ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:837/3191)

naleśniki na maślance szpinakowo-twarogowe... 141

klarowane 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 18% 200 gram, twaróg tłusty 30 dag, papryka ostra 1/2 łyżeczki śmietana gęsta 18% - ile potrzeba Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba Szpinak odmrozić na sitku(...)zeszklić wyciśnięte z praski ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić.  Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą.  Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem

W Mojej Kuchni Lubię
Kostka kokosowa - lamingtony 3131

cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić

Ala piecze i gotuje
Serowiec 408

upalne dni ciasto na zimno Serowiec Składniki: 1 l śmietana kremowa 18%, 1 kg SER BIAŁY TŁUSTY, 1 opak galaretka truskawkowa, 1 opak galaretka pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić(...)wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia

Kuchnia Danusi
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 164

masę.  Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki.  Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym

Ze smakiem i z pasją
Szpinakowe babeczki - wiosenny leśny mech 259

Liście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić,wierzch każdej odkroić(...)wgłębienie. Wyjęte ze środka ciasto pokruszyć i zachować do posypania babeczek. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Ubitą masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porcję do każdej babeczki. Górę posypać okruszkami ciasta i pokrojoną w kosteczkę brzoskwinią

Kolorowa kuchnia Elki
sernik pina colada 206

przygotowania masy serowej użyłam nie masła a oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie może go zabraknąć  także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa(...)pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.  W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybki murzynek z jagodami 181

racji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 3 łyżki dżemu i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch ciasta rozsypać jagody. Piec w temperaturze 160*C  do suchego patyczka(...)minut. Ale najlepiej pilnować ciasta, bo wiem z doświadczenia, że każdy piekarnik może piec inaczej J Polewę użyłam tą, co zawsze - uwielbiam ją J 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżki kakao 2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej masy. Na polewie poukładać jagody

The Sweet Damsel
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą 128

białek, wsypujemy cukier puder, ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel. Osobno w płaskim naczyniu siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy żółtkowej. Na sam koniec wlewamy ocet jabłkowy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy(...)/Ciasto można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Całość lekko dociskamy. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. Lekko ciepłą masę wylewamy na warstwę orzechów i bakalii. Odstawiamy do zastygnięcia

Raj dla Podniebienia
Puree z dyni. 244

dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg)      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki) wraz z pestkami(...)naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe!      Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był jeszcze malutki. Polecam

Rozpustne gotowanie
Torcik szpinakowy z truskawkami 130

torciku nie zostało nawet okruszka tak bardzo im smakował, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 6 jajek 1 op. mrożonego szpinaku (450 g.) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 600 gram truskawek tłuszcz(...)kroimy na pół. Na biszkopt wykładamy połowę masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki wciskając je do środka. Przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając, wierzch smarujemy połową masy śmietanowej, pozostałą część przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy boki ciasta. Pozostałą część ciasta szpinakowego kruszymy, posypujemy wierzch, układamy truskawki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Kokosowy jagielnik z jagodami 172

mleko kokosowe – zmiksować na gładką masę (można też użyć blendera ręcznego). Na koniec dodać mąkę kokosową, sok i skórkę z limonki i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na kokosowy spód, wygładzić. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok 50 minut. W tym czasie jak ciasto będzie się piekło przygotować polewę – (rozmrożone) jagody przełożyć do garnka i gotować ok 5 minut(...)dodać syrop z agawy. W miseczce wymieszać mąkę z kilkoma łyżeczkami zimnej wody – na jednolitą masę. Do jagód powoli wlewać wodę z mąką, mieszając cały czas żeby nie powstało grudek – jagody powinny zgęstnieć. Ciasto podawać jeszcze lekko ciepłe (takie jest najlepsze) z polewą z jagód. 3.5.3226 The post Kokosowy jagielnik z jagodami appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
szpinakowa rolada z masą z ricotty 198

rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc Gdy już przyjdzie czas podania pokrój

Gotowanie z pasją
szpinakowa rolada z masą z ricotty 175

rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc Gdy już przyjdzie czas podania pokrój

Gotowanie z pasją
Sernik z truskawkami na zimno 190

Macie już jakieś kulinarne plany na Walentynki? Jeśli nie to dzisiaj proponuję szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę(...)folii aluminiowej układamy 3 rzędy herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą

Smak mojej kuchni
Bezglutenowe bananowe placuszki jaglane 206

banany 2 łyżki ksylitolu  (można zastąpić brązowym cukrem)   Przygotowanie:   W misce umieszczamy wszystkie skła dniki placków, oprócz bananów . Miksujemy na gła dką masę. Obieramy banany ze skórki i do dajemy do ciasta. Blen dujemy dokła dnie. Rozgrzewamy patelnię i wykła damy na nią po łyżce masy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Ja po daję

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania