chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:30/420)

chleb z kaszą gryczaną 172

Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :)  Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli,  dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu. Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,  do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody(...)wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika... Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą i nacinamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 h. Pieczemy najpierw w 220 st. C/ 10 min., następnie 10 min. w 200st.C i potem

chleba naszego
Pachnący chlebek 136

idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę 11x22 cm) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 1 jajko 1 por 30 g masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)nasion kopru włoskiego Por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać por i przyprawy. Kiedy por zmięknie, zdjąć patelnię z palnika i ostudzić. Drożdże pokruszyć. Wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, sól, resztę wody i jajko. Zagnieść ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 192

dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwag i do przepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży(...)konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). Zamiast używać keksówki można także uformułować bochenek i upiec go na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego. Oprószenie oliwek mąką

Gospodyni Miejska
Jak mrozić chleb 134

MROZIĆ CHLEB Pieczywo, które chcemy zamrozić musi być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami pieczemy chleb czy przynosimy ciepły z piekarni – musimy pozostawić go do całkowitego wystudzenia . Chleb najlepiej mrozić od razu w dniu pieczenia / zakupu! Pamiętajcie, że w chwili rozmrożenia chleb będzie taki jak w chwili zamrożenia, więc im świeższy zamrozimy taki będzie po rozmrożeniu. Chleb, bułki, bajgle(...)szybciej się rozmrozi. W sytuacji kiedy się śpieszymy – zamrożoną kromkę chleba, bułki czy bajgla wrzucamy do tostera i po minucie mamy ciepłe, świeże pieczywo. rozmrożonego pieczywa nie można zamrażać ponownie! raczej nie rozmrażaj chleba w mikrofalówce bo straci na smaku i podeschnie. Jak mrozić chleb na drożdżach? Jak mrozić chleb na zakwasie? Jak mrozić chleb bezglutenowy? – wszystkie

Dorota Smakuje
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 150

chlebom piękną, ciemną barwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb gryczany z ziarnami 124

Chleb wychodzi  ciężki,  dość ale miękki. Chleb: 50 g drożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance

Pełny talerz
Chleb orkiszowy 87

pszenicy uprawia się w niewielu gospodarstwach, stąd wysoka cena mąki orkiszowej. Warto, jednak wprowadzić chleb orkiszowy do codziennej diety ze względu na właściwości tego ziarenka. Orkisz wzmacnia odporność, zapewnia zdrową krew i poprawia samopoczucie. Ma ogromne ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin. Chleb orkiszowy spożywany codziennie wzmacnia odporność i usuwa toksyny. Obniża cholesterol, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę(...)smaczny. Polecam. Print Chleb orkiszowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Prep Time 2 hours Cook Time 50 minutes Total Time 2 hours 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 400 g mąki orkiszowej jedna łyżeczka soli jedna łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 g suszonych drożdży 300 ml wody ulubione nasiona

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb słonecznikowy 204

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny

chleba naszego
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 302

Można powiedzieć nawet, że w ogóle się nie dzieje. Ciągle obiecuję sobie, że tym razem wezmę się do roboty i jakiś niechciej mnie dopada. Mam taki chleb, razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis(...)korzyść. Na 1 bochenek : namaczanka: 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka miodu (w oryginalnym przepisie jest więcej, ale dla mnie wówczas chleb wychodzi za słodki) łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej drobno mielonej 1/2 szklanki mąki

Niebieski kubek z kawa
Prosty chleb pszenny 187

soli 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant 75 g masła Prosty chleb pszenny - przepis:  W rondelku podgrzewamy mleko z wodą do temperatury ok. 40 stopni. Mleko z wodą nie powinno wrzeć, tylko być ciepłe, jeżeli będzie gorące, czyli powyżej 60 stopni, to może ,,zabić" drożdże.  W misie łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże i zalewamy mlekiem(...)rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 10-15 min, aż zbrązowieje. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejnych 30 min.  Po upieczeniu całkowicie studzimy chleb, bo gorącego spożywać nie wolno! Smacznego

Kuchnia Łukasza
Miękki chleb pszenny 104

bochenek, ale aja go lubię robić. Jest prosty przy wyrabianiu, na początku lekko lepki, a potem tak fajnie zaczyna odchodzić od ręki i tak sodko pachnie drożdżami i masłem, lubię zapach tego chleba już na etapie ciasta. A potem tym bardziej". Ja od siebie naprawdę nic już więcej dodać nie mogę, wszystko zostało powiedziane. Chleb jest naprawdę pyszny(...)przepis: Składniki na 2 bochenki: 600 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 8 g drożdży instant (około 3 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 350 ml wody 40 g miodu 40 g masła 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut. Na koniec zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko olejem

Marder&Marder Manufacture
Chleb tostowy 154

keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny. Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z ziarnami 118

chleb 750g, dobrze wypieczony. Czekać aż się upiecze. W thermomiksie – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki. Nastawić na interwał, czas 3 minuty. Zostawić aż urośnie. Wyjąć z naczynia, włożyć do formy w której chcecie piec. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Jak już ładnie wyrośnie to piec jak poniżej opisałam. Wyrabianie zwykłe – w letniej wodzie wymieszać drożdże dodać łyżkę(...)mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie. Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny na drożdżach 115

wolne na uczelni z powodu koronawirusa. Ogranicza się wyjścia do sklepu, więc ciężej magazynować świeże pieczywo. Robię własny zakwas, ale jeszcze nie mam sprawdzonych przepisów. Z pomocą przychodzą suche drożdże, bardzo się polubiliśmy ;)  Nie psują się a piecze się nawet szybciej. Chlebek piekłam już 3 razy i jak dla mnie wychodzi pyszny.  Znika tak szybko, że kończymy(...)zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę. Podczas pieczenia pod przykryciem wytwarza się para, która pozwala chlebkom ładnie rosnąć. Składniki na mały bochenek: łyżeczka drożdży suchych (12,5 g świeżych) 375g mąki pszennej 250 ml wody

W kuchni bez szafek
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico 127

naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber. Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty(...)podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem

UgotujmyTo.pl
Domowy chleb z pastą jajeczną. 207

Miałam upiec chleb w tygodniu kanapkowym. Niestety nie udało się. Ale jak mawiają, co się odwlecze to nie uciecze. A więc jest, pszenny chleb na drożdżach. Do niego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo(...)satysfakcji. Zapewne dlatego, że chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający i wprawiający w dobry nastrój. O rany, a miało być o jajkach. Wybaczcie ;) Jeżeli domowy chleb to tylko z własnoręcznie przygotowaną pastą jajeczną :) Składniki: Chleb: 600 g mąki pszennej

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania