chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:45/420)

Chleb pszenny na dzikich drożdżach z jabłek i winogron 155

Przedstawiam kolejny pyszny bochen, których jest na blogu sporo, zajrzyjcie a może coś znajdziecie dla siebie. Przepisy pod etykietą chleby . Tym razem dzikie drożdże wyhodowałam z jabłek i winogrona. W rezultacie wyrósł piękny i pyszny bochen. Polecam zabawę w hodowanie własnych dzikich drożdży a potem w pieczenie pysznego, zdrowego chleba. Chleb pszenny na dzikich drożdżach z jabłek

Moje Małe Czarowanie
Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski 195

Zakwas i pieczywo na zakwasie (mój ulubiony;), tu autor odczaruje mit o skomplikowanej hodowli domowego zakwasu i pokaże proste przepisy na chleby na zakwasie, głownie żytnie. Rozdział III - Drożdże i chleby drożdżowe , zawiera przepisy na chleby pszenne i bezglutenowe. Rozdział IV - Bułki płaskie chleby , w tym rozdziale pokazuje techniki formowania bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych

Codziennik Kuchenny
Chleb błyskawiczny 78

gorsze, bo przyszła do nas cała masa niepotrzebnej chemii spożywczej, która zniszczyła klasyczne receptury. Zaprzyjaźniony piekarz, który w latach 80 wypiekał podobny chleb do tego z dzisiejszego przepisu, miał każdego ranka niekończące się kolejki. Dziś pyszny chleb możecie przygotować sami w swoim domu, bo kupić taki jest ciężko. Nie ma wymówek, że nie umiem, że nie mam czasu, przepis jest(...)przepisie) chleb w każdej wersji wychodzi fantastyczny! Miąższ jest mięciutki i długo pozostaje świeży, a to dzięki dodatkowi surowego ziemniaka, którego absolutnie pominąć nie można. Niezbędny jest również w tym przepisie ocet balsamiczny lub słodowy, który nadaje smak i przyspiesza procedury fermentacji. Polecam gorąco! Print Chleb błyskawiczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny chleb! Course

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z burakiem 180

sprężysty, puszysty i ma wyborny smak. Polecam wszystkim aby taki chleb sobie sprawili. Tym co kochają zakwasowce to na zakwasie a tym co dopiero zaczynają można zrobić na drożdżach. Pieczemy? Chleb z burakiem w Styczniowej Piekarni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki maślane 136

rodzaju dodatków. Wykorzystałam przepis  ze strony Smakowity Chleb , lekko dostosowując proporcje. Z tej ilości wychodzą 4 bułeczki. 50 gram masła 280 gram mąki pszennej 10 gram drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 140 ml mleka Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali i odstawić do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć w szklance, zasypać cukrem i zalać mlekiem

Czerwony Gupik
Chleb owsiany 148

wodę do wypiekacza [320 /26  o C] Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka  [mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia  t 720, naturalny zakwas

Moje domowe kucharzenie
Chleb codzienny 76

Chleb codzienny z mąki pszennej to domowy wypiek, który idealnie pasuje na poranne śniadanie. Nie wymaga on od nas ani zaawansowanego sprzętu, ani tym bardziej wymyślnych składników. Pieczenie chleba w domu, może i jest znacznie bardziej czasochłonne, ale znacznie tańsze, aniżeli taki kupiony w piekarni. Możecie przygotować(...)podwójnej porcji i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika odpiekamy i mamy chrupiące pieczywo. Składniki 8g suchych drożdży 400ml wody 600g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Bardzo ważne jest aby woda miała temperaturę pokojową. Zimna woda sprawi, że drożdże nie zaczną pracować. Chleb codzienny – jak przygotować Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem 52

drożdżowy wypiek, więc trzeba pamiętać o wszystkich zasadach obowiązujących przy pracy z drożdżami. Dokładny poradnik znajdziecie tutaj >> JAK UPIEC IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE<< , natomiast poniżej podrzucam Wam tylko absolutnie najważniejsze punkty: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Podstawa zasada przy wypiekach bazujących na drożdżach – one lubią ciepełko. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki (zwłaszcza jajka) na minimum(...)piknik. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepły, w towarzystwie grillowanego mięsa, ryby, z ulubionym smarowidłem lub solo. Posiłek dodatek do obiadu, przekąska Kuchnia polska Słowo kluczowe chleb, chlebek czosnkowy, chlebek rozmarynowy, chlebek rwany, czosnek, drożdże, masło czosnkowe, masło ziołowe, odrywany chlebek, przekąska, przekąska meczowa, przekąska na grilla, przekąska na imprezę, rozmaryn, wypieki, wytrawne wypieki Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje

Na-talerzu.pl
Chleb orkiszowy z papryką 109

ciepłej wody 50 g oleju 60 g płatków czerwonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży sezam do posypania chleba Zatem sprawa ma się tak: wlewamy wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy(...)przełożyłem do garnka rzymskiego, a drugą do zwykłej silikonowej foremki. UWAGA: garnek rzymski przed użyciem (włożeniem do niego ciasta chlebowego) musimy moczyć razem z przykrywką przez około 20 minut . Chleb zwilżamy nieco z wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Chleb robiony w garnku rzymskim ma tę właściwość, że nie potrzebuje drugiego wyrastania. Wkładamy więc go od razu do zimnego piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 220

pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła 100 g pesto (tutaj zielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania  Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj(...)zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią. Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Pesto na pokładzie. Punkt 5. Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong . Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong. Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong. inspirował Chleb razowy ze starterem Tang Zhong

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb wiejski z sokiem warzywnym (z automatu) 189

chlebek - jest smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant(...)łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy do pieczenia wlać wodę, sok warzywny i oliwę, wsypać sól i cukier. Dodać paprykę, mąkę, a następnie drożdże, tak, aby nie zetknęły się z solą. Wybrać program: chleb zwykły, ok. 500 g chleba (mam automat Moulinex home bread XXL OW 5003, wybieram program 1. - chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę chleba

Domowa Cookierenka Agi
Francuski chleb Duval de Dieppe 168

chleba oraz po wyjęciu z zamrażalnika rozmraża się błyskawicznie. To dlatego, gdyż chleb jest bardzo lekki i delikatny... Składniki (na chleb ok. 510 g): 150 g Pâte fermentée z mąki 550 200 g mąki pszennej typu 550 5 g drożdży świeżych (lub 1,6 drożdży instant) 4 g soli 4 g cukru 110 g wody o temp.pokojowej 40 g masła

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny półrazowy 133

Pieczony na blasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach.  Zaczyn (3,5 godziny) 85 g  mąka   pszenna 550/1850 (pół na pół) 85 g woda 1 łyżka zakwasu (jak nie mamy można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant Składniki dokładnie mieszamy, zostawiamy w przykrytym pojemniku na 3,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe(...)woda 250 g mąka pszenna 550 250 g mąka pszenna 1850  1 łyżeczka melasy (można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant 12 g sól Do zaczynu dodajemy wodę, drożdże, melasę i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy, aż nie będzie widać śladów suchej maki. Zostawiamy przykryte na 15 minut, aby maka dobrze wchłonęła wodę. Następnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy na Tang Zhongu 199

Tang Zhong w temperaturze pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania  Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło

Grahamka, weka i kajzerka
Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. 69

Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany suszonymi pomidorami i oliwkami , to chleb idealny do kanapek, jako przekąskę lub przystawkę . Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami sprawi, że staniemy się wielkimi fanami domowego pieczywa . Chleb jest wegański ! Warto wykonać domowy

Zdrowy Styl Joanny
Przepis na chleb razowy na zakwasie 101

Mieszany pszenno-żytni chleb na zakwasie, przepyszny i bardzo zdrowy. Przepis jest łatwy, jednak wymaga nieco czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. Ja zrobiłam ten chleb na zakwasie pszennym ale możecie również wykorzystać zakwas żytni. Jako że miałam młody zakwas, za pierwszym razem dodałam do chleba odrobinę drożdży, a drugi już upiekłam na samym zakwasie. Przepis na zakwas pszenny oraz żytni(...)letniej wody 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia Przygotowanie: Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką Zakwas wymieszaj Drożdże rozpuść w letniej wodzie Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj Przykryj foliową

Słodki Blog
Chleb z kefirem 71

Gotowe w : 2 h   Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie) 202

chrupiącą, popękaną skórkę, która dodaje mu rustykalnego uroku. Garnek do pieczenia chleba musi być w całości wykonany z żeliwa, bez plastikowych elementów. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. Garnek nie wymaga specjalnych przygotowań

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 179

prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy. Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz bardzo często sięgał do takiego przepisu. Polecam gorąco! Sprawdź też przepis :  CHLEB Z VERMONT NA MĄCE ORKISZOWEJ PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 85

młody zakwas nie ma jeszcze swojej pełnej mocy. Widać to też nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".  Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze

Passions hobbies life