ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:829/3191)

Ciasto z truskawkami i rabarbarem 169

rabarbaru 30 g skrobi ziemniaczanej łyżka ksylitolu Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki żytniej 40 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g masła 120 g ksylitolu 3 jajka Kruszonka: Masło topimy, dodajemy ksylitol wymieszany z mąką, mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy na bok. Owoce: Rabarbar kroimy(...)kawałki o długości ok. 1 cm. Truskawki kroimy w grube plastry. Owoce przekładamy do miseczki, mieszamy z ksylitolem i mąką. Odstawiamy na bok. Ciasto: Masło kroimy na kawałki. Miksujemy z ksylitolem. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, ubijając cały czas. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy, cały czas mieszając. Formę

Kucharzyca
Ciasto Lion bez pieczenia 440

śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę. Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy. Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego! Zapraszam was również

Kulinarne przygody
Zakręcone tiramisu 227

kawy Wykonanie: 1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć(...)bardzo gładką masę, dodać stopniowo mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę ubitą na sztywno i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. 3. Poncz: Zaparzyć kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Na biszkopcie prostopadle do krótszego

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami 239

Proponuję Wam pączki 🍩, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam  i do którego masła 😃 nie dodałam.  Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” 🏃, ale   masą toffi dosłodzone 🍭🍬🍯.  Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę  dodałam i za jedzenie się zabrałam 🍴. Raz w roku mam dzień pączkowy 🍩,  czyli wszystkie dania  🍞🍝🍗🍊  z głowy(...)mleka, 25 g drożdży, 50 g cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 całe jajko, 2 żółtka, 2 łyżki spirytusu, masa toffi: 200 g cukru, 4 łyżki wody, ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%. ponadto: olej rzepakowy do smażenia, migdały. Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C). W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą

Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowe 289

wszystkim amatorom ciast – a w szczególności czekoladowym łasuchom.   Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 150ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło kroimy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wkładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jajka(...)ubijamy mikserem na puszystą masę. Do czekolady dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i łączymy z masą jajeczną. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajeczno czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach

Jacob Tastes
Cytrynowy krem 182

dodawać po kolei kawałki masła, nie wszystko od razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek. Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak

W garach u Gosi
Ptysie z bitą śmietaną 230

pszenną, energicznie wymieszać i gotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne(...)żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody3 łyżki cukru pudruŻelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić ze śnieżką i cukrem pudrem. Dolać żelatynę i ubić jeszcze chwilkę. Masa już po ubiciu ze śnieżką jest sztywna ale ja utrwaliłam ją jeszcze żelatyną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort urodzinowy 241

Uwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos)- 600 mlcukier puder -1 łyżkaśmietan fix - 2 opakDODATKOWOdżem wiśniowywiórki kokosowePONCZwoda gotowana - 1 szklsok z cytryny -0,5 sztcukier -1 łyżkaspirytus - 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem(...)minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta. PONCZ Składniki ponczu wymieszać, krążki ciasta, nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować kremem śmietanowym. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem . Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować

Kuchnia Danusi
KINDER SCHOKO BONS (BEZ PIECZENIA) 2140

przebić tę słodkość  spód wykonałam z herbatników klasycznych dodając do nich prawdziwe, gorzkie kakao. Okazało się to strzałek w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto nie jest mdłe. Ogólnie wcale nie jest mdłe. Główna masa jest tym czym lubię, czyli idealnie dobranymi składnikami. Nie zawsze jest tak, że moje wizje twórcze, kulinarne wychodzą tak jakbym chciała. Wtedy podejmuje drugą próbę(...)dodamy do masy ciepłą żelatynę powstaną grudki ). Dodać do masy, mieszając. Gotową masę przełożyć na spód z herbatników.  WIERZCH Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na tej samej zasadzie jak wyżej z tym, że należy dodać tutaj olej i mleko. Wymieszać. Łyżką zrobić zygzaki czekoladowe na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej całą

Kuchnia Paulettes
CIASTO MIĘTUSEK 322

papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Masa I Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować(...)śmietanę ubić  na sztywno pod koniec powoli wlewać  galaretkę i miksować  aż śmietana z galaretką się połączą. Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć  startą czekoladą. Smacznego rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Puszysty sernik z brzoskwiniami 978

brzoskwiniami. Potrzebna 1 puszka brzoskwiń. Blacha do pieczenia 25 na 35 cm. Masa serowa – te składniki utrzeć na masę: • 0,5 kg sera białego mielonego • 1 jajko • 1 budyń śmietankowy • ½ szklanki cukru pudru • ½ kostki masła Spód – z tych składników wyrobić ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 kostka margaryny • 5 żółtek • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłożyć ¼ ciasta(...)ciasta na spód wyłożyć na blachę. Puch – te składniki ubić • 5 białek • 1 szklanka cukru Na wyłożony już na blachę spód kładziemy masę serową. Wykładamy krojone w drobne kawałki brzoskwinie. Całość zalewamy ubitym puchem! Posypujemy resztką ciasta ze spodu. Całość wkładamy do piekarnika na 50 do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Artykuł Puszysty sernik z brzoskwiniami pochodzi

Królestwo Deserów
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 283

żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do  naleśników(...)szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki  soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła. W międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu

Gosia gotuje
Babeczki "Michałki" ;) 1557

Składową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu  Zjem to! .  Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie(...)powrotem do kremu. Krem odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.  Następnego dnia ubijamy krem   mikserem na gęstą masę, dodajemy oddzielone wcześniej orzechy. Ciasto: Składniki suche mieszamy razem, dorzucamy pokrojone masło, śmietanę, żółtka i miód. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest

Czerwona Porzeczka
Rolada malinowa z bananami 217

rodzajów mąk jest taka, iż łatwiej będzie nasączyć taki biszkopt. Ważne jest także to by mąka była zawsze przesiana przez sitko oraz dodawana do masy porcjami,  Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami,  Jajka- Najważniejsze jest(...)papierem do pieczenia. Rozsmarować większą część  masy na prostokąt o wymiarach : 25 cm x 30 cm. 6. Na równomiernie wyłożoną masę nakładać różową część tworząc większe keksy. Piec w temp. 150 st. C przez 15 minut. Ciasto wystudzić zdejmując papier do pieczenia,  7. Kremówkę  ubić dodając proszek o smaku malinowym. Jeśli nie macie dostępu do tego proszku

vaniliowoczekoladowa
Mazurek orzechowy 166

czasie ciasto rozwałkuj, przełóż je na blachę do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem lub dokładnie wysmaruj formę masłem). Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeni odstaw do przestygnięcia. MASA: Serek mascarpone zmiksuj z masłem z orzechów arachidowych oraz z masłem z orzechów laskowych (jeśli go nie masz, możesz dodać więcej masła(...)orzeszków arachidowych). Do masy dodaj rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę, a następnie całość bardzo dokładnie zmiksuj. Gotową masą posmaruj spód mazurka. Krem orzechowy posyp orzeszkami. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie rozprowadź ją po cieście. Gotowego mazurka włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Mazurek orzechowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania