Sernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!Składniki:1,5 szklanki kaszy jaglanej3 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki rodzynekpomarańczalaska wanilii Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy(...)jednej pomarańczy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, wierzch wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, studzimy. Dziś fantastyczni
sama złodyczzachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem. Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową
Salonik smakówtyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą manną Składniki: ciasto kruche 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)stopniach przez około 40 minut - ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty - ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki dodatkowi kaszy manny, która znacznie zagęszcza masę. Smak jest dość mocno budyniowy, z wyczuwalnym posmakiem cytryny i aromatem waniliowym. Jego struktura jest mocno zbita, dzięki czemu bardzo ładnie się kroi
Smakołyki Berenikiupalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez kilka dni po upieczeniu. Ciasto przygotowałam w większej formie niż sam placek, gdyż masa serowa jest zwarta i nie ma ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm. Kruchy placek z serem i czereśniami Składniki: ciasto 200g mąki(...)składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać - czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać
Smakołyki Berenikicałą rodzinę. Bardzo prosty przepis, do tego ciasto nadaje się na eleganckie przyjęcie z rodziną czy znajomymi. Składniki: ciasto 120 g masła 200 g mąki 70 g cukru 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny szczypta soli masa serowa 250 ml mleka 200 g cukru 500 ml śmietany 30% skórka starta z jednej cytryny 4 żółtka(...)dodajemy zmielony twaróg i wcześniej ugotowane mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Do tortownicy układamy upieczony spód, boki wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy masę serową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na 2,5 h. Ciasto wyciągamy z tortownicy, ściągamy pergamin z boków, na wierzch układamy 12 kawałków ciasta (układając z nich równy placek) Wszystko posypujemy cukrem pudrem
Niezły Młynekszarlotki 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym cukier do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy waniliowy Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem(...)budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Na dno tortownicy o średnicy 27 cm wykładamy upieczone wcześniej kruche ciasto. Na ciasto rozsmarowujemy jeszcze ciepłe jabłka. Schładzamy. Następnie na mus jabłkowy wykładamy całą masę waniliową- lekko schładzamy. Na koniec na wierch masy wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline
Ciastka - domowe słodkościpozostałe składniki .Szybko zagnieść ciasto ,podzielić na dwie części ,większą na spód i mniejszą na wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 15 minut . Budyniowa pianka: 5 białek 0,5 szklanki(...)sztywną pianę dodając po jednej łyżce cukru . Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek budyniowy , cały czas miksując . Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód ,na masę czereśnie i na wierzch resztę ciasta z lodówki .Rozcieramy je w palcach po całym cieście. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .Po upieczeniu i przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja z Moje Wypieki
Ladylaura.Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty(...)również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Jajka ubijać w garnku z grubym dnem przez około 10 minut na małym ogniu wraz cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i pulchna masę. Następnie powoli wlać rozpuszczone masło (może być ciepłe), ciągle ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę i również dokładnie ubić, ale nie za długo aby masa nie upadła. Gotową wlać do silikonowych
Jadło i czytadłopuszystą masę. Dodać do niej roztopione masło, biały ser, dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać. 2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając. 3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
Marcepanowa kuchniaTort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)Wkładamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masa truskawkowa: Świeże lub rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które
Moja Mama Gotujeefektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z 100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam. Składniki: 1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj 1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki cukru
Ciasteczkowy PotwórProste, ucierane ciasto z truskawkami 🍓🍰 Z mąką orkiszową/mixem bezglutenowym/owsianą nie wyrośnie aż tak bardzo więc wybór należy do Was - jeżeli chcecie aby było wyższe to użycie mąki pszennej, ale nawet niskie gwarantuje, że będzie Wam baaaardzo smakowało 😋 Składniki na klasyczną tortownicę : 2 szkl. mąki (mix bezglutenu , owsiana, orkiszowa, pszenna) 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta(...)pieczenia i sodą. Stopniowo dodajemy, ciągle miksując. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy je na plasterki. Masę przelewamy do formy. Układamy truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 110 stopniach przez 3 minuty i zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy ciasto przez ok. 60 minut - do suchego patyczka
Czarnawisienkamarchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem
Camilla w kuchniczosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. (Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.) Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść i podzielić
Di gotujepiernika wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta . Na 15 min wkładam ciasto do lodówki . Rozwałkowujemy ciasto na grubość która nam odpowiada czy też jest potrzebna , lekko podsypujemy mąką wycinamy serduszka i inne kształty
Wypieki UliMałe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku(...)Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazsię z Wami moim ulubionym przepisem. Jest jednak kilka obowiązkowych pozakulinarnych składników: Michael Buble, śpiewający White Christmas w tle, wieczorna ciemność za oknem i kompan do wycinania pierniczków z ciasta, ktoś bliski. I wtedy pierniczki zawsze wychodzą :)Składniki:200 g masła 200 g cukru 2 jajka 1/2 szklanki płynnego miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej utarta skórka z 1 pomarańczy 600g(...)dużej misce.Ucieramy masło z cukrem (mikserem lub mieszadłem K). Ucierając dalej dodajemy jajka, miód, esencję, skórkę z pomarańczy.Dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gładkiej masy - ja używam mieszadła haka. Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy kulę, którą zawijamy w przezroczystą folię. Zostawiamy na noc w lodówce (do 24h).Następnego dnia dzielimy ciasto
W kuchni wieczorem