ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:831/3191)

Ciasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis 219

masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Zajmie to kilka minut. Mieszamy dość często, ja robię to praktycznie cały czas, aby uniknąć przypalenia masy. Masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do przestudzenia. Na jeszcze lekko ciepłe ciasto nakładamy wierzchnią warstwę herbatników. Gdy ciasto ostygnie należy je włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu ciasto lekko oprószamy cukrem pudrem(...)mnie nadzienie cukiernicze o smaku adwokata) i pomarańczowymi perełkami (wspaniale przełamują słodycz kremu i masy, są lekko kwaskowate). Smacznego Szukając pysznych i szybkich rozwiązań często sięgam po gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta . Idealna konsystencja, wyrazisty smak, łatwość nakładania. Możecie nimi w kilka chwil udekorować nie jedno ciasto, tort lub deser. Polecam

Słodkie okruszki
Kruche mini strudelki z suszonymi figami 91

suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24 ) 25g miodu 1 szczypta cynamonu (solidna)  Opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Przygotować ciasto. Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać żółtka, a następnie ciągle mieszając (już na niskich obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Ciasto powinno być miękkie(...)uzyskania jednolitej konsystencji. (Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.) Masę figową podzielić na 2 części i zwilżonymi dłońmi uformować z nich długie wałki o długości prostokątów z ciasta. Wałeczki umieścić na środku wzdłuż ciasta i delikatnie zwinąć w rulon. Oba rulony ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem

Di gotuje
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 148

olej, cały czas ubijając. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, połączyć. Masę wylać na pomarańcze. Piec w 160 st. C. przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić 15-20 minut w formie, następnie wyłożyć na talerz do góry spodem. Zotawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować sos: Żółtka(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę, wymieszać. Kremówkę zagotować z mlekiem i wanilią. Powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Ciasto podawać z ciepłym lub schłodzonym sosem. Smacznego! A Wam jak mija pierwszy dzień kwietnia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z ananasem 237

drugiej misce wymieszaj (łyżką) kaszę, mąkę i proszek do pieczenia - dodaj serek i połącz ze sobą wszystkie składniki. Masę serową dodaj do miski z żółtkami, odmierz 4 łyżki syropu z ananasów i dodaj do ciasta (resztę soku możesz wypić :) - wszystko razem wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę(...)spodem ciasta i ananasy. 4 plastry ananasa pokrój na mniejsze części (każdy plaster na 6 małych kawałków) i poukładaj na herbatnikach. Przygotowaną masę serową przelej do foremki - na ananasy. Do nagrzanego piekarnika wstaw przygotowane ciasto na 70 minut. Po upływie 60 minut wyjmij białka z lodówki i wlej do miski, dodaj 4 łyżki cukru i ubij na sztywną pianę - dodaj

Alutka-Gotuje
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 152

dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.  Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.  Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili(...)mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mieszając dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.  Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym

SzczyptaSmaQ
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 137

było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z  lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie(...)Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w 1-2 cm kostkę) 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki cynamonu      Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i dusimy około 3 minut (od momentu zagotowania). Studzimy. MASA ŚMIETANOWO

Rozpustne gotowanie
Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami 140

mąki owsianej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli esencja waniliowa składniki na masę: 400 ml mleczka kokosowego - tylko gęsta część 2 jajka 4 łyżki ksylitolu 10 łyżek wiórek kokosowych 300 g jeżyn wykonanie: Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wszystkie składniki na spód ciasta należy ze sobą połączyć i wymieszać, a następnie przełożyć(...)foremki. Ciasto będzie bardzo lepkie. Następnie za pomocą miksera ubijamy jajka z ksylitolem i dodajmy wiórki kokosowe oraz gęsta część mleczka kokosowego. Do ubitej masy dodajemy jeżyny i mieszamy. Tak przygotowaną mase przelewamy na ciasto do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-50 minut. Ważne aby wierzch ciasta był upieczony, najlepiej sprawdzić to dotykając ciasta palcem

Przysmaki Karolki
Przepis #59 FIT Ciasto Tiramisu 155

zamiennik - jest równie pyszny ale o wiele wiele mniej kaloryczny:) Mowa o jogurcie greckim.  Od kiedy odkryłam jak można w łatwy sposób zrobić krem do ciast z jogurtu greckiego zaczął on często gościć w moich wypiekach. Na pierwszy ogień poszło właśnie Tiramisu. Jedna porcja (na mojej blasze wyszło 16 porcji takich jak na zdjęciu poniżej(...)koniec dodajemy cukier/słodzik. Jedną część biszkoptu nasączamy kawą .Kolejno wykładamy 2/3 masy jogurtowej. Przykrywamy drugim biszkoptem. Jego również polewamy kawą. Wykładamy pozostałą część masy. Całość posypujemy startą czekoladą oraz kawą. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest mega smaczne i delikatne. Najlepiej smakuje na drugi dzień ponieważ masa jogurtowa jest jeszcze lepiej schłodzona:) Dla mnie to ideał :) W dodatku

Health-Fit-Life
Sernik dyniowy na spodzie orzechowym z owocami (bez glutenu, cukru białego) 131

ciasta co chwilę odrobinę mleka i mieszaj całość aby trafić z jego dobrą konsystencją. Ciasto ma być plastyczne, nie rzadkie ale nieco lepiące się do ręki. SERNIK DYNIOWY 7. Serek, twaróg i puree z dyni zblendować razem, dodać ksylitol i cynamon według preferencji. 8. Do masy serowej dodać jajka i znów(...)całość zmiksować lub zblendować (zależy czy wolicie serniki grubo mielone czy gładkie). 9. Na koniec wsypać skrobie i znów wszystko wymieszać. 10. Na podpieczony spód wlać masę serową, na górę „porozrzucać” kawałki ciasta oraz owoce. 11. Sernik piec w 180’C 30 minut góra i dół, kolejne 10 minut tylko góra jeśli u góry jest bardzo miękki i surowy

Candy Pandas
piernikowy sernik 186

wanilii i przyprawy i miesza przy małej prędkości, aż do połączenia składników. Następnie dodać jajka po jednym na raz, miksując powoli , po każdym dodaniu. Gotowa masę sernikową wlać do tortownicy wypełnionej ciastem. Umieścić tortownice owiniętą szczelnie w folię (dno i boki) , umieścić w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec prze z 1 godzinę i 20 minut

w mojej kuchni
Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami 145

Odstawiamy na 30 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, sól, miód, aktywny zakwas, namoczone siemię i 200 g wody. Dolewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 6 minut. Masa powinna być w miarę gęsta, ale dawać się mieszać łyżką. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Następnego dnia oliwki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycja w formie pleśniaka 167

jedną porcję białego ciasta, na niej rozkładamy porcję powideł, następnie trzemy porcję ciemnego ciasta, nakładamy równomiernie pianę z białek i przykrywamy startą porcją białego ciasta. Wyrabianie ciasta, ubijanie piany i tarcie gotowej masy wymaga trochę kondycji- jeśli nie mamy w pobliżu męskiego bicepsa polecam pływanie. U mnie pół roku regularnego chodzenia na basen zdziałało cuda i teraz moimi miniaturowymi rączkami

les mirabelles
Sernik ze złotą rosą 1420

misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki o średnicy 26 cm . Masa jest mocno lepiąca, dlatego ja pomogłam sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy foremkę i zapiekamy

My Culinary Art
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem-pyszne, wilgotne,zdrowe. 183

brzoskwiniowy  -0,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40 g -100 g margaryny lub masła Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy wraz z cynamonem i sodą. W misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę. Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę.  Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy. Blaszkę wykładamy(...)połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia.  Gorący budyń wylewamy na ciasto. UWAGA zostawiamy troszkę do dekoracji. Ciasto wstawiamy do lodówki by całkowicie ostygło. Potem jeśli mamy takie życzenie możemy fajnie udekorować ciasto. Ja to zrobiłam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 121

jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów. Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypcie cukrem pudrem

OliveandThyme