ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:825/3191)

Kruche ciasteczka cytrynowe 174

puder dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy)       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami. Dodajemy sok z cytryny miksujemy do uzyskania jednolitej masy *** *** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka *** *** W co drugim ciasteczku wycinamy otwór np. gwiazdkę, serduszko, kółeczko (w choineczkach

Blog z Apetytem
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie 190

powstania jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Powoli wlewać przestudzony czekoladowy sos, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia.  Ciasto przelać do formy(...)dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.  Masa serowa : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Jajka delikatnie roztrzepać w misce. Dodać je do sera wraz z pozostałymi składnikami

Opowieści z piekarnika
Super maslane buleczki 174

powoli dosypujemy mąkę, mieszając wszystko mikserem. Następnie dodajemy jajka, masło, i resztę mąki. Można wszystko wrzucić za jednym razem, chodzi jedynie o to, aby ciasto nie pryskało po kuchni :) Teraz przekładamy powstałą masę na podsypany mąką blat i wyrabiamy wszystko ręcznie. po kilku minutach, kiedy gluten się uwolni, ciasto przestanie się kleić do rąk. Zajmuje to nie więcej niż kilka

Kuchnia od dwojga
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami 288

Zabawę z co tygodniowym pieczeniem  Ciasta na niedzielę  ciąg dalszy. W tym tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego  bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę(...)biszkopty. Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić, aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół. Ułożyć na zastygniętej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto robiłam wspólnie z : Moje domowe kucharzenie

Ewusiowe Smaki
szarlotkowa tarta 160

piekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 15 minut, po czym  wyjmujemy je z piekarnika. Teraz na upieczony spód tarty wykładamy masę z jabłek. Z lodówki  wyjmujemy  mniejszą część  ciasta, rolujemy je w kształt  cienkich wałeczków i układamy na wierzchu tarty ( możemy również ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy zamiast

Miód i pieprz
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 368

średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

Karo in the Kitchen
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 308

drożdże mieszamy z mąką, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i dolewamy letnie mleko. Przechodzimy do punktu nr 3. 3. WYRABIANIE CIASTA (6 min) Mieszamy składniki ciasta widelcem lub łyżką, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę przez co najmniej 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto zapewne będzie się lekko kleiło do rąk, więc możecie(...)małe okręgi. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na ok. 10 min do wyrośnięcia. 5. SMAŻENIE (10 min) W rondelku rozgrzewamy olej – będzie miał odpowiednią temperaturę, gdy wrzucony kawałek ciasta zarumieni się w ok. 1 minutę. Wyrośnięte pączki wrzucamy po kilka sztuk i smażymy z obu stron po ok. 1-2 min do zarumienienia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy

Nerds Kitchen
Ciasto Słonecznikowe Serduszko 228

jajka i łączymy je  z jogurtem, olejem i olejkiem maślano - waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż.  Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym

Taste Therapy
Ciasteczka z wróżbą 233

cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie.  Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki

W Moim Magicznym Domu
Jeżynowiec Joli 188

Atrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto(...)cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż

kgwjanczewo
Śmietankowy sernik dietetyczny z domowymi lodami 223

może być luźna ani znowu za gęsta). Zmiksowac blenderem lub jak kto woli zmiksowac w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do miski z masą serową. Wymieszać łużką, łopatką do ciast. Przelac do misy multicookera redmond . Ustawić program CAKE i czas 1 godzina. SKŁADNIKI NA LODY: 3 łyżki serka mascarpone 1 łyzka jogurtu naturalnego miąższ z 1 marakuji garśc

ClauditteMissCooking
Croissanty 156

miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. Przygotować ciasto: Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego). Miksować

Marder&Marder Manufacture
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 289

tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowo - orzechowe 304

uwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej(...)soli,  100g czekolady z orzechami,  2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta

Z miłości do słodkości
Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem 193

można ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 160 ml kwaśnej śmietany 12 % 60 g startego żółtego sera 2 jajka pieprz, sól nadzienie: żółta cukinia 2 spore cebulki(...)czym wyjmujemy i odstawiamy. Pokrojoną cukinię oraz posiekane cebule ze szcypiorem, podsmażamy na oliwie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzone wykłądamy na podpieczone ciasto. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz serem i przyprawami. Masę wylewamy na warzywa. Na wierzch dodajemy chwilę podsmażone salami, resztę startego sera i pietruszkę. Całość […] Artykuł Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem pochodzi

Mienta blog
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 173

pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu(...)ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Ciasto Marcinek 174

kilka kropli zapachu waniliowego i 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ciasto zagnieść i wałkować jak na makaron, zrobić ok 12 bardzo cienkich  placków. Każdy piec w tortownicy w temp. ok 200*C na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki potrzebne do kremu, ubić razem na sztywną masę. Placki przekładać kremem, również ostatni(...)górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi  herbatnikami. Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :) Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby placki nasiąkły masą. Smacznego

The Sweet Damsel
Rafaello czyli kokosowy placek na krakersach po mojemu. 189

Jako wielka fanka kokosu pod każdą postacią  uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam białe czekolady, bita śmietana. Oj ile to zachodu było, a jeszcze więcej tłuszczu i kalorii. Lubię masy na bazie manny z mlekiem i tak też uczyniłam w tym przypadku. 2 paczki krakersów litr mleka(...)wciskając w masę. I znów masa i ciastka, na wierzch idzie reszta masy , którą obficie posypujemy  resztą wiórek, które  lekko  wciskamy w masę.  Jak wiadomo krakersy są suche i to ciasto nabiera smaku dopiero następnego dnia jak najdą wilgocią i smakiem kremu.  Moja rada jest taka, że nie ma co szaleć z cukrem. Wiórki same

Dieta moja pasja
Najlepsza wuzetka, ciasto W-Z 1415

Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! Składniki (na standardową blachę do pieczenia): * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka(...)razu podana, należy użyć żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić

CookYourself
Wuzetka 189

sztuczna bita śmietana.  Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! 'wuzetka' Składniki: * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka(...)razu podana, należy użyć żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić

CookYourself
MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY 149

zapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.) czekolada deserowa (200 g) Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe(...)czasie, blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C / 20 min.  Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową. 2.) Masa czekoladowa . W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na  15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie

RITA food channel
Ciasto jogurtowe z truskawkami 16945

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z truskawkami – Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt(...)miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie

Kulinarne Przeboje
Bezowa rolada cytrynowa 231

takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Zaraz po zrobieniu zjadłam pierwszej porcji(...)chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy na tacę i chłodzimy

sierotka maRysia w kuchni
Mini eklerki z kremem waniliowym 178

odparował się nadmiar wody. To co powstało w garnku wrzuciłem do misy robota aby było mi łatwiej wykonać kolejną czynność czyli wbijanie jajek do dość ciepłej masy. Zamontowałem na mikserze haki do wyrabiania ciasta i włączyłem go na takich średnich obrotach dodając pierwsze jajko (trzeba skoordynować wbijanie jajek aby się nie zważyły – hym… sądzę że mi ta czynność(...)zachowają swój kształt. Kiedy ciasto było już gotowe zabrałem się za krem waniliowy – przyznam że mogłem go robić już w trakcie pieczenia zamiast czekać i tracić czas no ale cóż… cały czas przecież się uczymy Najpierw utarłem żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodałem obie mąki oraz aromat waniliowy i utarłem na jednolitą masę. Kiedy masa była gotowa

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania