chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:59/420)

Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 204

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka(...)posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię

wyzwania kuchenne
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 158

Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy chleb na drożdżach na tym blogu. Jest wprost idealny. W środku miękki a z zewnątrz chrupiący. Ma się go ochotę tylko jeść i jeść! :) Składniki (na formę keksową o długości 25 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć

Mango Papaja
Chleb żytni na piwie 99

Chleb żytni na piwie to najbardziej miękki chleb jaki można sobie wyobrazić! Jest to jeden z tych chlebów, który jest świeży przez wiele dni. Pięknie pachnie kminkiem i delikatnie piwem. Przepis pochodzi z książki ‚Chleb pieczemy w domu’ Beatrice Ojakangas. Smakuje wybornie ze wszystkim dodatkami, ale mi najbardziej smakuje z serami i pysznymi pastami warzywnymi. Spróbujcie koniecznie. Print Chleb żytni(...)chleba do piekarnika należy spryskać jego wnętrze wodą, kilka pryśnięć. Piec około 30 minut do zarumienienia skórki. Po upieczeniu wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia. Smacznego! Notes Rada dla maszynistów. W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się bardzo dobrze. Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na podmłodzie 177

Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa nadal:) Po najprostszym chlebie na drożdżach (przepis tutaj ) przestawiam Wam kolejny. W tym przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych.  Składniki na z aczyn: 200 g mąki(...)soli Dzień przed pieczeniem: 1. W miseczce połączyć wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: 2. Drożdże rozpuścić w reszcie wody i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.  Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 5-7 minut. Aż będzie elastyczne

Moja Galeria Smaku
PROSTY DOMOWY CHLEB PSZENNY. NA DROŻDŻACH 153

Prosty, ale bardzo smaczny chleb na drożdżach. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z dużej porcji. Jeśli ktoś nie ma bardzo dużej foremki czy naczynia (albo też garnka) polecam podzielić składniki na 2 porcje. Mój chlebek uświetniłam prażoną cebulką, którą uwielbiam. Równie dobrze możemy pominąć dodatki, lub dodać to co lubimy najbardziej.  Składniki: 1 kg mąki pszennej(...)ciepłej wody 42 g  świeżych drożdży  2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki soli dodatki dowolne: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka. U mnie dodatek prażonej cebulki.  Wykonanie : Wlewamy do garnuszka 200 ml ciepłej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn

Walijskie Pichcenie
Chleb żytni na zakwasie 151

smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni czy suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny. Ja, jak pisałem wcześniej, jednak gustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko właśnie lekkiego zamaskowania) tego smaku są słodkie dodatki. Ja dodałem 50 g posiekanych suszonych śliwek i 50 g suszonej(...)godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej nie należy zostawiać cista do wyrastania na dłużej niż 6 godzin. Za bardzo się zakwasi i będzie niezbyt dobry chleb. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 70 minut. Po upieczeniu przekładamy go na kratkę i pozwalamy przestygnąć. Nie kroimy na ciepło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój

Marder&Marder Manufacture
Chleb pełnoziarnisty 70

sama w domu aby nie stać w kolejkach, a do sklepu chodzę kiedy naprawdę muszę. Na blogu jest już przepis na tradycyjny  chleb pszenny , znajdziecie również przepis na  chleb w 5 minut (bez drożdży), który jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem upiekłam chleb pełnoziarnisty , z mąki mieszanej pszenno – żytnej z dodatkiem ziaren słonecznika. Oczywiście możecie użyć(...)świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 3 łyżki ziaren słonecznika szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i żytnią), dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże oraz

Gotuj z Prezesem
Kajzerki domowe 108

Cześć! Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie(...)szklanki mąki * 3/4 szklanki ciepłej wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki cukru Składniki podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki

Pieprzyć z Fantazją
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 82

odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy! Chleb smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, a szczególne z kozim serem, sałatą i soczystymi pomidorami, polecam. Zapraszam, spróbujcie sami to naprawdę niewiele pracy, a efekt jest wspaniały. Print Chleb pszenno - żytni z ziarnami .wprm(...)maki żytniej typ 720 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżka pestek dyni mogą być prażone 3 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki sezamu 4 g suchych drożdży Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, miksować przez około 5 minut. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówke o wymiarach

SprawdzonaKuchnia.pl
Słodka chałka sezamowa 93

Słodka chałka sezamowa to delikatne, maślane pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Cieszy oko i smakuje bosko. Uwielbiam świeże pieczywo posmarowane masłem i dżemem. Przepyszne śniadanie na

codojedzenia
kajzerki 149

Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie właśnie(...)szklanki mąki * 3/4 szklanki ciepłej wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki cukru Składniki podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki

Pieprzyć z Fantazją
Jak zrobić własny zakwas 125

Tego się zupełnie nie spodziewałam. Od słów „nigdy nie będę weganką” (po miesiącu nią zostałam) do „po co robić chleb w domu, skoro mogę go kupić bez problemu w piekarni”, kolejny raz zrobiłam coś czego nie przewidywałam i przepadłam. Karmienie zakwasu to teraz dla mnie niemal tamagotchi (moje niespełnione marzenie z dzieciństwa). Pamiętam ten dzień kiedy(...)zapach i formę. A później dzieje się coś co ludzie robią od setek lat i bez czego osobiście nie wyobrażam sobie życia, czyli CHLEB . Jak wspomniałam na początku zakwas lubi reguły. Pieczenie to zbiór reguł. Robienie chleba ma swoje zasady. Ciężko było mi to zaakceptować, bo w kuchni jestem typem eksperymentatora i uwielbiam zmieniać spontanicznie składniki. Ale zakwasu nie oszukasz

rabarbarowo
Chleb- Pain Rustique 184

chlebem. Znajomi moi- tubylcy, również podzielają mój zachwyt.  Często proszą mnie o upieczenie im choć małego kawałka. Przedstawiam dziś chleb rustykalny, ciabatowy w smaku i wyglądzie.  Chleb na drożdżach- tak tak wiem, że to nie to samo co na swojskim zakwasie. Mimo wszystko spróbujcie a zobaczycie jak wspaniałą ma strukturę i jak jest pyszny. Przepis pochodzi(...)Używam do tego miksera z końcówką - hak. Miksować 2 minuty, przykryć szczelnie, odstawić na około 30 minut. Następnie dodać drożdże i sól. Nigdy nie sypie w jedno miejsce drożdży i soli, zawsze w przeciwległych końcach miski. Zmiksować - około 2 minuty.  Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.  Po tym czasie wyjąć z miski na stolnice, delikatnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb pszenny na drożdżach 191

dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu na bezpieczeństwo moje i moich bliskich. Zapraszam Was więc na kolejne pieczywo w moim wydaniu- najzwyklejszy chleb na drożdżach, który swój kształt zawdzięcza wyrastaniu w specjalnym koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)Składniki na 1 duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski. W odrobinie mleka rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Rozczyn dodajemy do mąki razem

Kuchnia w czekoladzie