ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:809/3191)

MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU 230

corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak . Składniki na ciasto: 25 dag ma sła 25 dag mąki 25 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku(...)rogale marcińskie . Równie dobrze można zrobić domową masę makową lub wykorzystać gotowy, doprawiony mak w puszce. Wykonanie:  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek.  Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie wyłożyć nadzienie makowe

Walijskie Pichcenie
Ciasto sezamowe z syropem z limoncello / Sesame cake with limoncello syrup 166

Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 4 minuty. Dodaj pastę tahini i ponownie zmiksuj przez minutę. Wsyp semolinę z sezamem, 1 łyżkę całego sezamu, wlej mleko. Wymieszaj masę energicznie łyżką, niezbyt długo. Ciasto rozłóż do 6 ceramicznych kokilek o średnicy dna 10-11 cm. wysmarowanych masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 25 minut. Wyjmij

Delicious Place
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 397

razem i  wsypuję  do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję śmietanę, wszystko razem dokładnie miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm,  uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę(...)wzdłuż na pół. nadzienie: Dżem zagotowuję w garnuszku, a do gorącego dodaję galaretki.  Chwilę mieszam, po czym zdejmuję z ognia i studzę. Kiedy masa zaczyna tężeć, przekładam nią piernik.  Jedną część ciasta, spód, wkładam do foremki, wyłożonej po bokach folią aluminiową  (papier się rozmięknie). Wykładam nadzienie i przyciskam wierzchem piernika.  Odstawiam do całkowitego stężenia

W kuchni Karmel-itki
Babeczki makowe z kremem truskawkowym 138

ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik

Passions hobbies life
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 226

deser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 25-30 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną białą

Qlinarnie i Qlinarnie
MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA 2957

połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin

JejKuchnia
Sernik czekoladowy 194

Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa: 1 kg kremowego twarogu  Wieluń 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 50 g masła(...)masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło

Wanilia i Kardamon
JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek 424

albo syropem z agawy).  Połowę masy przekładamy do keksówki,  wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli  chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej patelni

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Tort "Nutella" 218

dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy. Krem:Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy Nutellę i mieszamy do otrzymania gładkiej masy (pamiętamy, że śmietanki nie należy zbyt długo

Słodka Strona
Ciasto jogurtowe z wiśniami i białą czekoladą 487

tabliczka białej czekolady  2 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt(...)wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką drewnianą delikatnie. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z owoców podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).  Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta

Swojskie jedzonko
Puszysty sernik z białkami 209

dwie części w stosunku ⅓ i ⅔ . Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20minut, a następnie studzimy. Masa serowa: Użyłam dobrej jakości sera wiaderkowego, ale jeśli macie dylemat, który będzie odpowiedni, to najlepiej kupić zwykły twarogowy i min. dwukrotnie zmielić. Ser, połowę(...)drugiej misie ubijamy białka. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją się całkowicie, powoli dodajemy cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie, kulistymi ruchami łyżki łączymy ze sobą. Przelewamy na podpieczony spód i posypujemy resztą ciasta startego na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Arbuz 32325

waniliowy i jeszcze raz miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy. Foremkę smarujemy masłem (dno i boki) i całą wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem (175 stopni przy(...)śmietankową wykładamy lekko ścięty mus arbuzowy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą masę śmietankową dokładnie tak samo, jak pierwszą i wykładamy ją na mus arbuzowy. Masę lekko wyrównujemy i wykładamy na nią rozdrobnione ciasto szpinakowe. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto Arbuz Polecam również ciasto Leśny mech Ciasto Leśny mech

Trzeci talerz
CIASTO KUBUŚ 201

się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie(...)wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić do przestygnięcia. Masa śmietanowa Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić, aby letko stężała. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie

RAROSSA
Torcik z adwokatem i brzoskwiniami 132

szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego(...)połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe. Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje. Po upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu biszkoptu, dopiero

W garach u Gosi
Torcik Latte Macchiato. 161

naczynia i ubijamy. Do sztywnej śmietany, nadal ubijając, pomału (najlepiej po łyżce) dolewamy rozpuszczoną żelatynę.      Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy

Rozpustne gotowanie