dużego kubka wsypujemy otręby Dodajemy białka jaj, pokrojonego na kawałki banana, maliny, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon i imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym
peanutbuttermonstersuszonych i świeża mięta. Wiśnie z zaufanego sklepu skworcu.com.pl Jajka utrzeć z cukrem, cynamonem i przyprawą do pierników. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką
Apetyczna babeczkaDodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy i wyciągamy. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnibędzie odstawać od brzegów garnuszka Odstawić na około 10 min. do wystygnięcia ciasta Po tym czasie wbijać po jednym jajku i ciągle mieszać, aż osiągnie się gładką masę Zawinąć kulę ciasta w lekko oprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała
Proste Potrawysłodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem
Chilli Czosnek i Oliwaobciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni
Monia miesza i gotujeu0142adnik\u00f3w. Na samym ko\u0144cu dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 octu i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowan\u0105 mas\u0119 przelewamy do wysmarowanej mas\u0142em tortownicy. Pieczemy 30 min.w temperaturze 200\u00b0 C. Ciasto lekko studzimy w formie, nast\u0119pnie wyjmujemy je z blaszki by ca\u0142kiem ostyg\u0142o, potem dzielimy je na p\u0142aty. \r","Przygotowujemy nasz krem(...)pieczenia. Do masy dodajemy mąki, mieszamy wszystko szpatułką do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy łyżkę octu i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy 30 min.w temperaturze 200° C. Ciasto lekko studzimy w formie, następnie wyjmujemy je z blaszki by całkiem ostygło, potem dzielimy je na płaty. Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę
Mostek w kuchnipół opakowania cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez(...)momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowane koła. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce
Podróż w kulinariakakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasisoli Mąkę i pozostałe sypkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki masło oraz jajka i wszystko wstępnie mieszamy. W kolejnym kroku wyjmujemy masę z miski na posypany mąką blat i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Tak przygotowane ciasto należy przechować w lodówce ok. 30-45 minut. Po wyjęciu schłodzonego ciasta
upichconaskóry i wierzchniej warstwy. Tak powstały miąższ rozgniotłam widelcem na nie do końca jednolitą miazgę. I takie właśnie purée trafiło do ciasta dyniowego, które zaprezentuję w tym poście. Ciasto z dynią Składniki: 2 jajka 10 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 6 czubatych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne
Smakołyki Berenikimocno wilgotny, długo trzymający świeżość i bardzo smaczny. Ten kto jeszcze go nie jadł zachęcam do próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka 125 ml oleju 100 g rodzynek(...)proszkiem wymieszać. Dodać żółtka i zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na 45 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na wielkość formy. Ułożyć ciasto do formy. Forma wysmarowana masłem i obsypana bułką tarta. masa serowa: Ser, cukier, proszek budyniowy,mąkę ziemniaczaną , olej razem wymieszać na gładka masę. Dodać mleko. Krótko miksować. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie. Odcedzić. Rodzynki wymieszać
Ciasta z tradycjamiSkładniki na ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny Aromat waniliowy 9 ml Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 650 ml mleka 1,5 % Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy(...)łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie, w miarę równe części. Masę budyniową robimy według przepisu na opakowaniach, używając do tego tylko 650 ml mleka(ja robiłam bez cukru, ponieważ samo ciasto jest słodkie), odstawiamy
Moje-pitraszenieproszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 °C . Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Masa serowa: 700 g delikatnego twarogu (użyłem President ) 300 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżeczki żelatyny(...)napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Mus wylej na masę serową. Odstaw na minimum 3h do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto możesz ozdobić również plasterkami lub połówkami truskawek. Smacznego
Food SquareZawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) Ciasto(...)malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkości