Czekoladowe ciasto bez pieczenia Składniki - spód: 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki masła kokosowego Składniki - czekolada: 2 puszki mleka kokosowego (tylko stała część, w miarę możliwości:)) pół czekolady gorzkiej (nie miałam więcej :)) 3 łyżki kakao 1 łyżka wiórków kakaowca 1 łyżka masła kokosowego agawa Wszystkie składniki na spód zblendowałam. Jeśli składniki(...)lodówki. W międzyczasie do garnka wrzuciłam masło kokosowe, mleko kokosowe, czekoladę, agawę, kakao, na sam koniec dodałam wiórki kakaowca. Wszystkie składniki podgrzałam, jednocześnie mieszając. Gotową masę wystudziłam i wyłożyłam na spód. Ciasto ponownie powędrowało do lodówki... w naszym przypadku na kilka godzin
nietadietakokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyklepiemy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Wyjmujemy tartę i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i cukier kokosowy(...)cytryny. odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy formę z tartą i masę kokosowo-arbuzową do lodówki. Masę mieszamy co 10 minut, bo arbuz lubi si rozwarstwiać. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i zostawiamy w lodówce, aż całkiem zgęstnieje. Posypujemy płatkami kokosa i ozdabiamy kwiatami. Mam nadzieję, że będzie smakować
Quinoa Raz!można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami . Składniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie: - 3 jabłka dodatki: - cukier(...)mnie forma do tarty) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki. Ciasto przelewam do formy
Kuchnia co dniaaromat migdałowy sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek jabłka - 700 g cukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej(...)dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem (function
Kuchnia Danusismakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami: na formę o średnicy 28 cm 500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych) 1 małe jajko 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki(...)wbijamy do miski i ubijamy mątewką z cukrem (1-2 minuty). Do puszystej masy dolewamy mleko, olej, przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wprost do masy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy, a na wierzchu ściśle układamy truskawki (mają się niemalże stykać). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, ma być jasne
Rozpustne gotowanieKruche z budyniową pianką i borówkami składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju(...)borówki amerykańskiej Blaszka o wym 30/ 30 Wykonanie; Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić
Sama słodycz i szczypta chilicukier miksować na najwyższych obrotach przez ok.5 minut. Olej połączyć z maślanką, zmiksować dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Agrest przebrać, opłukać, osączyć. Posypać agrestem ciasto maślankowe. Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i wiórki kokosowe, rozetrzeć na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce
Kuchnia Danusimascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki(...)Krem4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki cukrowekakaoWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce
Kulinarne przygody Gatitymokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy(...)studzimy wraz z papierem na kratce. W międzyczasie szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie puszysta, a na koniec dodajemy serek i ponownie wszystko miksujemy. Zimne ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami
Kulinarne przygody GatityCiasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt: 4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka(...)szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C. Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem i cappuccino- gotową podzielić na 3 części. Ostudzone ciasto podzielić wzdłuż na 3 równe prostokątne
Niespełnione zdolności kulinarneprzeciąć znów na pół rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami , drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem , ze scinków ciasta można wykonać krateczkę . Piec w temp
Gotowanie jest łatwewyjeżdżamy odwiedzając rodzinę i bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła w kostce - masę można(...)jednolity mus. Galaretki przyrządzamy w 1 litrze wody. Kiedy galaretka zaczyna tężeć mieszamy je z zmiksowanymi brzoskwiniami i odstawiamy do stężenia. Na biszkopt wykładamy masę budyniową i tężejący mus brzoskwiniowy. Odstawiamy ciasto do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchniAromatyczny i miękki piernik na miodzie, a w nim sernik z delikatnie wyczuwalną masą marcepanową. Przełożony powidłem śliwkowym z dodatkiem czekolady, która łączy wszystkie smaki. Bardzo smaczne, świąteczne ciasto. PIERNIK: 250g miodu 100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy(...)kakao i spulchniaczami, wymieszać z przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do utartych jajek i połączyć. Ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć do formy 23x33cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez 30min. Po wystudzeniu rozkroić na pół. SERNIK. Masę marcepanową włożyć do garnuszka i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Twaróg i ricottę
https:KKuchniaMniamsztywną pianę dodając po trochu cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję(...)ubijam na sztywno dodając cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta
Ciasteczkowy PotwórZapraszam na marcepanowe ciasteczka :) pyszne i chrupiące z dodatkiem galaretki malinowej :) Składniki na ciasto ;250 g mąki150 g masła1 cukier waniliowy Skworcu1/2 szklanki cukru 50 g pokruszonej masy marcepanowej1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem;150 g masy marcepanowej 1 jajko1 cukier waniliowy2 łyżki mąki1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody2
Sama słodycz i szczypta chilistopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Krem 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 250 g masła Dodatki(...)wsypać dwa budynie , cukier do smaku i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu ułożyć delicje 1/2 kremu brzoskwinie Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką brzoskwiniowe wydmy
O kuchni z uczuciemjedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Można je bardzo szybko przygotować, idealne na dzisiejszy dzień. Jedyna jego wada ... bardzo szybko się kończy :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 100 g cukru 100 g masła 100 g mielonych migdałów szczypta soli skórka z 1 pomarańczy 2 jajka 2 łyżeczki rumu 6 kropelek olejku pomarańczowego(...)ucieramy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy jajka, następnie rum i olejek pomarańczowy ( w oryginale był olejek migdałowy, ale ja takiego akurat nie miałam). Gotową masę wkładamy do lodówki. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 23-24 cm (za pomocą talerza lub pokrywki) Umieszczamy jedną część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie
noteskulinarnyfigakakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiudanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik
Powiedz dietom niePrzedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam! Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową(...)ubijamy w szklance mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaa