ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:841/3191)

Jagodzianki z kruszonką 141

dużej miski (lub dzieży robota) wsypać mąkę, cukier, sól, dodać rozczyn i jaja. Wyrabiać składniki aż do połączenia - przez 5-7 minut.  Dolać do ciasta masło i wyrabiać przez kolejne 10 minut, aż masa będzie gładka i zacznie odchodzić od miski i od ręki.  Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka z kisielem 121

wymiarach 33x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy schłodzone ciasto (przekładamy rozwałkowane lub po prostu wylepiamy nim dno). Na nim rozsmarowujemy masę jabłkową. Na samą górę ścieramy drugą, zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180°C przez około 60 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru. Smacznego Artykuł Szarlotka z kisielem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Babka zebra 131

pszennej, dokładnie mieszamy.  3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników.  4. Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni

Szefowa kuchni
Ostatnie dni do świąt 165

tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach od samego rana

Gotuję Testuję
Paszteciki z bigosem 165

wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta, lub 1-2 łyżki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie

Grunt to przepis!
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 913

łyżki cukru -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWA -3 gęste jogurty naturalne  po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu  -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej  DODATKI -truskawki  -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru  Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka(...)długo. Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając  lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje   dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz tortownicy.  Ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mini-chlebki nadziane salcesonem 165

gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta , lub 1-2 ły żki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić

Grunt to przepis!
Ekspresowe ciasto kokosowe 959

Składniki na polewę masło, 100g cukier puder, 3 łyżki woda, 2 łyżki kakao, 2 kopiaste  łyżki wiórki kokosowe, 4-5 łyżek Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w jednolitą masę. Wylewamy na blaszkę (23x28cm) wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180st. około 30-35 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę

Gotowanie moimi oczami
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 153

nagrzanym do 180 stopni, po czym zdejmujemy obciążenie razem z papierem do pieczenia i dalej pieczemy ok. 5 minut. Upieczone ciasto powinno być złociste. Krem Miksujemy mascarpone z ricottą do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dolewamy(...)część syropu z wiśni - 150 ml (50 ml odstawiamy do dekoracji). Krem miksujemy na gładką masę. Krem schładzamy w lodówce 1 godzinę.   Tarta Na ciasto wykładamy połowę kremu, a na niego  grubo pokrojone wiśnie. Ciasto pokrywamy drugą połową kremu.  Tartę dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
Sernik na zimno z bananami i masą z truskawek! 171

też banany, szczególnie te bardzo dojrzałe i słodkie. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny sernik na zimno, dwukolorowy i o podwójnym smaku, bananowo - truskawkowym! Ciasto jest banalne w wykonaniu na pewno dasz radę zrobić! Zapraszam! SKŁADNIKI: MASA TRUSKAWKOWA: - 500 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek - 60 g cukru bądź stewi ( wersja fit) - 150 ml mleka kokosowego (możesz w zastępstwie użyć krowiego(...)się nie połączyły.  Wskazówka : Jeśli używasz truskawek z lodówki schłodzonych, najpierw przygotuj masę bananową, wstaw do lodówki i po wyjęciu dopiero truskawkową. Ponieważ masa będzie chłodna i żelatyna może od razu tężeć. Ciasto schładzamy w lodówce przez 5-8 godzin, najlepiej zrobić wieczorem, wtedy na rano jest już gotowe, lub rankiem a na popołudnie możemy cieszyć się smakiem. Życzę

SMYKWKUCHNI
.1186. tropikalny tofurożek 176

cukru z prawdziwą wanilią ~100g  deserku  słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż Primavika Mieszamy mąki, len i mleko (najpierw dodajemy ok. 70ml, aby powstała gęsta masa, potem stopniowo dodajemy więcej). Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Jeszcze trochę zgęstnieje wiec jeśli przed smażeniem będzie zbyt gęste można dolać jeszcze 2-3 łyżki wody. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy

breakfast of dreams
Pierogi RUSKIE 280

kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład z cebulką SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 358

aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły

Smaczne Zdrowe
Sernik tradycyjny 367

Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika. Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Składniki na masę serową: 1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej(...)rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość  delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika kratkę. Temperatura pieczenie ok 200 stopni przez ok 1 i 1/2 godz, po upieczniu zostawiamy uchylone

Apetyczna babeczka
Dyniowe grzebyki z serem 202

wgłębienie , dodac wszystkie pozostałe składniki , przesiekać nożem , a następnie zagnieść  ciasto. Na nadzienie  umieścić w misce wszystkie składniki i połaczyć na jednolita masę .  Gdyby była zbyt gęsta dodać jeszcze łyżkę puree. Ciasto podzielic na 5-6 mniejszych części.  rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , wycinać koła . Na każdym umieścić łyżeczkę nadzienia i skleić jak pierogi

Malinowa Kawiarenka