prostu być.!Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad ).KAPUSTĘ sparzyć w gorącej wodzie w garnku.Z liści złączonych wyciąć grube nerwy.Gotowy ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i uduszoną na roztopionym gorącym smalcu cebulkę ( złoty kolor),wymieszać.Liscie nadziewamy farszem mięsno - ryżowym,zwijamy jak krokiety,układając ciasno w garnku na pozostawionych kilku lisciach.Zalać przygotowanym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną(...)czas mieszając do miękkości pieczarek dodać gęstą śmietanę 18%, mieszając doprowadzić do zagotowania, na średnim ogniu dusic z 3-4 minuty co jakiś czas mieszając na koniec dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, posiekany koperek - takie pieczarki są dobre jako dodatek do wielu dań: makarony, kasze, placki ziemniaczane itp.,........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duża(...)świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz'; document.write(" "); Figi nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do samego końca. Lekko rozchylamy boki, uważając, aby owoce się nie rozpadły. W środek rozkruszamy ser – ja użyłam słonawej
Poezja smakukryje się nie 70% a 100% ryby . Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości - wyjmujemy je. Kroimy rybę na plastry(...)szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety ryby są grube). Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Anielska Kuchnia Aniwłasnym jeden pomidor obrany ze skórki 5 ząbków czosnku łyżeczka ziół prowansalskich garść świeżej bazylii sos tabasco lub mielona papryka chilii sól i pieprz grubo mielony do smaku oliwa ser grana padano Przygotowanie : Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez
Niezły MłynekSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 4 łyżki/rozdrobniona, kalafior 1 średni, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 5 łyżek, mleko 3,2% 3/4 litra, zielenina 6 łyżek/rozdrobniona opłukany kalafior podzielić na różyczki, zalać wodą i zagotować, wsypać rozdrobniony w rozdrabniaczu pęczek włoszczyzny(...)resztę włoszczyzny można zamrozić gdy kalafior jest prawie miękki dodać kostkę rosołową, kucharka, masło, wsypać kaszkę mannę błyskawiczną i gotować z 5 minut wlać mleko i zagotować, wsypać pieprz mielony i rozdrobnioną natkę pietruszki z koperkiem - zupa jest lekka, pyszna i szybka.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPotrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie. Mięsne kuleczki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 cebula dymka 15 listków świeżej mięty(...)ząbki czosnku sól, pieprz Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 1 ogórek świeży 2 łyżeczki przyprawy tzatziki 1. Cebulę i miętę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wraz z mięsem mielonym i przyprawami zagniatamy na gładką masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotowujemy sos: ogórka
Szefowa kuchniSkładniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula oregano, bazylia, papryka ostra mielona, sól 2 ząbki czosnku ser żółty makaron do lasagne Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy
Moje-pitraszenieMięso drobiowe w kotletach mielonych bywa suche i mało wyraziste. Myślę że to jeden z powodów, dla których nie gości zbyt często w tej formie na polskich stołach. Jest jednak sposób na to, by kotlety z drobiu (u mnie akurat z indyka, choć może być również kurczak) były soczyste i pełne smaku. Zapewni to dodana do mięsa feta, pesto(...)delikatne i soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże
Trzeci talerzsera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz pieprzem świeżo mielonym dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz wkładamy do środka papryki, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym zalewamy 3/4 litra bulionu. Paprykę zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200° C około 35 minut
kgwjanczewoViolaPassion Następny inny pomysł na obiadek. Włoski z rąk Polki ;-) Składniki: 0,250g mięsa mielonego wołowego 0,250g mięsa mielonego drobiowego (indycze) może być wieprzowe 1 cebula 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki suszonej bazylii plus 1 łyżka do sosu 1 łyżka estragonu 2 łyżki oregano plus jedna do sosu wedle uznania liść lubczyku 1 łyżka
Viola cooks with passionwiększości polskich domach. Najczęściej przygotowany z mięsa wieprzowego, obtoczony w mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny, ale bardzo smaczny! Zrobiony z mięsa indyczego , obtoczony w mielonych migdałach i usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie(...)patelni rozgrzej olej (smażyłam na małej, dlatego za każdym razem dodawałam po 1/2 łyżeczki oleju na każdego kotleta). Każdego sznycla zamocz dokładnie w jajku, a następnie obtocz w mielonych migdałach. Smaż z każdej strony do zrumienienia. Jednak nie trzymaj zbyt długo na ogniu, aby mięso nie stwardniało
Zdrowie na języku :Pnajpierw wsypujemy przyprawę do kubka, a później zalewamy kawą. Domowa przyprawa do kawy 2 łyżeczki kurkumy 0,75 łyżeczki cynamonu 0,25 łyżeczki mielonych goździków 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu Przyprawy zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Można też użyć już zmielonych. Wsypać do słoiczka, wymieszać. Stosować do kawy, kakao lub herbaty zalewając przyprawy gorącym
Posadzone i zjedzonedrożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki(...)koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie
Szefowa kuchniKiełbaski chorizo przygotowuje się ją z wieprzowiny, jest tradycyjną kiełbaską hiszpańską. Jest ich tam wiele, charakteryzują się specyficznym smakiem mięsa z dodatkiem papryki i octu winnego. Wystarczy kupić mieloną szynkę, odpowiednio przyprawić i formować kiełbaski chorizo. Jej cechą charakterystyczną jest przyprawianie jej słodką(...)papryką wędzoną i suszoną pimienton. Są to w zasadzie główne i bardzo ważne przyprawy, które dodają nie tylko pięknego koloru mięsie, ale także odpowiedniego smaku. Składniki: 0,5 kg mielonej szynki 50 ml białego octu winnego papryka słodka sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, czosnek Przygotowanie kiełbasek: W głębszej szklanej misce wymieszaj dokładnie szynkę z octem i wszystkimi przyprawami
Zasmakuj Kuchni