czasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce co najmniej 2h (a najlepiej całą noc, aby masa miała szansę dobrze się schłodzić i stężeć). Voila! Efektowne ciasto gotowe! Na pewno zachwyci każdego, kto go spróbuje. Smaczego! :) Zobacz także
PastelFoodczasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie się z nich robić marmolada. Na końcu wsypać sypką galaretkę, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć herbatnikami. Na wierzchu wyłożyć zimną masę jabłkową. Kolejno znów warstwa herbatników. Na końcu ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną wyłożyć na wierzch ciasta. Następnie znów
Zrób to smaczniewylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 50 minut. W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladą z łyżką masła. Gdy masa stanie się jednorodna i błyszcząca polewamy ciasto. Wierzch posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi
Pyry na Gazjeśli ciasto będzie za rzadkie stopniowo dodajemy resztę. Wyrabiamy do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone mało roślinne (letnie) oraz żółtka.Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy jagodami i pozostawionymi wcześniej dwiema łyżkami cukru. Pieczemy przez 30 minut
peggiwkuchniNastępnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty. Składniki na masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru(...)czas miksując dodawać kolejno serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień
In my kitchenteż wyszło:P) i gęsto nakłuwamy je widelcem. Brzeg musi być dość wysoki, żeby nadzienie się nie wylało. Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Śmietankę łączymy z jajkiem na gładką masę, dodajemy powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno. Wiem, wiem- nic w tym cieście
les mirabellesklarowane 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 18% 200 gram, twaróg tłusty 30 dag, papryka ostra 1/2 łyżeczki śmietana gęsta 18% - ile potrzeba Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba Szpinak odmrozić na sitku(...)zeszklić wyciśnięte z praski ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić. Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą. Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem
W Mojej Kuchni Lubięcukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić
Ala piecze i gotujeupalne dni ciasto na zimno Serowiec Składniki: 1 l śmietana kremowa 18%, 1 kg SER BIAŁY TŁUSTY, 1 opak galaretka truskawkowa, 1 opak galaretka pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić(...)wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia
Kuchnia Danusimasę. Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym
Ze smakiem i z pasjąLiście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić,wierzch każdej odkroić(...)wgłębienie. Wyjęte ze środka ciasto pokruszyć i zachować do posypania babeczek. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Ubitą masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porcję do każdej babeczki. Górę posypać okruszkami ciasta i pokrojoną w kosteczkę brzoskwinią
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowania masy serowej użyłam nie masła a oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie może go zabraknąć także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa(...)pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaracji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 3 łyżki dżemu i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch ciasta rozsypać jagody. Piec w temperaturze 160*C do suchego patyczka(...)minut. Ale najlepiej pilnować ciasta, bo wiem z doświadczenia, że każdy piekarnik może piec inaczej J Polewę użyłam tą, co zawsze - uwielbiam ją J 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżki kakao 2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej masy. Na polewie poukładać jagody
The Sweet Damselbiałek, wsypujemy cukier puder, ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel. Osobno w płaskim naczyniu siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy żółtkowej. Na sam koniec wlewamy ocet jabłkowy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy(...)/Ciasto można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Całość lekko dociskamy. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. Lekko ciepłą masę wylewamy na warstwę orzechów i bakalii. Odstawiamy do zastygnięcia
Raj dla Podniebieniadyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki) wraz z pestkami(...)naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był jeszcze malutki. Polecam
Rozpustne gotowanie