chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:52/420)

Chleb na sodzie z dynią i prażoną cebulką 63

Bochen chleba w godzinę od początku do końca? Zgadza się bo pieczemy chleb na sodzie, pachnący, puszysty bochenek chleba. Jeśli komuś nie wychodzą chleby na drożdżach czy zakwasie, ten nie może się nie udać. Zachęcam do wypiekania własnego chleba. Chleb na sodzie z dodatkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas żytni na chleb. 90

zrobić :) Napiszę Wam jak robiłam swój zakwas, żebyście już dziś nastawili, bo upiekłam już pierwszy chleb i na dniach wstawię przepis. Powiem tylko, że jest przepyszny. Zawsze piekłam chleby na drożdżach i myślałam, że są najlepsze, bo swojskie. To prawda, są pyszne, ale chleb na zakwasie, to po prostu poezja. Postanowiłam, że od teraz, zawsze będę miała w domu

Agusiowe smakołyki
Szybki chleb wieloziarnisty 171

pieczenia był  szybki chleb wieloziarnisty .Prosty i szybki do zrobienia i smaczny.Polecam. 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka sezamu 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać, zalać letnią wodą, wsypać(...)ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
chleb wieloziarnisty na krupczatce 138

pieczenia przykryć folią aluminiową :) tak czy inaczej smak jest rewelacyjny :) na drugi dzień skórka jest mniej chrupiąca ale za to smak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb(...)ciasto ponownie  i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może wyrastać za długo bo się nie upiecze i będzie zakalec , poniżej widać na zdjęciu jak wyrósł Trzeba pamiętać aby odpowiednio szybciej włączyć piekarnik żeby się zdążył nagrzać

Wypieki Rene
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 104

Pełnoziarnisty chleb z ziołami Dziś zapraszam na pełnoziarnisty chleb z ziołami - jest pyszny, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Taki ziołowy chleb będzie idealny do stworzenia zdrowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb z ziołami może być przygotowany z mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej i razowej). Sprawdzi się też mieszanka pszennej z orkiszową. Ja do swojego chlebka użyłam ziół prowansalskich, ale możecie możecie skomponować(...)Jeśli wolicie, możecie zupełnie pominąć ten dodatek, wtedy otrzymacie tradycyjny chleb razowy.  Z podanych proporcji upieczecie dwa bochenki domowego chleba. Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie

Lekcje w kuchni
Chleb na drożdżach -szybki i łatwy 143

Dzisiaj światowy dzień chleba, to i oczywiście chlebek musi być.Polecam bo jest pyszny i łatwy do zrobienia. 700 g mąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej typ 1850 2 łyżeczki soli 700 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika [nie dałam] Do miski wsypać obie mąki, dodać(...)naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać  drożdże i cukier. Podgrzać  3  min /37 ° C/obr.2 .  Dodać resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwał.] Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blaszki keksówki posmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleb posypać ziarnami i docisnąć je za pomocą zmoczonych wodą dłoni

Moje domowe kucharzenie
Chleb marchwiowy na zakwasie 103

jakiś czas temu piekłam ten  chleb na drożdżach. Tym razem na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami spróbowałam swoich sił w pieczeniu chleba na zakwasie, a to efekt. Chleb marchwiowy na zakwasie: Przepis podano wg  Badylark i Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki chlebowej (typ 720) + czubata łyżka do podsypania 8 g soli kuchennej

Proste Potrawy
Chleb z oliwkami i cebulką. 164

cebulką. Chleb z oliwkami i cebulką Składniki: 1 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 500 g mąki pszennej typ 480 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 100 g czarnych pokrojonych oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy

Miksturownik
Chleb mieszany z ostropestem 199

żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał odrobinę ostopestowego smaku. Ziarna zostały zmielone, co delikatnie poszarzyło miękisz, ale właściwe nie zmieniło jego tekstury. Oczywiście można dodać całe ziarna, nie zmielone, ale to będzie innym razem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting(...)drożdże, dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin w temperatura 27 - 28 °C. Składniki (na 2 bochenki a 400 g) : cała podmłoda 250 g mąki pszennej chlebowej 70 g letniego mleka 8 g soli 20 g roztopionego smalcu 30 g zmielonych nasion ostropestu sezam do posypania Przygotowanie chleba

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB WIELOZIARNISTY 49

Przedstawiałam Wam i często serowałam w domu zdrowe chleby ze skiełkowanych ziaren (orkiszu, gryki, płaskurki, samopszy), na zakwasach, czy surowe przyrządzane w dehydratorze z wymyślnymi dodatkami. A dziś upiekłam prosty chleb na drożdżach z dużą garścią ziaren. Powiecie - REGRES! Też mi to przeszło przez głowę. Ale zaraz za tą myślą pojawia się kolejna, a wraz z nią obrazy naszego(...)produkcja własnej, ekologicznej żywności to absolutnie - szczyt albo...podstawa!!!  I po tym przydługim wstępie be wyrzutów sumienia zajadam się pysznym chlebem z chrupiącą skórką. Pozwalam sobie na prostotę wykonania i niby mniej zdrową wersję, bo z drożdżami, ale za to z mąki i ziaren z najpewniejszego źródła i z dodatkami własnej uprawy i produkcji. Smacznego! Składniki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wielkanocne chlebki do żurku 133

żurku są smaczne, robi się szybko i bardzo prosto.Chlebki długo zachowują świeżość, można odgrzać je w piekarniku. Polski żurek podany w chlebie to prawdziwy ratytas. SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 75 g mąki razowej 25 g drożdży 300 ml wody 1 łyżeczki  … The post Wielkanocne chlebki do żurku appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
chleb wiedeński 143

składniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże

Domowy Smak Jedzenia
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 126

O jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei . W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni :) 121

ciepła/letnia 400 ml Drożdże instant paczka Cukier 2 łyżeczki płaskie Sól 2 łyżeczki płaskie Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Przygotowanie: Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut.  Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki(...)Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;)) Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 216

było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując - chleb udał się wyśmienicie. A tym, którzy piekli go u Amber, życzę smacznego, zaś tym, którzy nie piekli, powiem -  żałujcie ;) Zalewa ziołowa: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka(...)zioła i sól, zalej wodą i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 4 g świeżych drożdży 10 g cukru Rozetrzyj drożdże z cukrem. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj roztarte drożdże oraz wodę. Wymieszaj wszystkie składniki do całkowitego połączenia się. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka