ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:814/3191)

Ciasto z dżemem. 209

szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonego cynamonu Wykonanie pysznego ciasta z dżemem: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i mleko, dodajemy dżem i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i dokładnie miksujemy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem

Izabelawkuchni
Sernik z nutellą 175

Sernik z nutellą to połączenie, które na pewno zostanie na długo w pamięci każdemu łasuchowi czekoladowych ciast. Kruchy, czekoladowy spód, kremowa i delikatna masa serowa. Całość zwieńczona jest polewą z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Sernik z nutellą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Piernik, który zawsze się udaje 282

ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy powidła i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka gotowana limonkowa 174

wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak. Ciasto – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy dodać skórkę z limonek(...)połowy limonki, wymieszać. Następnie wsypać do masy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Do dokładnie wymieszanego ciasta dodać ubite białka i wymieszać już delikatnie łyżką. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę

Kuchnia Pokoleń
Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach) 982

Przepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie(...)posmarować połową kajmaku, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce

Smakołyki Asi
Rolada żyrafa z galaretką 462

Następnie dodać mąkę, wodę i olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Dużą blaszkę- tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Około 7 łyżek ciasta przełożyć do woreczka i odciąć róg. Masą zrobić wzorki na papierze i włożyć do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie do ciasta dodać kakao i wymieszać. Na przestudzone

Ewusiowe Smaki
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 179

woda z pieczarek. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. W kubeczku mieszamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy
Ciasto z serem 189

białek i delikatnie domieszać z ciastem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie niestety 26 cm dlatego wyszedł niski). Ser zmiksować na gładka masę z resztą składników. Wylać na ciemne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 175 stopni. Gdy ciasto się upiecze i ostygnie z kakao mała i mleka zrobić polewę podgrzewając wszystko na małym ogniu

Pychotkaaa
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 212

konfiturą, cynamonem i cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.  Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia co ok. 1 cm. Całość kroimy na kwadraty. Lekko dociskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

DefinicjaSmaku
Ciasto migdałowe z owocami 249

jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi

In my kitchen
Czekoladowe ciasteczka z melasą 183

Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości

Roślinna - blog wegański
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 321

szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką(...)godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy

Ostra na Słodko
Ptysie 376

pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto poznamy po jego szklistym wyglądzie i po tym, że łatwo odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Ostudzone ciasto dokładnie mieszamy z jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta. Pieczemy

cookpl
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 209

ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu(...)Orzeszki-wykonanie Składniki na ciasto zagnieść dobrze do całkowitego wymieszania składników. Piec w maszynce aż staną się rumiane. Brzegi wyrównać nożykiem (nadmiar ciasta usunąć). Mleko, cukier i masło rozpuścić na kuchence, mieszając aby zrobiła się jednolita masa (nie gotować). Zdjąć z ognia i do gorącego wsypać cukier waniliowy, kakao oraz mleko w proszku cały czas energicznie mieszając np. tłuczkiem (dokładnie

Arbuziaki
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 220

ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu(...)Orzeszki-wykonanie Składniki na ciasto zagnieść dobrze do całkowitego wymieszania składników. Piec w maszynce aż staną się rumiane. Brzegi wyrównać nożykiem (nadmiar ciasta usunąć). Mleko, cukier i masło rozpuścić na kuchence, mieszając aby zrobiła się jednolita masa (nie gotować). Zdjąć z ognia i do gorącego wsypać cukier waniliowy, kakao oraz mleko w proszku cały czas energicznie mieszając np. tłuczkiem (dokładnie

Arbuziaki
Świąteczny murzynek 601

całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy. Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy(...)wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka. Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami. Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Odmienione Ciasto marchewkowe 139

polecam je każdemu początkującemu.  U mnie dzisiaj ten wypiek w nieco odmienionej wersji, bo ostatnio pisałam wam o fioletowej marchewce, i oczywiście wylądowała też u mnie w  cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest  skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon(...)syrop oraz cukier,  wszystko miksujemy do momentu aż otrzymamy jednolitą masę.  3. Płyn stopniowo łączymy z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Powstanie dość gęste ciasto. 4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wyrównując. Wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.  5. Po wyjęciu studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem i całymi

vaniliowoczekoladowa
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 334

Niespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie

O kuchni z uczuciem
Tort z borówkami 204

Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody (ok. 60g) Dekoracja: - 300 g borówek - kilka listków(...)żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę

Kuchenne Wariacje
ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 701

łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Czekoladę siekamy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec na spodzie z bananowego brownie 145

Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany  1/3 szklanki oleju  1/2 szklanki mąki  100 gram czekolady deserowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 jaja  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny(...)formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut a następnie na wierzch wykładam masę makową. Całość piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto studzę a następnie dekoruję rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Piegusek bez pieczenia z borówkami i galaretką 192

Macie tak że nie wiecie co upiec na niedzielę, a tradycyjne ciasta Wam się przejadły.Dzisiaj taka oto moja propozycja bez pieczenia, na herbatnikach z masą śmietanową z czarnymi markizami. Pyszne, nie za słodkie ciasto,wprost rozpływa się w ustach.  Szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania: Składniki: około 22 herbatniki kakaowe petit burre Cukry Nyskie 60 g markizów mlecznych(...)podaną ilością przegotowanej wody, odstawiamy do delikatnego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle ubijając dodajemy galaretkę przezroczystą.Markizy mielimy w blenderze i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową tworząc wysoki rant. Herbatniki kakaowe namaczamy w mleku strząsamy nadmiar i wykładamy dno foremki.Na herbatniki wykładamy masę i następnie warstwę herbatników.Na herbatniki

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jak pudding, czyli ostatnie zimowe wypieki 196

Jeśli jej do końca nie ufacie, owińcie dodatkowo folią. W papierze bowiem może się zrobić dziurka, a karmel bywa kłopotliwy do doczyszczenia.Na masie karmelowej układamy plasterki bananów - warstwa powinna być dość gruba, później bowiem smakują naprawdę obłędnie.Ciasto właściwe to zmiksowane daktyle z alkoholem, banan i przyprawy, trochę mąki i jajka. Nie brzmi to zbyt ortodoksyjnie, prawda? Efekt jest niesamowity(...)przyprawami. Połączyć. Dodać rozgniecione widelcem 1,5 banana, wymieszać.Masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut.Wyjąć z piekarnika, po dwóch minutach odwrócić na talerz do góry nogami. Zdjąć papier i ostudzić.Smacznego!Najwięcej problemów sprawiło mi odwrócenie ciasta - nie przywykłam do takich akrobacji. Koniecznie trzeba to zrobić, póki ciasto jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy 169

drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Z kiełbasy ściągamy naturalną osłonkę i siekamy kiełbaskę na drobne kawałki. Wsypujemy je do cebuli i również podsmażamy. Następnie studzimy. Z masy na kluski nabieramy odpowiednią ilość ciasta i rozklepujemy sobie na dłoni. Na środek nakładamy farsz z białej kiełbasy i dokładnie zamykamy boki ciasta. Rolujemy w dłoniach i lekko spłaszczamy. Przygotowane kluski gotujemy

MamaOskarka
Brzoskwiniowe wydmy wg Siostry Anastazji 191

biszkopt). Krem Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ułożone delicje -krem -brzoskwinie, Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 226

Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Piernik z kremem śmietankowym 386

Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie

Kuchnia Danusi
Płonący tort dyniowy 228

przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką.  Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st.  Ostudzić i przekroić na 3 części.  Krem:   300g obranej dyni(...)zblendować na puree.  Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić.  Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem.  Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska:  200g drobnego cukru,  4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty.  Następnie zdjąć z ognia i ubijać

Z miłości do słodkości