ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:830/3191)

szarlotek - jabłecznik z serem na zimno 177

ciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Faworki jaglane 358

ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące  Wałkuj na stolnicy podsypanej mąką

pyszne zdrowości
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i mascarpone 270

wszystkim z małych wydarzeń i z takich małych rzeczy trzeba się cieszyć i je doceniać. Ja się cieszę, że się rozwijam, ale również cieszę się z innych powodów Składniki: Ciasto: - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej; - 1,5 szklanki cukru do wypieków; - 3/4 szklanki kakao; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - pół łyżeczki soli; - 1 szklanka maślanki(...)truskawki do dekoracji Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika. Ja ciasto piekłam wieczorem i przez noc dobrze mi wystygło i wtedy przekładałam je masą śmietanową. Gdy wykonałam polewę chwilę czekałam, aż lekko przestygnie i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki i gdy polewa była już chłodna udekorowałam

dom-agi.pl
Naleśniki z białym serem i rodzynkami 183

zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do  naleśników(...)łyżki cukru pudru 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć

Gosia gotuje
Ciasto miodowe ze śliwkami 168

sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką, aby masa się spieniła. Nie przerywając mieszania dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej widocznych grudek mąki. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 40 - 45 minut do suchego(...)przesmażyć na nim śliwki przez około 15 minut. Następnie dodać cukier i smażyć, aż śliwki prawie całkowicie się rozpadną i masa zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać kakao i jeszcze gotować około 10 minut. Wystudzoną konfiturą przełożyć ciasto. Krem do ciasta miodowego ze śliwkami: Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania śmietany dodawać po łyżce serek mascarpone i wanilię. Ubijać

Kuchcik gotuje
Biszkopt z pianką i galaretką 396

też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wierzch zalać galaretką pastelową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Tort z truskawkami 187

Dziś tort truskawkowy  ;)  Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto,  przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto.  Piec w temperaturze 160 - 170ºC

W kuchennej krainie
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 465

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich ciast, które koniecznie muszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka

Trzeci talerz
Ciastka jajka sadzone 191

polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego  50g białej czekolady 10g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru Ziarenka(...)Jeśli nie mamy moreli tak jak w moim przypadku -nakładamy na ciasteczka białą masę -zostawiając trochę i dodajemy barwnik żółty i nakładamy na środek białej masy]. Posypać drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi lub posypką do ciast w kolorze zielonym

Moje domowe kucharzenie
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 298

mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem(...)krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
Serniczek "Zielone jabłuszko" 423

Idealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :) Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem spółki Bielmar, która jest niezawodna do wszelkiego rodzaju wypieków. Sernik: 1kg serka do serników z wiadereczka 12 żółtek szkl cukru pudru 8 białek 1/2 szkl cukru kruształu 200g margaryny Palma spółki Bielmar 1 łyżka budyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła(...)margarynę Palmę, ziarenka wanilii, budyń, cukier puder i żółtka. Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem a następnie łyżką wymieszać z masą serową. Blaszkę (24036cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem

Smakołyki Asi
Borówkowy las 206

mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu(...)białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy

Garniec Magalie
Tarta OREO 197

ciasteczka robić nie będziemy ale tarte jak najbardziej Od razu zaznaczymy, że ta opcja nie wymaga piekarnika Zaczniemy od tego co potrzeba czyli składników: Ciasto: - 180g ciasteczek Oreo (to jakieś 16-17 ciasteczek) - 100g masła Masa: - 2 serki homo waniliowe - 2 jajka - 100 g cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 150 ml mleka - 1 ciasteczko oreo Forma(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód tarty. Masło rozpuszczamy, a ciasteczka oreo wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Potem razem łączymy i mieszamy. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i mleko. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy

Kuchenne Wariacje
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 199

stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie  i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę. Masa Składniki: 1 budyń śmietankowy 0,5 l mleka 1 łyżka mąki,  0,5 szklanki cukru  0,5 kostki masła 2 białka 2 łyżka cukru pudru(...)sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut

kgwjanczewo
Seromakowiec z nutą cytryny 191

Idealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo(...)dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki na około

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania