chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:37/420)

Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 213

czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania(...)dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g mieszanki na chleb baltonowski z Polskich Młynów 310ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 1 łyżka czarnuszki

Karo in the Kitchen
Chleb jaglany bezglutenowy 185

raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie  GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody 7 g/ 2 łyżeczki  drożdży instant lub 20 g świeżych 170 g maki jaglanej 113 g tapioki - mąki skrobiowej(...)łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią lub ściereczką. Zostawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciemny chleb żytni 118

suszonych) 250ml maślanki 3 łyżki masła 100ml melasy 350g mąki żytniej 1,5 łyżeczki soli 600g mąki pszennej (mocnej, 00) 1 łyżka roztopionego masła Jak przygotować ciemny chleb żytni: Drożdże rozpuścić w 250ml letniej wody. Maślankę lekko podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać ją do rozpuszczonych drożdży i odstawić. Do 250ml wrzątku dodać 3 łyżki masła i melasę(...)nagrzanych keksówek. Chlebki lekko naciąć w poprzek bochenka (3-4 nacięcia), posmarować roztopionym masłem. Piec przez 45-50 minut, lub do czasu aż skóra będzie lekko brązowa, a chleb będzie wydawał głuchy odgłos, gdy popukamy w spód. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Chleb orkiszowy na zakwasie III 140

Kolejny chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie(...)szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu nie było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę

Marder&Marder Manufacture
Chleb mieszany na zakwasie 88

mąki pszennej 480 lub 550 - 1 płaska łyżka soli - 1 płaska łyżeczka suchych drożdży lub 8g świeżych - 20g siemienia lnianego - 20g sezamu - 50g słonecznika - 400g letniej wody  * drożdże można całkowicie pominąć, gdy będziecie mieć czas wyrastania podniesiony do 4-5 godzin  Robienie domowego chleba wymaga planowania, zatem zaczynam wieczorem od obudzenia zakwasu. Żeby mieć 100g używam około(...)stęchła z czasem.   Po odpowiednim czasie chleb wyraźnie przybliży się do krawędzi formy. Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 30 minut, potem obniżamy do 190 i jeszcze pieczemy około 15 minut. Oczekiwanie na chleb trzeba wydłużyć do 4, a nawet 5 godzin, jeżeli nie stosowaliście drożdży. Upieczony prawidłowo chleb postukany od spodu powinien wydawać pusty

I tu będę miała takie te
Chlebek Pita 182

minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąką wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę  z drożdżami i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę(...)mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka.  Wpis dołączam do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 80

Domowy chleb tostowy na pszennym zakwasie. W lutowej piekarni Amber wspólne pieczenie chleba tostowego na pszennym zakwasie z przepisu The Perfect Loaf Pszenny chleb tostowy na zakwasie. Idealny na tosty, kanapki lub grzanki. Pięknie wyrośnięty, pachnący i puszysty. Charakteryzuje się cienką skórką, miękkim i lekko słodkim miękiszem. Przepis na domowy chleb tostowy z miodem, chleb bez drożdży na pszennym zakwasie(...)zależności od temperatury otoczenia w kuchni. Ciasto powinno się rozluźnić, aby napełnić formę, podnieść się do pewnego stopnia i odskoczyć powoli po delikatnym naciśnięciu (test palca). Przepis na ten chleb testuję mroźną zimą, więc mimo ogrzewania w mojej kuchni jest zimno. W rezultacie ciasto u mnie wyrosło i wypełniło foremkę po  4 – 5 godzinach. 8. PIECZENIE

Tajemnice Smaku
Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną 143

Pyszny, domowy chleb na drożdżach o lekko słodkim posmaku za sprawą suszonych owoców. Składniki: 200 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej (albo(...)zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego czy baltonowskiego) 500 ml wody ciepłej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 150 g suszonej żurawiny ok 150 g suszonych śliwek Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia

e-PrzepisyKulinarne
Chleb z nasionami konopi 179

Kolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in(...)kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej  pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny bez wyrabiania 69

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)litra i jest na styk. [:Listonic] Składniki na 1 bochenek: 450 gr mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 67

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)litra i jest na styk. [:Listonic] Składniki na 1 bochenek: 450 gr mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 124

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)litra i jest na styk. [:Listonic] Składniki na 1 bochenek: 450 gr mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat

moj przepis na
Prosty chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach 82

chleb Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie. A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej i pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb(...)dobre efekty. Miąższ jest doskonały. W sumie chleb tak ładnie pachniał, a skórka tak miło chrupała naciśnięta palcem, że nie daliśmy chlebkowi wystygnąć i kroiłam jeszcze ciepły. Drukuj Chleb pszenno-orkiszowy Prosty chleb z pyszną, chrupiącą skórką. Składniki 400 g mąki chlebowej pszennej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 350-400 ml wody 1,5 łyżeczki soli

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny bez wyrabiania 148

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli'; document.write(" "); Składniki na 1 bochenek: 450 gr mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko

moj przepis na
Prosty chleb z ziarnami bez zagniatania 208

instant. Jedno opakowanie 7 gramowe ( porcja jak na 500 g mąki), pozostałe składniki bez zmian. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Chleb z ziarnami Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce(...)drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję wszystkie składniki na chleb i mieszam łyżką tak żeby składniki dokładnie się połączyły (mieszam około 2-3 minut), ciasta nie wykładam na blat. Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania