ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:808/3191)

Krajanka makowa-makowa panienka 1014

sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Ugotuj dżem z żurawiny, wody

codojedzenia
Sernik smak raju - czyli pod kokosem 248

kropli aromatu waniliowego szczypta soli Na masę kokosową: 80 g kokosu 50 g masła 10 łyżek cukru 2 łyżki mleka 4 białka  szczypta soli Przygotowanie: Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce śmietany, wkropić kilka kropel aromatu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Powstanie gęsta masa. Przelać

My sweet a life
Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku. 164

Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy na sztywną pianę

Izabelawkuchni
Wytrawne ptysie z pieczarkami 220

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy

Szefowa kuchni
Ptysie z pastą szynkową 219

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy

Szefowa kuchni
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem 219

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy

Szefowa kuchni
Wytrawne eklery z sałatką 185

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga

Szefowa kuchni
Napoleonki 192

szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem

Mama Gotuje
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 198

mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj z masą, następnie wbij drugie i znowu zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Dodaj(...)następnie do maślanej masy i wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mąkę i wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm , pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut  w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Dekoracja Ciasto oddziel od papieru i podziel

Food Square
Kopiec Kreta 201

Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec(...)Dodać czekoladę i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego! Tutaj jeszcze przed pokrojeniem Przekrój ciastka - brzoskwinie z boku się schowały :) Posypka na wierzchu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 173

używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru, soli i ziaren. Wody dolewałam tyle, by ciasto dawało się wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa nabrała powietrza (po ok. 10 minutach wyrabiania), przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ok. godziny 15-stej ciasto było już ładnie wyrośnięte, więc garść odłożyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 196

sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń(...)mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią łyżeczką mus bananowo- kakaowy, tworząc łatki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 50 minut

Smakowy Raj
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 176

mleka100 g margaryny Palmyszczypta soli3 jajkaZagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec

UgotujmyTo.pl
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 178

chęć wykorzystania tego, w co akurat były zaopatrzone moje szafki (no, i lodówka też!). Wyszło bananowo-czekoladowo-śliwkowo pyyysznie! Ciasto jest wilgotne i zbite - wprost rozpływa się w ustach. Takie w sam raz słodkie, z baardzo kremową, czekoladową masą - mniam! A smak dopełnia kwaskowatość śliwek i słodka, owsiana kruszonka. Wszyscy byli zachwyceni! Nawet tata zjadł z wielkim apetytem, chociaż(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka cynamon mały kubeczek jogurtu naturalnego Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Banany rozgnieść widelcem na papkę i wmieszać w ciasto. Doprawić porządną szczyptą cynamonu (ewentualnie dwiema ;)). czekoladowy serek małe opakowanie śmietankowego serka homogenizowanego (u mnie białe ,,Danio") tabliczka

Kuchnia Ellie
Lukrowane pierniczki 261

roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o  mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy(...)chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowiec. Puszysty biszkopt z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami. 332

stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka(...)pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem. Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrami wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając gotować, aż masa stanie się gęsta. Wyłączyć, dosypać wiórki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto kinder country 331

dopiero teraz. Opinie były podzielone większość była pozytywnych i wychwalających to ciasto ale spotkałam się też z opiniami negatywnymi lub bezstronnymi. Ja przychylam się do opinii bezstronnej. Na mnie ciasto wrażenia nie zrobiło. Zmieniłam jego przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa.  Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej(...)kąpieli wodnej. Odłożyć odo studzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnej ale płynnej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany i energicznie wymieszać. Ciemną masę rozsmarować równomiernie na herbatnikach i posypać pszenicą. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.  Ps. Przed podaniem wyciągnąć ciasto wcześniej by uzyskało temperaturę pokojową. Przynajmniej mi takie smakowało bardziej

Ala piecze i gotuje
ciasto drożdżowe z serem 236

wyrośnięcia. Kiedy drożdże pracowały przesiałam mąkę, wymieszałam z cukrami. Połączyłam z gotowym wyrośniętym zaczynem i wlałam rozkłócone żółtka i przestudzone rozpuszczone masło. Wszystko wymieszałam na gładką masę. Na podsypanej mąką stolnicy wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam każdą z nich i smarowałam przygotowanym wcześniej serem, który wcześniej wymieszałam z żółtkami i cukrami. Dolałam tez kilka kropel aromatu

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto cynamonowe z cukinią i całą gruszką 144

małe kawałki a drugą zostawiamy w całości z ogonkiem, ale od spodu wykrajamy jej gniazdo nasienne. Wszystkie składniki oprócz gruszek i orzechów miksujemy na gładką masę. Do posmarowanej masłem foremki wlewamy ciasto i układamy na nim kawałki tej gruszki, która była pokrojona. W środek wkładamy pionowo całą gruszkę i pieczemy 40 minut w 180 stopniach (średnia półka, góra-dół). Gruszka

Ugotowane pozamiatane
Zdrowa tarta kokosowa na czekoladowym spodzie 288

Tarta jak z najlepszej cukierni :) Na słodkim czekoladowym spodzie owsianym znajdziemy kremową masę kokosową z przyjemnie chrupiącymi wiórkami. W przygotowaniu ciasto jest bardzo szybkie. Polecam na letnie popołudniu kawy :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu  Składniki zmiksować na gładką, lepiącą masę. Przełożyć do formy o średnicy 18 cm i wylepić dokładnie dno. Można

Chocolate Muffin Blog
Sernik z rosą 291

misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić(...)cukier, olej, aromat waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy, budyń i śmietanę kremówkę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Schłodzone ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim spód i rancik

Ciastkozercy
Tarta z porzeczkami i truskawkami 205

również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska(...)Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i wciąż lejąca) , rozsmarować po jeszcze ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm

Moja Delicja
Szarlotka Czekoladowa 182

słodkość) 3 żółtka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru(...)doda połamaną czekoladę. Schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 2 mm i foremką wykrewać różne kształty. Nakłuć ciasto  i piec przez około 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i włożyć masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć powstałe z foremki cuda. Piec w 180°C przez około 35 minut, do momentu kiedy ciasto będzie

ChilliJemy
Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką 194

Pyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki(...)orkiszowej jasnej 630 105 g masła 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 jajko Składniki na masę serową: 500 g sera 250 g macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki   Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkoptowe z serem i galaretką 225

szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku dalej ubijać. Na samym końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. MASA SEROWAŻelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Serek przełożyć do miski, dodać żelatynę , dokładnie zmiksować. Na blasze ułożyć biszkopty, wylać masę serową, włożyć(...)chwilę do lodówki. Następnie na masie położyć biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na połowę . Na biszkopcie ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Babeczka czekoladowa z kubka 171

najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną

Bullio
Babeczka czekoladowa z kubka 275

najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną

Bullio

Proponowane wyszukiwania