chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:51/420)

Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 135

Pełnoziarnisty chleb z ziołami Dziś zapraszam na pełnoziarnisty chleb z ziołami - jest pyszny, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Taki ziołowy chleb będzie idealny do stworzenia zdrowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb z ziołami może być przygotowany z mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej i razowej). Sprawdzi się też mieszanka pszennej z orkiszową. Ja do swojego chlebka użyłam ziół prowansalskich, ale możecie możecie skomponować(...)Jeśli wolicie, możecie zupełnie pominąć ten dodatek, wtedy otrzymacie tradycyjny chleb razowy.  Z podanych proporcji upieczecie dwa bochenki domowego chleba. Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie

Lekcje w kuchni
Chleb na drożdżach -szybki i łatwy 166

Dzisiaj światowy dzień chleba, to i oczywiście chlebek musi być.Polecam bo jest pyszny i łatwy do zrobienia. 700 g mąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej typ 1850 2 łyżeczki soli 700 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika [nie dałam] Do miski wsypać obie mąki, dodać(...)naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać  drożdże i cukier. Podgrzać  3  min /37 ° C/obr.2 .  Dodać resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwał.] Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blaszki keksówki posmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleb posypać ziarnami i docisnąć je za pomocą zmoczonych wodą dłoni

Moje domowe kucharzenie
Chleb marchwiowy na zakwasie 130

jakiś czas temu piekłam ten  chleb na drożdżach. Tym razem na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami spróbowałam swoich sił w pieczeniu chleba na zakwasie, a to efekt. Chleb marchwiowy na zakwasie: Przepis podano wg  Badylark i Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki chlebowej (typ 720) + czubata łyżka do podsypania 8 g soli kuchennej

Proste Potrawy
Chleb z oliwkami i cebulką. 189

cebulką. Chleb z oliwkami i cebulką Składniki: 1 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 500 g mąki pszennej typ 480 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 100 g czarnych pokrojonych oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy

Miksturownik
Chleb mieszany z ostropestem 228

żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał odrobinę ostopestowego smaku. Ziarna zostały zmielone, co delikatnie poszarzyło miękisz, ale właściwe nie zmieniło jego tekstury. Oczywiście można dodać całe ziarna, nie zmielone, ale to będzie innym razem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting(...)drożdże, dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin w temperatura 27 - 28 °C. Składniki (na 2 bochenki a 400 g) : cała podmłoda 250 g mąki pszennej chlebowej 70 g letniego mleka 8 g soli 20 g roztopionego smalcu 30 g zmielonych nasion ostropestu sezam do posypania Przygotowanie chleba

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB WIELOZIARNISTY 77

Przedstawiałam Wam i często serowałam w domu zdrowe chleby ze skiełkowanych ziaren (orkiszu, gryki, płaskurki, samopszy), na zakwasach, czy surowe przyrządzane w dehydratorze z wymyślnymi dodatkami. A dziś upiekłam prosty chleb na drożdżach z dużą garścią ziaren. Powiecie - REGRES! Też mi to przeszło przez głowę. Ale zaraz za tą myślą pojawia się kolejna, a wraz z nią obrazy naszego(...)produkcja własnej, ekologicznej żywności to absolutnie - szczyt albo...podstawa!!!  I po tym przydługim wstępie be wyrzutów sumienia zajadam się pysznym chlebem z chrupiącą skórką. Pozwalam sobie na prostotę wykonania i niby mniej zdrową wersję, bo z drożdżami, ale za to z mąki i ziaren z najpewniejszego źródła i z dodatkami własnej uprawy i produkcji. Smacznego! Składniki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wielkanocne chlebki do żurku 157

żurku są smaczne, robi się szybko i bardzo prosto.Chlebki długo zachowują świeżość, można odgrzać je w piekarniku. Polski żurek podany w chlebie to prawdziwy ratytas. SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 75 g mąki razowej 25 g drożdży 300 ml wody 1 łyżeczki  … The post Wielkanocne chlebki do żurku appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
chleb wiedeński 159

składniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże

Domowy Smak Jedzenia
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 158

O jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei . W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni :) 150

ciepła/letnia 400 ml Drożdże instant paczka Cukier 2 łyżeczki płaskie Sól 2 łyżeczki płaskie Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Przygotowanie: Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut.  Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki(...)Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;)) Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 240

było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując - chleb udał się wyśmienicie. A tym, którzy piekli go u Amber, życzę smacznego, zaś tym, którzy nie piekli, powiem -  żałujcie ;) Zalewa ziołowa: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka(...)zioła i sól, zalej wodą i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 4 g świeżych drożdży 10 g cukru Rozetrzyj drożdże z cukrem. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj roztarte drożdże oraz wodę. Wymieszaj wszystkie składniki do całkowitego połączenia się. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 227

ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30 minut. Gdy chleb zwiększy już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy go, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleb bezpośrednio przed włożeniem do pieczenia nacinamy z wierzchu żyletką, skalpelem lub ostrym(...)dopiekamy chleb jeszcze przez 15-20 minut, w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 370g mąki pszennej, typ 650 (bułkowa) lub 750 (podstawowa chlebowa) mąka do podsypania 7-8g drożdży instant (jedno opakowanie

Karo in the Kitchen
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami 171

kanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki wody -1 łyżeczka soli -garść suszonych pomidorów (około 10 sztuk) Przygotowanie --> Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy(...)wody, rozczyn z drożdży i suszone pomidory drobno posiekane. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przekrytej ściereczką. Prostokątną formę keksową smarujemy masłem i posypujemy otrębami (jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę

Marta Gotuje
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 215

bochenek najbliższym na wielkanocne śniadanie...? Chleb dyniowy na poolish II Składniki: (na 1 bochenek) poolish: 150 g mąki pszennej 150 ml wody 3 g drożdży ciasto: 3 g drożdży 100 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 200 g puree z dyni 45 g pestek dyni dodatkowo: mąka pszenna Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie(...)wymieszać z mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie pozostałe drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cały poolish i puree z dyni, na końcu wsypać mąkę. Wyrabiać przez około 6 minut na wolnych obrotach miksera, następnie zwiększyć prędkość i wyrabiać kolejne 6 minut. 3 minuty przed koniec dodać sól i pestki dyni. Ciasto przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarny chleb na drożdżach 228

upieczecie sami a dodam że robi się go bardzo sprawnie. Zachęcam do pieczenia. Jest to przepis którego autorką jest Sara Lewis a znalazłam go u Bayaderki [ klik ] Czarny chleb na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie