremu. Na to rozrzucić wypestkowane wiśnie. Przykryć drugim ciastem. Ponownie posmarować kremem. Na górę potrzeć czekoladę mleczną. Można obsypać wiśniami

Kuchnia Pokoleń
Tort czekoladowo-marcepanowy 233

pudru 250 g masła 400 g masy marcepanowej 4 żółtek  10 łyżek likieru migdałowego 100 g cukru pudru utrzeć z masłem, dodać żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego. Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować

Humanistka w kuchni
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 191

mnie forma o wymiarach 24 x 28 cm, ale może być odrobinę większa) Ciasto: 250g masła/margaryny 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)) 1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol - Słoneczko ) 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)powstać gładka i gęsta konsystencja.) Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto. Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.     Inspiracja (z małymi modyfikacjami) ze strony: Przepisy Joli

Di gotuje
malinowy raj 184

białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą  śmietanę(...)łączymy z serkiem i układamy na biszkopcie. Na masę układamy maliny i zalewamy je galaretkami przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin i możemy podawać je do stołu. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik różany 112

masy serowej. Zmiksować. Dolać wody różanej i dospać mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do ciasta (mieszać powoli i nie zbyt mocno). Masę wylać do tortownicy na przygotowany wcześniej spód. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze

Mania Wypiekania
Cytrynowe ptasie mleczko – pychotka 112

przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C około 25 minut. Forma do ciasta o wymiarach: 23cm x 35cm MASA SEROWA: Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam President) ½ litra śmietany kremówki 30% 1 ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Sok z 1 cytryny Skórka otarta(...)żelatynę. Delikatnie wymieszać mikserem. Biszkopt posmarować marmoladą malinową lub o dowolnym smaku. Wlać masę serową na biszkopt. Polewa: 8 kostek czekolady 8 łyżek wody Wszystkie składniki rozpuścić, nie gotować. Do gorącej polewy dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dobrze wymieszać, aby się rozpuściła. Ozdobić wg uznania Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!!! Domowe ptasie mleczko cytrynowe Pobierz

Przepisy Babci
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 169

kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i dodaj żółtka. Za pomocą miksera połącz składniki. Z białek ubij pianę, a następnie delikatnie dodaj ją do reszty ciasta, mieszając całość za pomocą łyżki, Masę przelej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 60-75 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw

Food Square
Szybkie i łatwe wegańskie ciasto z owocami 174

pieczenia szczypta soli 3 średnie banany łyżka cynamonu 1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek Przygotowanie: Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz zawartość obu misek, a owoce pokój z półplasterki. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia

greenscarf
Groszek ptysiowy 158

odchodziło od ścianek. Odrobinę je wystudzić, np. poprzez ciągłe mieszanie lub odstawić je na bok.  Do przestudzonego dodać jajko i wymieszać, aż stanie się jednolitą masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełożyć do woreczka foliowego, zawiązać, odciąć mały narożnik i na papierze wykładać małe kulki, robiąc nieduże odstępy. Im mniejsze kulki tym bardziej chrupki groszek. Blaszkę włożyć

Czerwony Gupik
Sernik cytrynowy z Wiśniami 223

spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 o C ( z termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić

vaniliowoczekoladowa
Wspomnienie lata: Sernik z wiśniami. 138

spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 st, C ( z termoobiegiem 150 st C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić.  3. Wiśnie

vaniliowoczekoladowa