minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka. Smarujemy formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania, które najpierw białe czy czarne ... Pieczemy
chleba naszegododajemy mąkę. Zaparzamy, energicznie mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy, wbijając kolejno 2 jajka oraz szczyptę soli. Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę małe podłużne paluszki. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Gdy paluszki dobrze wyrosną smarujemy je roztrzepanym
Zainspirowana w kuchnijaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi wierzch ciasta. Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut
Kuchnia Elliepieczenia i mieszając doprowadzić do powstania gęstego ciasta, lekko wystudzić mikserem ubijać na średnich obrotach i wbijać po 1 jajku, miksować do jednolitej, gładkiej masy blaszka 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek
W Mojej Kuchni Lubiędrożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko. Ciasto zagniatamy, po chwili dodajemy olej i zagniatamy tak długo, żeby ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić masę). Miskę aluminiową owijamy z zewnątrz folią aluminiową i smarujemy folię margaryną lub lekko przecieramy olejem. Z ciasta rolujemy wałeczki, które układamy na misce odwróconej do góry
Aga w kuchniognia, odstawić na deskę i zmiksować mikserem tak, aby nie było grudek. Masę wystudzić. Jak już będzie zimna dodać jajka i całość zmiksować na gładka masę. Do sporego garnka wlać olej, rozgrzać. Z ciasta formować nieduże kulki i ostrożnie wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Niebieski kubek z kawaplusem (poza tonami zjadanego popcornu)był pyszny jabłecznik, który czasami zdarzało mi się jadać... był to dla mnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników i w ogóle ciast z jabłkami ale tamten jabłecznik był moim faworytem
sierotka maRysia w kuchniZrobiłam pierwszy raz ciasto snickers bez pieczenia, ciasto zachwyciło wszystkich moich gości, poprostu rewelacja. Przepis zaczerpnięty z bloga zjem to ! Snickers na herbatnikach Składniki : Masa budyniowa : 4- szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo herbatniki petit(...)wymiarach 36x25 wyłożyć warstwą kakaowych herbatników, wylać część masy budyniowej, ułożyć białe herbatniki , masa budyniowa, kakaowe herbatniki, masa i białe herbatniki. Wyłożyć na herbatniki masę krówkową. Orzechy włoskie posiekać na drobno, posypać ciasto orzechami. Włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusicynamon następnie 3 jajka. Dodajemy cukier puder - dolewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy mikserem przez około 5 minut Następnie wyrabiamy w rękach masę. Na folii kładziemy masę i przykrywamy ją również folią. Następnie wałkujemy - ciasto dzięki folii nie przykleja się ani do blatu ani do wałka. Skoro chcemy zrobić spaghetti musimy masę rozwałkować bardzo cienko. Gdy uda nam się
dlaSmaQDodać przypry do piernika i zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim dno tortownicy. i wstawić do lodówki na 40 minut. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę wylać na ciasteczkowy spód i powtykać pierniczki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Następnie w 140 °C 40 minut. Ciasto schłodzić przed podaniem. PS. Niestety nie wiem skąd pochodzi przepis
Wielki apetytTakie koszyczki to oryginalny pomysł podania mufinek na kinder bal lub Wielkanoc. Oczywiście można wykorzystać swój własny, sprawdzony przepis na ciasto, jednak ja proponuję poniższy, gdyż mufinki wychodzą bardzo aromatyczne i co najważniejsze, bardzo wilgotne. S ucha masa: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)cynamonu 2 małe opakowania cukru waniliowego Mokra masa: 1 jajko 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Składniki obu mas połączyć ze sobą oddzielnie, a następnie razem. Ciasto wyłożyć do foremek i piec ok 20 minut w 170 stopniach. Pałączki koszyczków stanowią żelki. Ja żelki, które widać na zdjęciu kupiłam w Tesco
Jadło i czytadłoCiasto 2 jajka 0,70 dag mąki 20 dag margaryny 1 szkl cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Wszystkie składniki ugnieść, podzielić na 3 części do jednej dodać 1 łyżkę kakao.Każdą część wałkujemy na osobny placek i pieczemy osobno na papierze do pieczenia na złotobrązowy kolor. Masa(...)migdałowy Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodać kaszę a na koniec aromat. Przekładać placki i polać polewą czekoladową- u mnie akurat na wierzchu masa krówkowa i posiekane orzechy włoskie. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiekną i zwilgotnieją od kremu. Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa Kuchniałyżka cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki żytniej, 250 ml wody oraz 5-6 łyżek zakwasu (etap I). Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała gęsta pasta, odłóż 5-6 łyżek powstałego ciasta na następny zakwas. Miskę z masą nakryj czystą, przewiewną ściereczką i odstaw na noc, by wyrosła. Następnego dnia do przygotowanej wcześniej masy dodaj 130 g mąki żytniej, 200 g mąki gryczanej, wodę oraz
Moje Qulinariamnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą(...)częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy powideł. Placki odłożyć do wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła pół kieliszka likieru amaretto 2 łyżki cukru migdałowego Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami, a drugą szklankę
Z Kuchni Do Kuchnicukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką(...)będą miały wtedy charakterystyczny lekko kwadratowy kształt. Naszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce
Przysmaki Karolkipieczenia 20 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody 2 łyżki kakao Żółtka ucieramy z pudrem na puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części(...)jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka). Studzimy. Każde kroimy w kromki( jak chleb). Składniki na masę: 4 szklanki mleka 1 ½ szklanki cukru 2 małe cukry waniliowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej
Domowe ciastaŚwięta bez sernika? Chociaż mały ale musi być, tym razem czarno-biały specjalnie na życzenie córki. masa serowa: 600 g twarogu trzykrotnie mielonego 100 g masła 3 duże jajka 3/4 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru migdałowego(...)puszystą masę, miksując stopniowo dodawać twaróg, wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą
Kolorowa kuchnia Elki