chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:25/420)

Chleb pszenny razowy z czarnuszką i sezamem 223

Pyszny bochen chleba w kuchni zawsze mile widziany. Raz jest to chleb na zakwasie jeśli mam więcej czasu a czasami tak jak ten bochen jest to chleb na drożdżach. Aromatyczne dodatki do chleba sprawiają że jeszcze bochen będąc w piekarniku pachnie tak że już bym zjadła pajdę. Zachęcam Was już tyle czasu do pieczenia chleba i ciekawe czy kogoś

Moje Małe Czarowanie
Chlebek pita 339

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki

UgotujmyTo.pl
Chałka 246

Dla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje

UgotujmyTo.pl
Domowa bagietka pszenna 208

Jeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w

UgotujmyTo.pl
Dyniowa chałka domowa 184

Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj

UgotujmyTo.pl
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką 168

karmelizowanej cebulki wewnątrz. Kromkę chleba wystarczy przesmarować cienką warstwą masła i oprószyć solą i śniadanie gotowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie: Chleb Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 bochenek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 240 kcal Domowy chleb cebulowy na drożdżach. Biały chleb(...)przygotowania drożdżowego zaczynu: w 100 ml letniej wody rozpuść 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszone w palcach świeże drożdże. Ilość letniej wody, mąki i cukru odejmij od podanych powyżej ilości składników. Drożdże pozostaw w ciepłym miejscu do uaktywnienia na 15 minut. Cebule obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni

ProstePesto.pl
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 265

zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser lub robot(...)około 1 - 1,5 (do podwojenia się objętości ciasta). Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem lub wstawionym pojemnikiem z wrzątkiem. Chleb będzie wtedy wyrasta, hm, jak na drożdżach. Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni, łatwy i szybki 269

drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb.  Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie bardziej niż obecność dżemów i marmolad. Ale to tylko moje zdanie... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jeden bochenek a 26 cm): 450 g mąki(...)świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Woda zakwasowa pomarańczowo - jabłkowa z goździkami 191

Fajne doświadczenie zdobyłam w pieczeniu chleba. Chleb według tej metody nie jest pieczony na drożdżach(...)piekarskich ani na zakwasie tylko na wodzie fermentowanej z owoców i warzyw czyli na dzikich drożdżach. Nawet nie przypuszczałam że dzikie drożdże mają taką moc. Oczywiście chleby na drożdżach i zakwasie piekę nadal, jak najbardziej ale ostatnio pochłonęły mnie właśnie chleby wypiekane na wodzie zakwasowej. Ja dziś przedstawiam wodę pomarańczową i marchewkową ale równie dobrze możecie eksperymentować

Moje Małe Czarowanie
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 200

był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska  tutaj  . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto właściwe 250g maki 550 125g maki kukurydzianej 190g wody 1 łyżeczka soli 7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant(...)odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej. Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania

Moje domowe kucharzenie
Domowy chleb tostowy. Super do zapiekania, ale zwykłe kanapki z nim też smakują świetnie. PRZEPIS 86

Lekki i puszysty pszenny chleb jest najlepszy do wszelkiego rodzaju tostów. W sklepach trudno jednak znaleźć dobry wypiek, dlatego co jakiś czas robimy go sami i wychodzi cudowny. Równie dobrze sprawdza się też do zwykłych kanapek. Przepis na domowy chleb tostowy Składniki: 550 gramów mąki pszennej , 20 gramów świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka (250 ml), 2 łyżki oleju(...)płaska łyżeczka sody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru. Jak zrobić domowy chleb tostowy? Do miseczki wlej mleko , wkrusz drożdże, dodaj cukier, wlej także olej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, sól, wymieszaj. Wlej mleko z drożdżami, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut – aż ciasto

Kulinarna Polska
Chleb na suchych drożdżach 7711

Pyszny chleb pszenny na drożdżach suchych. Super szybki przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Składniki 500 g mąki pszennej(...)drożdży suchych 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych 300 ml ciepłej wody *forma aluminiowa do wypieku keksówek Przygotowanie Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dodaje mód i łyżkę mąki. Dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami i miodem ( wyrośnięte). Wszystko

Wasze Przepisy
Chleb wiejski Jeffreya Hamelmana 357

Nowy chlebek tym razem nie mojego autorstwa, ale  z książki  Jeffreya Hamelmana "Chleb" ze str.105.  Przez długą fermentacją zaczynu do chleba na drożdżach otrzymujemy cudownie pachnący chleb o niezwykłym smaku.  Ciasto chlebowe wykonałam ręcznie z 1/2 składników  przeznaczonych do przygotowania w domu.  Przy tak niewielkiej ilości drożdży, niecałe 1,5 grama, ciasto rosło(...)ilość wody trzeba by zwiększyć. To taka moja uwaga a nie od autora przepisu.    Chleb wiejski Zaczyn na 12-16 godzin w temperaturze 21st. 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630,  135g wody, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Do niedużej miski wsypałam mąkę, sól i wodę w ymieszaną z drożdżami. Wyrobiłam ciasto do dobrego

Leśny Zakątek
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1161

puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson. Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Jeśli chcecie, może to być chleb nocny , przygotowany(...)waste, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje. To łatwy chleb powszedni, świetny do przygotowania kanapek i grzanek. Bardzo polecam, smacznego:) Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, polecam mój przepis na najprostszy chleb dla leniwych: Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych, łyżeczka cukru, 1/2 łyżki

Lekcje w kuchni