chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:59/420)

Chleb polski 122

zostawiamy go w takiej odwróconej pozycji i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Post Chleb polski pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
PROSTY CHLEB Z GARNKA ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ 225

pyszny chleb powinien nosić nazwę dla początkujących, bo od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale ani trochę nie ujmuje mu to smaku. Ponieważ jesteśmy oboje z Mężem fanami prażonej/smażonej cebulki, zawsze dodaję ją do takiego chleba. Chrupiąca(...)cukru 25 g świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła dodatkowo: 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na łyżeczce masła na złoty kolor oraz łyżeczka sezamu do posypania chleba Wykonanie: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy hakiem

Walijskie Pichcenie
Chleb z Kaszą Gryczaną , Pestkami Dyni i Słonecznikiem 141

przed pieczeniem użyłam foremki o wymiarach 26 cm x 13 cm Link do filmu z przygotowania: Chleb z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=Dma8ZMAU9m4 Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam(...)blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia. Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie chleba z kaszą gryczaną: Górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika maluję olejem . Foremkę z chlebkiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę, chlebek piekłam około 60 minut

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb najlepszy 122

Najlepszy chleb na zakwasie. Może być pieczony w wersji oryginalnej z czosnkiem lub bez czosnku, z dodatkiem słonecznika i w każdym innym wariancie. Długo utrzymuje świeżość i jest niezwykle smaczny. W moim przypadku pieczony na zakwasie żytnim. Proporcje na duży bochenek. 1 łyżka zakwasu 90 gram mąki pszennej typ 500 55 gram wody(...)gram mąki pszennej typ 500 180 gram wody 25 gram oliwy 1 łyżeczka soli 10 gram drożdży 4 łyżki ziaren słonecznika Zakwas wymieszać z mąką (90g) i wodą (55g). Zostawić zaczyn na 12-16 godzin w przykrytym naczyniu.  Drożdże można rozpuścić z 1/2 łyżeczki cukru i wodą i pozostawić do wyrośnięcia, ale nie trzeba. Mąkę wymieszać z solą

Czerwony Gupik
Chleb na zakwasie 113

Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować go jeszcze póki był ciepły. Z masełkiem i pomidorem… pycha. Chyba przestane kupować pieczywo, a na pewno będę eksperymentować dalej Składniki(...)łyżki roztopionego masła; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka soli; - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej; - 1 łyżeczka drożdży Na wierzch: - 1 jajko; - 2 łyżki śmietany 30%; - sezam do posypania Wykonanie: Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą

dom-agi.pl
Tygrysi chleb 237

Kilka dni temu pokazałam wam bułeczki tygrysie, czyli, dutch crunch rolls. Nie okazały się być trudne w przygotowaniu a smakowały mojej rodzinie, dlatego postanowiłam upiec także

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread 63

Majowa piekarnia i pszenny chleb z Ticino W majowej piekarni Amber biały pszenny chleb z Ticino. Znany również jako Bread od Ticino, Tessinerbrot, pain tessinois. Jest to tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino. Chleb z Ticino ma charakterystyczny kształt, składa z kilku bułek, połączonych ze sobą, a następnie naciętych przez środek. W efekcie otrzymujemy pyszne pieczywo, idealne(...)lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki (np. Manitoby), u mnie w przepisie mąka do pizzy typ 00. Chleb Ticino – składniki na dwa chleby Składniki BIGA 5 g świeżych drożdży 80 g mąki typ 00 40 g wody CHLEB biga 500 g mąki pszennej typ 00 (mąka do pizzy) 5 g miodu

Tajemnice Smaku
Chleb z prosem 124

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn

MamaOskarka
Chleb na owsiance 153

września powakacyjne otwarcie Wypiekania na śniadanie . Akcję rozpoczyna Chleb na owsiance według przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Wypiek bardzo prosty, ciekawy i niezwykle apetyczny. Przyznam, że chleba dawno nie piekłam, więc tym bardziej z chęcią przyjęłam zaproszenie od Bożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany. Zamiast płatków(...)piekłam z 1,5 porcji.     Składniki na 2 bochenki w foremkach keksowych 11 x 20cm: - 500g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa typ 550) - 4 g drożdży instant (1 i ¼ łyżeczki) lub 10g świeżych Owsianka: - 150g drobnych płatków owsianych (u mnie otręby owsiane średnio cięte) - 450 ml wrzącej wody - 30g miękkiego masła (2 łyżki) - 2 i ¼ łyżeczki soli

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi 210

lnianą szmatkę zachowuje świeżość przez tydzień, a mój rekord to 10 dni. Co prawda jego przygotowanie zajmuje bite 24 h ale naprawdę warto. Bez porównania do zwykłego chleba na drożdżach jest o wiele bardziej sycący, a ten z rodzynkami i orzechami jest tak dobry, że można go jeśc samego jak deser, bo jest lekko słodkawy. Składniki na duży okrągły(...)bochenek lub średniej wielkości keksówkę: 350 g zakwasu żytniego -przepis na zrobienie zakwasu znajdziecie tu: Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 600 g mąki białej mąki pszennej 400 ml przegotowanej letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie: W dużej misce połącz mąkę, wodę, sól i zakwas. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką

greenscarf
Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) 166

Chlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi(...)przechowują (*), można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo. (Forma o wymiarach 16 x 27 cm)  500g mąki pszennej (u mnie typ 550)     1 opakowanie drożdży suchych (7g)     70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane )     3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika )     2 łyżki soli

Di gotuje
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 248

chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże

Ostra na Słodko
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 166

chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy fougasse z oliwkami w kształcie liścia. Składniki (na 2 chlebki): 500 g mąki pszennej typ 480 50 g razowej mąki pszennej 8 g soli 3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)letniej wody 4 łyżki oliwy oliwki (najlepiej czarne, ale nie miałam ich w mieszkaniu, więc użyłam zielonych) Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z dodatkiem cukru. Posypać po wierzchu łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól i zioła prowansalskie.  Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
B... Bagietka! 151

świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna znajomość :) Już od dawna planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam(...)drożdży instant 2,5 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki (użyłam pszennej) 1 szklanka wody kropla oleju do nasmarowania miski papier do pieczenia woda do spryskania piekarnika Przygotowanie: Mleko gotujemy. gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia, dodajemy cukier i masło, mieszamy, aż do połączenia się składników. Przelewamy do miski, studzimy ok. 10min. Do ostudzonej masy dodajemy wodę, drożdże

Kitchens Alphabet
Chleb z otrębami owsianymi. 92

smakuje i przede wszystkim wiemy co jemy :) Nawet jeśli jest to najzwyklejszy biały chleb, to wiesz, że nie dodałaś/eś do niego żadnych ulepszaczy i "witaminek E" :D Chleb który dziś piekłam jest bardzo prosty, w ogóle kiedy opanuje się technikę ciasta drożdżowego to nic nie jest trudne :) Dodałam do niego suszone pomidory, aczkolwiek można je spokojnie pominąć, nasiona(...)siemienia lnianego można również zastąpić innymi, takimi które lubicie. Otręby mogą być tak jak w przepisie owsiane albo takie, które macie pod ręką, owsiane to moje ulubione. :) Najważniejsze, aby drożdże, wodę i maślankę mieć w temperaturze pokojowej, nawet pokusiłabym się o podgrzanie mixtury do 37 stopni, wtedy mamy pewność, że drożdże "ruszą". Na spory bochenek potrzebujemy

MamaOskarka