ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:830/3191)

Śniadanie na różowo 142

dużego kubka wsypujemy otręby Dodajemy białka jaj, pokrojonego na kawałki banana, maliny, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon i imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym

peanutbuttermonster
Bomba piernikowa 128

suszonych i świeża mięta. Wiśnie z zaufanego sklepu skworcu.com.pl Jajka utrzeć z cukrem, cynamonem i przyprawą do pierników. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką

Apetyczna babeczka
Gofry z cukrem pudrem 295

Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy  i wyciągamy. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 236

będzie odstawać od brzegów garnuszka  Odstawić na około 10 min. do wystygnięcia ciasta Po tym czasie wbijać po jednym jajku i ciągle mieszać, aż osiągnie się gładką masę Zawinąć kulę ciasta w lekko oprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała

Proste Potrawy
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 183

słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z gruszkami 168

obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec  ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Niezawodny biszkopt 169

u0142adnik\u00f3w. Na samym ko\u0144cu dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 octu i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowan\u0105 mas\u0119 przelewamy do wysmarowanej mas\u0142em tortownicy. Pieczemy 30 min.w temperaturze 200\u00b0 C. Ciasto lekko studzimy w formie, nast\u0119pnie wyjmujemy je z blaszki by ca\u0142kiem ostyg\u0142o, potem dzielimy je na p\u0142aty. \r","Przygotowujemy nasz krem(...)pieczenia. Do masy dodajemy mąki, mieszamy wszystko szpatułką do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy łyżkę octu i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy 30 min.w temperaturze 200° C. Ciasto lekko studzimy w formie, następnie wyjmujemy je z blaszki by całkiem ostygło, potem dzielimy je na płaty. Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę

Mostek w kuchni
,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’ 162

pół opakowania cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez(...)momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowane koła. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce

Podróż w kulinaria
Tort czekoladowy z owocami 157

kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Antystresowe ciasteczka św. Hildegardy 201

soli Mąkę i pozostałe sypkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki masło oraz jajka i wszystko wstępnie mieszamy. W kolejnym kroku wyjmujemy masę z miski na posypany mąką blat i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Tak przygotowane ciasto należy przechować w lodówce ok. 30-45 minut. Po wyjęciu schłodzonego ciasta

upichcona
Ciasto z dynią 305

skóry i wierzchniej warstwy. Tak powstały miąższ rozgniotłam widelcem na nie do końca jednolitą miazgę. I takie właśnie purée trafiło do ciasta dyniowego, które zaprezentuję w tym poście. Ciasto z dynią Składniki: 2 jajka 10 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 6 czubatych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne

Smakołyki Bereniki
Sernik z rosą 138

mocno wilgotny, długo trzymający świeżość i bardzo smaczny. Ten kto jeszcze go nie jadł zachęcam do próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka 125 ml oleju 100 g rodzynek(...)proszkiem wymieszać. Dodać żółtka i zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na 45 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na wielkość formy. Ułożyć ciasto do formy. Forma wysmarowana masłem i obsypana bułką tarta. masa serowa: Ser, cukier, proszek budyniowy,mąkę ziemniaczaną , olej razem wymieszać na gładka masę. Dodać mleko. Krótko miksować. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie. Odcedzić. Rodzynki wymieszać

Ciasta z tradycjami
Ciasto Waniliowe. 194

Składniki na ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny Aromat waniliowy 9 ml Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 650 ml mleka 1,5 % Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy(...)łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie, w miarę równe części. Masę budyniową robimy według przepisu na opakowaniach, używając do tego tylko 650 ml mleka(ja robiłam bez cukru, ponieważ samo ciasto jest słodkie), odstawiamy

Moje-pitraszenie
Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami 514

proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 °C . Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Masa serowa: 700 g delikatnego twarogu (użyłem President ) 300 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżeczki żelatyny(...)napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Mus wylej na masę serową. Odstaw na minimum 3h do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto możesz ozdobić również plasterkami lub połówkami truskawek. Smacznego

Food Square
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 218

Zawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:)  Ciasto(...)malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości