mielone - 47549 przepisów (strona:815/3170)

Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 123

bułki do hamburgerów Nutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 110

drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika  30 g mielonych orzechów  10 g nasion sezamu  50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego  50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)  4 łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego  Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym 107

spód: 200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree) 70 g masła, roztopionego Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej) 700 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  240 g drobnego cukru 4 duże jajka  2 łyżki mieszanki do ciast(...)łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Jeżyny do dekoracji Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier

Kuchnia bezglutenowa
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 165

najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso(...)około 60 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucamy do niego obrane ząbki czosnku. Kiedy mięso jest zupełnie miękkie i odchodzi od kości wyłączamy gaz, dodajemy 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, mieszamy i całość odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mięso wyciągamy z wywaru, wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości i skór, rozdrabniamy i kroimy na małe kawałki. Wykładamy

Trzeci talerz
warzywno-buraczkowa zupa na maśle z makaronem... 121

Składniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię(...)ogniu, następnie dodać masło, wsypać makaron muszelki i gotować makaron na "al dente" wlać ocet jabłkowy, śmietanę 18% rozmieszaną z zupą i ciut solą, nie zważy się, wsypać pieprz mielony - zupa jest smaczna, syta, nie za kaloryczna..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chinkali - sakiewki z mięsem 144

Gruzińskie sakiewki wypełnione mięsem mielonym i pysznym rosołkiem. Jak nakazuje tradycja, chinkali jemy rękoma - chwytamy za czubek, nadgryzamy sakiewkę i wypijamy rosołek(...)zjadamy resztę sakiewki. Do przygotowania chinkali potrzebna jest świeża kolendra, dzięki której rosołek będzie aromatyczny i pyszny. Składniki: 500g mąki pszennej 250ml gorącej wody 2 łyżki masła 200g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku pęczek kolendry 100ml letniej wody (lub najlepiej bulionu) sól, pieprz Siekamy kolendrę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mieszamy z kolendrą, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy

Gotowanie i blogowanie
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 133

mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella (u mnie z mleka bawolego) - listki świeżej bazylii - ugotowany makaron lub ryż Pomidory umyć, wrzucić na kilka minut(...)podsmażania cebuli dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i całość mieszam. Do garnka dorzucam obrane, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i całość gotuję 20-30 minut. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gdy jest taka potrzeba (pomidorów jest b.dużo), zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę

Smaczne Zdrowe
Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem 172

łyżka cukru i soli farsz : opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 1 spora łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto

Ogrodnik w podróży
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 164

pół) 3 łyżki mąki z tapioki ⅓ szklanki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów) ⅓ szklanki miodu (albo więcej) 2 łyżeczki imbiru 1 ½ łyżki cynamonu szczypta soli 3 łyżki mleka ⅓ szklanki oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

PaleoLife
Surówka z kapusty kiszonej 274

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszonej) 2 jabłka malinówki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Do miski przekładamy kiszoną kapustę dodajemy obraną(...)pokrojoną w kostkę cebulę, umyte (nie obrane) jabłka z tarte na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni podprażyć kminek i tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego

kgwjanczewo
Przyprawa do Potraw z Dyni 145

ochoty na utarcie tych przypraw w moździerzu. Mieszanka bardzo przypadła mi do gustu, bo jest na bazie cynamonu, który uwielbiamy. Składniki: 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki zmielonych goździków 1/2 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżki zmielonych nasion ziela angielskiego Tu wszystkie składniki wystarczy wsypać do niewielkiego słoiczka i razem ze sobą wymieszać. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Szynka kozacka , wędlina parzona 874

dziedzinie , wszystkim smakuje ,a to najważniejsze Składniki : 1,5 kg kawałek , świeżej szynki 3 łyżki soli peklowej 1 duża główka czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka suszonego , otartego ,cząbru siatka wędliniarska lub sznurek do związania Mięso z szynki , oczyszczamy ze wszystkich błonek i nadmiarów tłuszczu . Docinamy tak ,żeby otrzymać zgrabny kawałek mięsa

Ogrodnik w podróży
ROLADKI Z BOCZKIEM 147

okazje. 50dag.mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 100g.mleka sól pieprz olej do smażenia kilka plastrów boczku wędzonego ogórki konserwowe   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Dodać do mielonego mięsa.Przyprawić solą i pieprzem.Mięso rozklepać w dłoniach i nadziewać plastrem boczku i posiekanymi drobno korniszonami.zlepić brzegi i uformować prostokątnego kotleta (jak devolaj).Na patelni rozgrzać olej.Kotlety

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 187

drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1/2- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (jeśli nie było świeżego) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Fasolka po włosku, przetwory 609

pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś nie lubi ostrości ) 1 duża cebula Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić, odstawić na godzinę ,żeby zmiękła . Fasolkę szparagową

Ogrodnik w podróży