razu przelewamy do zimnego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko z żółtkiem ubijamy z cukrem ,wlewamy przestudzone masło,mąkę z proszkiem i kakao ,sól. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę.Łyżką do lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Odstawiamy do ostygnięcia .Lody nakładamy na jedno ciastko
Ladylaura.kiwi dodatkowo: 3 owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty. Dolny blat biszkopta ułożyć na talerzu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianarty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna, były pycha Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać pokrojone na drobno masło. Zagnieść rękoma na gładką masę i uformować kulę. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Partiami rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 5 cm x 5 cm. Na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady i złożyć w trójkąt sklejając tylko
Kuchnia Pokoleńszczypta proszku do pieczenia szczypta soli i cukru pudru Filety przyprawić z obu stron. Włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i sporządzić gęstą masę. Filety obtaczać z obu stron w ciście. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron
Czerwień i błękitsusz podsmażyć na łyżce oleju .Ostudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą i podsmażoną kapustą i przyprawami a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety .Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do utworzenia jednolitej masy, obtaczać w niej kotlety i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy
Moje domowe kucharzenieśmietany 250 g mąki 100 g startego parmezanu 200 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy, aż do osiągnięcia jednolitej i gładkiej masy. To wszystko. Mamy gotowe ciasto, teraz nakładamy z zależności od wielkości gofrownicy kilka łyżek ciasta. W naszym przypadku trzy i smażymy. W naszym przypadku smażyliśmy trzy minuty. Przypominamy, że aby gofry były
KasiaiKrzysiu.plprzy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę ok. 45-50 minut w temperaturze
Kuchnia z widokiem na ogródwaniliowy, skórka otarta z cytryny...), cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać
królestwo garówtruskawkowa 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy
Kuchnia w czekoladziemiętowej 1 banan tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli 100 g brązowego cukru Przygotowanie: Zblenduj razem cukier, herbatę, olei i banana. Dodaj powstałą masę do mąk i zagnieć ciasto, a pod sam koniec zagniatania dodaj posiekaną czekoladę. Robiłam je na dwa sposoby. W pierwszym: uformowałam wałki, pocięłam od razu na plasterki, ułożyłam na blaszce do pieczenia
greenscarfszparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. 5. Por kroimy w plasterki. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszklanki mąki Graham (ok. 65g). Sposób przygotowania 1. Twaróg rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy żółtko i mąkę. 3. Ubijamy białko na pianę i dodajemy do masy. 4. Formujemy wałeczek z ciasta i kroimy w romby. 5. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia. Kluski leniwe są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - wapń (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCiasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę i wyrównać.Polać polewą i udekorować maczkiem mango i truskawkowym.Odstawić do lodówki na kilka godzin
Moje domowe kucharzenieDziś kolejna propozycja na ciasto. Jest to kostka z masą budyniową z dodatkiem Góralków i pysznego domowego przetartego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie. Ciacho możecie upiec na zbliżającą się okazję, czyli Sylwester i Nowy Rok, Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni