chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:52/420)

Chleb pszenny na drożdżach 100

domu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)wody 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. Wyrobić gładkie ciasto - wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb z cebulą 235

Nie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć

Moje domowe kucharzenie
Chleb szwajcarski 247

tydzień "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pszenny chleb na drożdżach, który zaproponował Paweł . Mimo, iż nie posiadam żeliwnego garnka to spróbowałam go upiec w naczyniu żaroodpornym i wyszedł mięciutki i puszysty w środku a na zewnątrz z chrupiącą skórką. No i na górze ten efektowny krzyż, dzięki któremu chlebek wygląda zjawiskowo. Zachęcam do upieczenia, chleb jest  pyszny. Przepis(...)Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g mąki bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 370 g wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych) Przygotowanie:   Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Ala piecze i gotuje
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 246

W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A

Karo in the Kitchen
Pierwszy chleb 221

dobremu zakwasowi , jaki udało mi się wyhodować.  Nie będę się tu rozpisywać, bo postąpiłam z moim chlebem dokładnie według zaleceń Pana Dyrektora, powiem tylko tyle, że TERAZ wiem, co zrobić lepiej.  Rósł pięknie, chciałoby się powiedzieć, że jak na drożdżach, ale drożdży, przynajmniej tych cywilizowanych w nim nie było ani grama! Uparłam się też, że nie będę(...)już pierwszego dnia do połowy skrojony. ;) Dziękuję Mojej Piekarni i Fabryce Przepisów - zachęciliście mnie do pieczenia, Dyrektor rzeczowością opisów i zawartą w  nich prawdziwą pasją domowego pieczenia chleba bez drożdży, Kasia wyczerpującą merytoryką opisów możliwych błędów, dzięki temu udało się ich praktycznie uniknąć, a temat przecież nie jak rzeka, ale jak ocean

Kuchnia Prezydentowej
Panem et circenses - chleba i igrzysk 201

uzyskała zwykłej chrupkości, ale  bochenki wyrosły,  dopiekły się i nie było zakalca. Dwa dni czekałam jak na drożdżach na naprawę i uff! Dziś już jest moje rozgrzewające serce słonko świeci i grzeje! Dlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest(...)kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego  mniej, nawet 50 g i też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie z siemieniem lnianym. My mieszamy różne ziarna

I tu będę miała takie te
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 166

dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość.  Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl(...)minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Smacznego CHLEB ZIOŁOWY NA INNYCH BLOGACH: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka  Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia Gucia Kuchennymi

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni razowy na miodzie 168

rodukcj ę domowego chleba na drożdżach ,który r obi się łatwo i dość szybko, opanowałam niemalże do perfekcji . Przyszedł czas na podejście do chleba na zakwasie. Na pierwszy rzut poszedł chleb na zakwasie żytnim. Pierwszym wypiekiem się zachwyciłam, był wilgotny i z tym charakterystycznym lekko kwaskowym posmakiem. Niestety zniknął tak szybko, że nawet nie zdą ż yłam zrobić zdjęć

Bon appetit mon amie
Idealny chleb bez zagniatania 387

łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru * jeżeli używamy świeżych drożdży należy je rozpuścić w podanej w składnikach ilości wody. Jak zrobić idealny chleb bez zagniatania? Do misy wsypujemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Uwaga! Podczas wsypywania, nie wsypujcie drożdże obok z solą, bo w dotyku z solą drożdże umierają.  Do składników(...)pieczenia blachę, formujemy bochenek i robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3-4 godz (u mnie 6-8 godz) do wyrośnięcia. Na blachę obok chleba stawimy szklankę z gorącą wodą, woda podczas pieczenia będzie parowała, dzięki czemu chlebek ładnie zrumieni się i będzie miał chrupiącą skórkę. Wyrośnięty chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

Kuchnia Łukasza
Chleb z żurawiną 107

Czas czytania: 2 min Chleb z żurawiną Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego „produkcję”. Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich. Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba(...)własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości! Print Chleb z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy chleb z żurawiną najlepszy! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword słonecznik, żurawina Prep Time 10 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowe pieczywo na poolishu 158

pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie wymaga więcej pracy i czasu, więc kiedy go mam mało piekę chleb na poolishu. Pieczenie chleba zaczęłam od przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu(...)zimnej wody 5 g świeżych drożdży Bułki 600 g pszennej mąki pełnoziarnistej 100 g mąki razowej 400 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 500 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli 100 g pestek słonecznika 60 g suszonej żurawiny Przygotuj poolish. Do miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj. Do tego celu żywam

codojedzenia