Pyszny bochen chleba w kuchni zawsze mile widziany. Raz jest to chleb na zakwasie jeśli mam więcej czasu a czasami tak jak ten bochen jest to chleb na drożdżach. Aromatyczne dodatki do chleba sprawiają że jeszcze bochen będąc w piekarniku pachnie tak że już bym zjadła pajdę. Zachęcam Was już tyle czasu do pieczenia chleba i ciekawe czy kogoś
Moje Małe CzarowanieCzęsto używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki
UgotujmyTo.plDla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje
UgotujmyTo.plJeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w
UgotujmyTo.plKocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj
UgotujmyTo.plkarmelizowanej cebulki wewnątrz. Kromkę chleba wystarczy przesmarować cienką warstwą masła i oprószyć solą i śniadanie gotowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie: Chleb Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 bochenek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 1 godz. Kalorie 240 kcal Domowy chleb cebulowy na drożdżach. Biały chleb(...)przygotowania drożdżowego zaczynu: w 100 ml letniej wody rozpuść 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszone w palcach świeże drożdże. Ilość letniej wody, mąki i cukru odejmij od podanych powyżej ilości składników. Drożdże pozostaw w ciepłym miejscu do uaktywnienia na 15 minut. Cebule obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni
ProstePesto.plzaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser lub robot(...)około 1 - 1,5 (do podwojenia się objętości ciasta). Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem lub wstawionym pojemnikiem z wrzątkiem. Chleb będzie wtedy wyrasta, hm, jak na drożdżach. Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę
Grahamka, weka i kajzerkadrożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb. Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie bardziej niż obecność dżemów i marmolad. Ale to tylko moje zdanie... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jeden bochenek a 26 cm): 450 g mąki(...)świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki
Grahamka, weka i kajzerkaFajne doświadczenie zdobyłam w pieczeniu chleba. Chleb według tej metody nie jest pieczony na drożdżach(...)piekarskich ani na zakwasie tylko na wodzie fermentowanej z owoców i warzyw czyli na dzikich drożdżach. Nawet nie przypuszczałam że dzikie drożdże mają taką moc. Oczywiście chleby na drożdżach i zakwasie piekę nadal, jak najbardziej ale ostatnio pochłonęły mnie właśnie chleby wypiekane na wodzie zakwasowej. Ja dziś przedstawiam wodę pomarańczową i marchewkową ale równie dobrze możecie eksperymentować
Moje Małe Czarowaniebył też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto właściwe 250g maki 550 125g maki kukurydzianej 190g wody 1 łyżeczka soli 7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant(...)odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej. Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania
Moje domowe kucharzenieLekki i puszysty pszenny chleb jest najlepszy do wszelkiego rodzaju tostów. W sklepach trudno jednak znaleźć dobry wypiek, dlatego co jakiś czas robimy go sami i wychodzi cudowny. Równie dobrze sprawdza się też do zwykłych kanapek. Przepis na domowy chleb tostowy Składniki: 550 gramów mąki pszennej , 20 gramów świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka (250 ml), 2 łyżki oleju(...)płaska łyżeczka sody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru. Jak zrobić domowy chleb tostowy? Do miseczki wlej mleko , wkrusz drożdże, dodaj cukier, wlej także olej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, sól, wymieszaj. Wlej mleko z drożdżami, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut – aż ciasto
Kulinarna PolskaPyszny chleb pszenny na drożdżach suchych. Super szybki przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Składniki 500 g mąki pszennej(...)drożdży suchych 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych 300 ml ciepłej wody *forma aluminiowa do wypieku keksówek Przygotowanie Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dodaje mód i łyżkę mąki. Dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami i miodem ( wyrośnięte). Wszystko
Wasze PrzepisyNowy chlebek tym razem nie mojego autorstwa, ale z książki Jeffreya Hamelmana "Chleb" ze str.105. Przez długą fermentacją zaczynu do chleba na drożdżach otrzymujemy cudownie pachnący chleb o niezwykłym smaku. Ciasto chlebowe wykonałam ręcznie z 1/2 składników przeznaczonych do przygotowania w domu. Przy tak niewielkiej ilości drożdży, niecałe 1,5 grama, ciasto rosło(...)ilość wody trzeba by zwiększyć. To taka moja uwaga a nie od autora przepisu. Chleb wiejski Zaczyn na 12-16 godzin w temperaturze 21st. 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630, 135g wody, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Do niedużej miski wsypałam mąkę, sól i wodę w ymieszaną z drożdżami. Wyrobiłam ciasto do dobrego
Leśny Zakątekpuszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson. Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Jeśli chcecie, może to być chleb nocny , przygotowany(...)waste, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje. To łatwy chleb powszedni, świetny do przygotowania kanapek i grzanek. Bardzo polecam, smacznego:) Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, polecam mój przepis na najprostszy chleb dla leniwych: Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych, łyżeczka cukru, 1/2 łyżki
Lekcje w kuchniciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie do miski z drożdżami wlać kwas z kiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna
Gospodyni Miejskadodatku bazylii, z dżemikiem też smakowało nieźle. W przepisie oczywiście sól jest, i z całego serca radzę ją dodać. Chleb z ziemniakami i bazylią Składniki: (na 1 duży bochenek) 300 g ziemniaków 600 g mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 175 ml letniej wody 1 jajko 60 ml oliwy 1 łyżeczka soli 1 pęczek bazylii dodatkowo(...)gruboziarnistej soli Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać, dokłądnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanów. Bo okazuje się, że jesteśmy jej wielkimi amatorami (raczej w formie przetworzonej...). Pszenny chleb na maślance Składniki: (na 1 bochenek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 350 ml letniej maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 2 łyżki wody Drożdże wymieszać z cukrem i dwoma łyżkami maślanki. Dodać dwie łyżki mąki, dokładnie połączyć. Odstawić(...)godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach. Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Zastanawiam się nad upieczeniem jakiegoś bardziej świątecznego chleba. Może z żurawiną? Albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć gładkie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Wyjąć chleb z formy i poczekać aż ostygnie. Wykonanie chleba w thermomix do naczynia miksującego dodać drożdże, trochę letniej wody, cukier, obroty 1, czas 2 minuty, temperatura 37 odstawić
Kuchnia PokoleńPomysł na super chrupiąca skórkę zaczerpnięty z bloga grunttoprzepis.blogspot.com Jak tylko zobaczyłem, to musiałem spróbować :) Widać na zdjęciu, że chleby prezentują się zacnie :) Gdy mamy ciasto,(... z 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, 500-600 ml wody) wyrabiamy je po wyrastaniu, dzielimy i zagniatamy chleby. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia i przed włożeniem do piekarnika smarujemy pomadą
chleba naszego