boki do pełnej wysokości formy. Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez pestek, kilka sztuk można odłożyć do ozdobienia(...)dużej misce łączymy ser, mleko, cukier, wanilię, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował. 3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też
Apetyczna babeczkałyżeczki ekstraktu cytrynowego lub łyżka skórki otartej z cytryny 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 220g świeżej żurawiny 50g białej czekolady do dekoracji Wykonanie ciasta: Masło utrzeć mikserem wraz z cukrem na jasną masę, dodać ekstrakt cytrynowy (lub skórkę). Wbijać po jednym jajku, po każdym lekko zmiksować, tylko do połączenia składników. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Mania WypiekaniaBardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilkoma nazwami np. kołderka, poduszkowiec. Ja piekę od lat pod nazwą Izaura. Nie ważne jak by się nazywało, to po prostu murzynek z serem :) Składniki na murzynka: 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powideł 2 szklanki mąki 1 nie pełna szklanka mleka(...)oleju Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser. Zmiksować, dodać mąkę i olej. Wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać łyżką. Masę serową wykładać łyżką na murzynka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim ciasto na godzinę lub dwie, żeby stopniowo się wystudzało. Wystudzone
Agusiowe smakołykipomarańczy. Ostudzone pomarańcze pozbawiamy czubków i kroimy na małe kawałki. Co ważne – kroimy ze skórą, nie obieramy ani nie wydłubujemy miąższu. Nie bójcie się, ciasto nie będzie gorzkie. Pokrojone pomarańcze miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy nasze mokre składniki i dokładnie łączymy, dosypując po łyżce składniki suche. Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
ladykitchenmocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu 180 g cukru pudru 100 g masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania(...)kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianastępnie kakao i kawę. To wszystko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali i zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 2 łyżki mleka, wymieszać. Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka
Mania Wypiekaniaprzykrywam i odstawiam na ok. 30 min do wyrośnięcia. W dużym rondlu rozgrzewam olej. Łyżkę którą nabieram porcję ciasta, zanurzam w oleju, następnie kładę ciasto na gorący tłuszcz. Pączki smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączusie ostygną, posypuję je cukrem pudrem(...)według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego i Nutelli Cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki łącze ze sobą i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. W głębokim rondlu rozgrzewam olej. Ciasto nakładam zwilżoną w oleju łyżką stołową i smażę na rumiany kolor z obu stron. Podczas smażenia pączki same przewracają się z jednej strony na drugą
Zdrowo i kolorowociasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę 25 x 35 cm Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka(...)lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy. Boki wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając
Na słodko lub wytrawnieciasto bezglutenowe Potrzebujesz: 5 jajek nie z lodówki 140 g cukru 150 g mąki jaglanej łyżka mąki ziemniaczanej jeśli się boisz, że nie wyrośnie - a mówię Ci, że nie ma się czego bać - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju śliwki obrane z pestek Co robić? 1. Jajka porządnie ubić z cukrem na bardzo puszystą masę(...)puszystość ciasta. 2. Nagrzej piekarnik na 170C w opcji góra dół . 3. Przesiane mąki i (ewentualnie) proszek do pieczenia, dodawaj do masy powoli mieszając. Dodaj też olej. 4. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, na wierzch połóż śliwki i wstaw do pieca na 40 minut. Wskazówka: Jeśli owoce od razu opadną na dno, nie martw się, tylko
Matka Żywicielkaktóra wypuściła go na rynek. Mojej rodzince ostatnio przypomniało się to ciasto więc postanowiłam je zrobić od podstaw, bo zupełnie nie rozumiem po co potrzebny tu proszek pełen chemii. Ciasto jest wręcz banalne do przygotowania, ja ułatwiłam sobie jeszcze pracę używając silikonowej tortownicy, do której biszkopt nie przywarł. Taką tortownicę możecie kupić niedrogo w sklepie StrefaUlubiona , tutaj: klik(...)żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej 2 szkl borówek/jagód cukier puder do posypania Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto przelać do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem
Smakołyki Asiobniżyć do 100 z termoobiegiem. Przygotowanie ciasta: Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i utrzeć mikserem do jednolitej konsystencji. Następnie ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut
Słodka Strefamieszamy aż połączą się z ciastem. Wciąż miksując, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Miksujemy około 10 minut, aż powstanie gładkie ciasto, odchodzące od ścianek dzieży. W środku nadal powinno pozostać kleiste. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny
cool and mintyszklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 2 szklanek owoców - u mnie maliny zaginęły w cieście :) wygrały borówki Przygotowanie: jaja wymieszać na puszystą masę z cukrem dodać olej i pozostałe suche składniki - i dokładnie wymieszać formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy 1/2 ciasta - 1/2 owoców - reszta ciasta - reszta owoców
Gotowanie z pasjąSłodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut
VioletoweKucharzenieWyrabiaj aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było. Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel ciasto na równe części. Mnie wyszło 10 sztuk cepelinów. Nadziewaj ulubionym farszem. Farsz z soczewicy: szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy cebulka szalotka zeszklona z czosnkiem kumin natka
AZgotuj!cukrem. Wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski z mąką. Rozpuszczamy tłuszcz i również do ciepłego wlewamy aromat do ciasta. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką
Karczma Honoriettybułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy misę folia spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej aż wyrośnie – ok. godziny żeby ciasto podwoiło swoją
Kuchenne WariacjekarmelowaWYKONANIE Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min w temperaturze 180 stopni.Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym
W kuchennym oknie Ewy