ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:815/3191)

Kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy 169

drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Z kiełbasy ściągamy naturalną osłonkę i siekamy kiełbaskę na drobne kawałki. Wsypujemy je do cebuli i również podsmażamy. Następnie studzimy. Z masy na kluski nabieramy odpowiednią ilość ciasta i rozklepujemy sobie na dłoni. Na środek nakładamy farsz z białej kiełbasy i dokładnie zamykamy boki ciasta. Rolujemy w dłoniach i lekko spłaszczamy. Przygotowane kluski gotujemy

MamaOskarka
Brzoskwiniowe wydmy wg Siostry Anastazji 191

biszkopt). Krem Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ułożone delicje -krem -brzoskwinie, Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 226

Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Piernik z kremem śmietankowym 386

Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie

Kuchnia Danusi
Płonący tort dyniowy 228

przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką.  Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st.  Ostudzić i przekroić na 3 części.  Krem:   300g obranej dyni(...)zblendować na puree.  Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić.  Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem.  Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska:  200g drobnego cukru,  4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty.  Następnie zdjąć z ognia i ubijać

Z miłości do słodkości
Ciasto Oczy Carycy 361

Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) Ciasto jasne: 1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej i wymieszać szpatułką(...)połączenia składników, patrz FILM . Dodać ocet i wymieszać krótko szpatułką. Na pianę z białek przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie szpatułką. Ciasto ciemne: 2. Do miski przełożyć żółtka, dodać jajka, cukier i ubić mikserem na prawie białą, kremową masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką

Mała Cukierenka
Magiczne 153

niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary mary...Po godzinie otrzymujemy na wierzchu puszysty biszkopt, w środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto. Składniki: 1/2 litra letniego mleka 115 g mąki pszennej 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 4 krople octu 1 łyżka wody laska wanilii

na moim stole...
Sernik kokosowo-migdałowy w wersji wegańskiej :) 522

masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki.  W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Szybkie ciasto z truskawkami 301

Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm : Biszkopt jasny: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)ciasto. Dodatkowo na wierzch ciasta: 1/2 kg świeżych truskawek 1  galaretka truskawkowa 1/2 litra wody Truskawki przecinamy na połówki i układamy na masie śmietankowej. Galaretkę rozpuszczamy  i kiedy zacznie się ścinać wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed pokrojeniem

Apetyczna babeczka
Tarta snickers na szybko 482

Ekspresowe ciasto – bardzo słodka tarta z mnóstwem orzechów i kajmakową masą. W smaku przypomina mi batona Snickers. Tarta wygląda bardzo apetycznie i zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom 🙂 Czas wykonania: 1 h ( + czas chłodzenia) Ilość porcji: 10 – 12 kawałków Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko

KuchniaWeDwoje.pl
Kukułeczka wg Aleex 143

połamaną na kosteczki czekoladę. 6. Mieszając, roztopić na gładką masę na najmniejszym ogniu. Odstawić z ognia i ostudzić. Nie gotować, bo masa się zwarzy. 7. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 8. Spodni blat ciasta włożyć z powrotem do formy, posmarować połową ubitej śmietanki, na śmietance ułożyć warstwę biszkoptów wypukłą stroną ku górze. 9. Na biszkopty delikatnie(...)wylewać ostudzoną masę czekoladową, następnie wyłożyć pozostałą śmietankę. Wyrównać warstwę i przykryć drugim blatem. 10. Wierzch posypać kakao. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce. 11. Podawać z filiżanką kawy. Smacznego

W mojej kuchni
Czekoladowa chmura Nigelli 13168

resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę  dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min. Piecze się  mniej więcej tyle lub do popękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas studzenia opada znacznie (mnie nie popękało, tylko się zapadło tworząc bardzo malowniczy dołek(...)ubiłam na sztywno dodając łyżkę fruktozy. Dodałam serek mascarpone i mieszałam delikatnie mikserem. Porobiły mi się grudki (nie wiem dlaczego), które jednak nie były wyczuwalne podczas konsumpcji. Masę śmietanową wyłożyłam na wierzch ciasta i obficie posypałam kakao. Ciasto przechowywałam w lodówce. Ciasto przepyszne, teraz widzę, że szkoda było czekać aż na specjalną okazję, żeby go zrobić;) Świetne zarówno

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 157

rabarbar przyszłe sezony. Spójrz również na inne rolady na blogu: Rolada tiramisu Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z budyniem Rolada z masą z mleka w proszku Rolada biszkoptowa - składniki: Ciasto: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar: 3 laski rabarbaru 2 łyżki cukru 3 łyżki(...)delikatnie mieszamy całość. Masę wylewamy na blachę, z zestawu z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 10 - 12 minut. Po upieczeniu roladę wraz z papierem zawijamy w ściereczkę kuchenną, nadając ciastu kształt. Ja to nazywam jego pamięcią. Ten zabieg spowoduje, że ciasto nie będzie pękać podczas zwijania z nadzieniem

MamaOskarka
Tarta z masą śmietanową, borówkami i galaretką 228

warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka  szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek(...)sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje

My simple kitchen
Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym czyli poWeekenodwe Lakocie odc.169 161

mieszamy składniki łyżką. Do papilotek nakładamy masę do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej do każdego otwarka blachy). W środek nakładamy po 1 czubatej łyżeczce masy serowej i przykrywamy kolejna łyżka ciasta (do 2/3 wysokości). Babeczki wkładamy do pieca na 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffiny studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta budyniowa z malinami 151

dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 3 budynie waniliowe • 100 g masła • maliny Wykonanie: • Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez

To co kocham
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 194

misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać sok z buraka. Wymieszać drewnianą łyżką. Buteleczkę po soku przepłukać wodą i dolewać ją stopniowo co wyrabianego łyżką ciasta - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 680

sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru  truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy

Wanilia i Kardamon
muffinki cynamonowe z jabłkami 123

osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Serniczki z murzynkiem - bez sera! 235

oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie sera, a śmietany. Do tego odrobina aromatycznej wanilii i troszkę pokruszonego ciasta na wierzchu. Przed upieczeniem masa serowa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się tym, serniczki wyjdą idealne;) Inspiracja       Składniki: 12 plasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty),  jajko

Z miłości do słodkości