chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:50/420)

Chleb żytni na zakwasie 97

już kolejny chlebek tego typu który z pewnością chętnie przygotujecie i będziecie sięgać po niego często w swojej kuchni. Bardzo lubię chleby z foremki, są najprostsze, bardzo długo świeże, nie wymagają pracochłonnego składania czy wyrabiania. Ten chlebek będzie świeży nawet do tygodnia! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty(...)Ciabatta – Chleb pszenno-żytni na zakwasie – Ulubiony chleb pszenny na zakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – Bułeczki jogurtowe – Chleb na maślance – Chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Bułki poznańskie CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA

nietylkopasta.pl
Chleb pszenny z otrębami żytnimi i pestkami słonecznika 90

Ten chleb udał mi się wybitnie. Tak sobie od niechcenia wymyśliłem ten przepis, nie wiedząc co z niego wyjdzie. A wyszło coś naprawdę dobrego. Taki chleb

Marder&Marder Manufacture
Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek 186

zrodziła - śliwka - dzikie drożdże abym potem mogła upiec pyszny chleb. To niesamowite jak obserwuje się powstawanie chleba ze śliwek, spróbujecie ze mną? Chleb wypiekałam we wrześniu, dzisiaj stworzyłam post z przepisem aby podczas dojrzewania śliwek, chleb zagościł i na Waszych stołach. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 178

sól przerzucę. A te wszystkie smakołyki zawdzięczam firmie Bogutyn Młyn . Przysłali mi parę produktów (pewnie pomyśleli, że biedny chłopiec nie ma co jeść :)) żebym sobie chleby porobił. Wspomnę jeszcze o drożdżach. W sumie drożdże jak drożdże, ale wspomnę o nich z ekonomicznego punktu widzenia. Bo do tej pory przeważnie używałem świeżych drożdży. Tanie, dobre, tylko termin trwałości

Marder&Marder Manufacture
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 285

dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66% Chleb robiłem na podstawie filmiku z rosyjskiego kanału na You Tube rusbrot . Można tam obejrzeć cały proces przygotowania tego chleba. Zmniejszyłem ilość składników, reszta (czasy, temperatury) pozostaje bez zmian. Zaczyn 1 18-24 godziny w temperaturze(...)ciepła woda 2,8 sól Zaczyn 2 12 godzin w temperaturze 21-24oC   0,35 drożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny  35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką) 151

chleba.) Bochenek wychodzi baaardzo duży, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką i co ważne - długo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła. Koniecznie sami spróbujcie, bo naprawdę warto! (1 duży lub 2 małe bochenki) 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie Basia do wypieków drożdżowych) 300 ml wody 150 ml mleka 25g masła 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży(...)zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) - do zarumienienia się.  (Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.)  Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.   (*)  Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką

Di gotuje
Chleb na sodzie z sezamem 114

drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam. Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze aktywuje do działania sodę. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dlatego chleb(...)piec 25 - 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w niego wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.  Chleb przechowywać w lnianym woreczku lub przykryty ściereczką, nie wkładać do foli, gdyż będzie wilgotny i niezbyt smaczny. Zobacz również: prosty chleb na drożdżach

Kuchcik gotuje
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. 191

będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-) Przepis własny. Przepis na dwa bochenki chleba   ( dwie keksówki) : 500 g mąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych(...)minut. Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
CHLEB RAZOWY PSZENNO- ŻYTNI NA DROŻDŻACH 86

domowy chleb razowy pszenno- żytni na drożdżach . Ciasto rośnie bardzo szybko, a chleb jest pyszny. W całym domu cudownie pachnie, chleb smakuje wyśmienicie i długo zachowuje swoją świeżość. Pełny ziaren, z chrupiącą skórkę na zewnątrz. No coś pysznego :) Chleb razowy pszenno- żytni na drożdżach - składniki: * 250 g mąki pszennej chlebowej * 250 mąki żytniej razowej(...)łuskanego (użyłam  Skworcu ) * 20 g płatków owsianych * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 9 g suchych drożdży * 500 ml letniej wody Wykonanie: Z 500 ml letniej wody odlać do osobnego kubka 100 ml. Dodać do kubka również cukier i suche drożdże, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki chlebowej, ponownie wymieszać. Kubek zakryć, odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął

Zrób to smacznie
Chleb na drożdżach – szybki i łatwy. 165

mąki pszennej pełnoziarnistej T1850, 200 g mąki pszennej wrocławska T500, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, czarnuszka do posypania chleba, Przygotowania; Drożdże rozpuścić z miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry dnem i ciasto powinno same delikatnie wypaść na blachę. Można delikatnie potrząsnąć miską by mu to ułatwić Chleb posypać czarnuszką i delikatnie mąką. W piekarniku pod blachą umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chleb piec w towarzystwie. Piec ok. 40 -50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza

rozgotowana
Chleb z suszonymi pomidorami 209

najpierw wypróbować przepis i nie robić go w ciemno, więc wczoraj był dzień eksperymentu. Postanowiłam, że upiekę go na drożdżach. Najpierw się nie udał - chociaż zapach był nieziemski - ale było za dużo dodatków i zapomniałam do ciasta dodać cukier. Chleb nie urósł i nie wyszedł zbyt dobry. Nie poddałam się i wieczorem zrobiłam od początku - tym razem zmniejszyłam ilość(...)zużyłam 3 dość spore plastry. Po odsączeniu drobno pokroiłam, zachowałam odsączoną oliwę. Do miski przesiałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę drożdży instant. Dodałam łyżeczkę suszonego oregano ( najlepiej dodać bazylię, ale akurat nie miałam) i pokrojone pomidory. Dolałam 3/4 szklanki ciepłej wody i całość najpierw wymieszałam w misce. Na końcu dolałam pozostałą

apetytnapieczenie
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 122

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ludzie pieką chleby od zawsze. Jednak okrągłe lub podłużne bochenki, z puszystym miąższem i z chrupiącą, popękaną skórką nie są podobne do pierwszych chlebów. Te, które pieczono w starożytnej Grecji, Mezopotamii, Rzymie czy Egipcie miały kształt płaskich, twardawych placków. Pieczono je z ziaren różnych zbóż, od zawsze chlebowe bochny były bardzo cenne i traktowano(...)zamiast twardego placka z pieca wyjęła puszysty bochenek. Z czasem ta metoda upowszechniła się, a puszyste chleby zastąpiły te płaskie i twarde.  Z kolei w starożytnej Grecji powstały pierwsze piekarnie, które serwowały klientom aż 70 rodzajów chleba. Jednak chleb na drożdżach to francuskie odkrycie epoki średniowiecza. To Francuzi właśnie wyspecjalizowali się w pieczeniu wspaniałego pieczywa i do dziś

W mojej kuchni
Chleb na sodzie z dynią i prażoną cebulką 90

Bochen chleba w godzinę od początku do końca? Zgadza się bo pieczemy chleb na sodzie, pachnący, puszysty bochenek chleba. Jeśli komuś nie wychodzą chleby na drożdżach czy zakwasie, ten nie może się nie udać. Zachęcam do wypiekania własnego chleba. Chleb na sodzie z dodatkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas żytni na chleb. 119

zrobić :) Napiszę Wam jak robiłam swój zakwas, żebyście już dziś nastawili, bo upiekłam już pierwszy chleb i na dniach wstawię przepis. Powiem tylko, że jest przepyszny. Zawsze piekłam chleby na drożdżach i myślałam, że są najlepsze, bo swojskie. To prawda, są pyszne, ale chleb na zakwasie, to po prostu poezja. Postanowiłam, że od teraz, zawsze będę miała w domu

Agusiowe smakołyki
Szybki chleb wieloziarnisty 204

pieczenia był  szybki chleb wieloziarnisty .Prosty i szybki do zrobienia i smaczny.Polecam. 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka sezamu 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać, zalać letnią wodą, wsypać(...)ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
chleb wieloziarnisty na krupczatce 165

pieczenia przykryć folią aluminiową :) tak czy inaczej smak jest rewelacyjny :) na drugi dzień skórka jest mniej chrupiąca ale za to smak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb(...)ciasto ponownie  i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może wyrastać za długo bo się nie upiecze i będzie zakalec , poniżej widać na zdjęciu jak wyrósł Trzeba pamiętać aby odpowiednio szybciej włączyć piekarnik żeby się zdążył nagrzać

Wypieki Rene