Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki(...)łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy
Bajeczna Kuchniaobchodzi. Dziś jest ważny dzień, bo Żona Ma kończy swoje kolejne naście lat. Wszystkiego co piękne Honey! Z tej okazji stworzyłem to oto cudo! Czego nam trzeba? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -3 jajka -3/4 kubka mleka -3/4 kubka cukru -1/2 kubka oleju -3 łyżki miodu -łyżka cynamonu -łyżka kakao -łyżeczka i trochę proszku(...)mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe
BaRepaspopołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt MASA: * mascarpone – 250 g * żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka(...)galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty ( 26 cm ), pieczemy ok. 20 minut / 200 C. MASA: Żółtka ubijamy z cukrem , dodajemy ziarenka wanilii , skórkę cytrynową i mascarpone – mieszamy, wylewamy na wystudzony kruchy
Ostra na SłodkoFormę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut (gdy ciasto zacznie się rumienić, można przykryć papierem
CynamonemPoOczachżółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Całość piec w 175 st.C przez ok 1 godzinę. Gotowe i ostudzone ciasto polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Anidokładamy żółtka, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubita pianę delikatnie łączymy z masą serowo - żółtkową. Do masy wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie podczas mieszania, dosypać trochę jeszcze mąki, idealne jest gdy zaczyna odchodzić od miski. Z masy uformować wałeczki o średnicy 2,5 cm, lekko
Camilla w kuchniFormę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut (gdy ciasto zacznie się rumienić, można przykryć papierem
CynamonemPoOczachbardziej, tym mniej mąki będzie potrzeba. Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby nieco stężała. Dzięki temu łatwiej będzie się formowało kotleciki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego
Kuchnia od dwojgapszennej 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta, lub wyrabiamy drewnianą łyżką 2. Kiedy masa będzie jednolita, wykładamy masę na blat i zagniatamy kilkakrotnie, rozciągając od siebie i składając, proces powinien potrwac ok 10 min, wyrobione ciasto przekładamy do miski, wysypanej
Słodki Kompromisczasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut
Mania Wypiekaniawyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą
Ogrodnik w podróżycukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą.(Można dodać do ciasta również rodzynki.)Wszystko wymieszać na gładką masę. Formować nieduże kulki i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu. Pączki wyjąć na papierowy ręcznik. Ostudzić
kulinarnajamka.blogspot.comwyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy(...)roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm. Ciasto tniemy na kwadraty. Na każdy nakładamy masę jabłkową i zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnypieczenia Krem : 1 puszka zagęszczonego mleka,200 g masła, 1/2 szklanki orzechów (można dodać owoce np. wiśnie) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika.Piec 30 min. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na 2 krążki (można przeciąć(...)nierówne części z tego mniejszą pokroić w drobną kostkę). Przygotować krem. Masło rozetrzeć ze zgęszczonym mlekiem na puszystą masę (ja dodaję trochę syropu wiśniowego, można też dodać sok z cytryny). Posmarować kremem krążek, resztę kremu wymieszać z pokrojonym ciastem i orzechami. Wyłożyć na posmarowany kremem pierwszy krążek. Udekorować i wstawić do lodówki. Krem można przygotować też z jogurtu, śmietany kremówki
kulinarnajamka.blogspot.comnajniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Jak woda z sokiem zacznie(...)wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Jak zacznie tężeć, ale tak lekko wylewamy ją na nasze ciasto. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby wszystkie warstwy dobrze nam stężały. Biszkopt - masa budyniowa - delicje - masa śmietanowa - galaretka
kruche babeczki