chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:31/420)

Bardzo łatwy chleb pszenno-żytni 205

też ze 12 godzin… A potem nadchodzi niedziela, godzina 16 i orientuję się, że na poniedziałek nie ma pieczywa na kanapki do pracy. No i znowu na szybko chleb na drożdżach trzeba robić. Nie to żebym nie lubił. Wręcz przeciwnie, bardzo lubię. Ale przydałoby się też więcej zakwasowych na blogu, bo wiem, że Wy lubicie i bardzo sobie cenicie

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kaszą gryczaną 145

niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. Chleb z kaszą gryczaną Składniki: 1.5 szklanki ciepłej wody 0.5 łyżki miodu 0.5 łyżki soli 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant) 0.5 kg mąki tortowej 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej opcjonalnie- garść siemienia lnianego(...)ciepłej wody dodać miód i sól i dobrze wymieszać. Jeśli używamy świeżych drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią. Następnie przekładamy

UgotujmyTo.pl
Przepis na szybki chleb 172

jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia(...)składników)   1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. 4. Wstawiam

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 295

pszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży 20 g soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity(...)dotrze do górnego rantu foremek. Nagrzej piekarnik do 240 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, oprósz delikatnie górę chleba mąką. Możesz poszaleć, i „wyprószyć” mąką jakiś fajny wzorek. Na przykład słoneczko :). Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze ok. 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb fasolowy z rozmarynem 199

letniej wody 200 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki) 14 g oliwy 10 g soli 2 łyżeczki suszonego rozmaryn smalec do nasmarowania foremki  Przygotowanie chleba: W połowie wody rozpuść drożdże. Drugą połową wody zalej fasolę, którą następnie dokładnie zmiksuj. Połącz razem wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty(...)szybko wyrasta np. w zamkniętym piekarniku, do którego wstawiony jest pojemnik z wrzątkiem Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą i nagrzej go do 205 °C. Przed włożeniem chleba wyjmij naczynie, a chleb piecz w tej temperaturze 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 °C, i piecz dalej 30 - 35 minut. Ostatnie 5 minut piecz na dolnej grzałce

Grahamka, weka i kajzerka
Domowa pieczona maca (Pane azzimo al forno) 157

Przaśny chleb, maca, związana jest z żydowską tradycją a nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca.  Maca ma postać

La grande e la piccola cuoca
Chleb z siemieniem lnianym i złotym lnem 162

lnianego i lnu złotego. Chleb na zdjęciu krojony na ciepło..i dlatego tak wygląda...na zimno już pewnie nie doczekałby się zdjęć. 2 szkl. letniej wody 25 g drożdży  3,5 szkl. mąki krupczatki  2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli siemię lniane len złoty Skworcu Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać

Moje domowe kucharzenie
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15659

300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soli morskiej - 1 jajko do posmarowania chleba - zraszacz z zimną wodą     Obie mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 2 szklankach ciepłej wody. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy z częścią mąki i przysypujemy(...)lekko przykryć rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie drożdże ruszą i powstaną na powierzchni pęcherzyki powietrza. Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Wykładamy ją matą lub papierem do pieczenia. Do miski z mąką i rozczynem dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy robotem z hakami przez 13 minut. Wykładamy

mojewypiekiinietylko
Chleb ze słonecznikiem z multicookera 184

Domowy chleb najsmaczniejszy.. 700 g mąki  40  g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 0,5 l letniej wody 1 łyżka słodu  pestki słonecznika Do ciepłego mleka wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył.Mąkę przesiać , dodać(...)ciasto.  Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura  150 stopni. Po 1 godzinie chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 124

naprawdę takiego chleba do niedawna nie znało... Jako, że piekę chleby już dobrych kilka lat, więc ona znała tylko chleby pieczone w formie i to najczęściej na zakwasie. Te nasze chleby, to są dla niej takie zwykłe chleby, a ten sklepowy, jest- niezwykły... Tak więc matka stanęła na wysokości zadania i skombinowała dziecku niezwykły chleb, taki jak z piekarni(...)byłam wielbicielką takich chlebów, to tego polecam z czystym sumieniem, bo jest naprawdę pyszny. Mięsisty, elastyczny i da się go zjeść nawet po 3-4 dniach, a to przy chlebach drożdżowych nie lada sukces... Ma też pyszną chrupiącą, makową skórkę... mniam... ;-) Składniki: - 450g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 200g mąki żytniej chlebowej typ720 - 20g świeżych drożdży - 10g soli (daję himalajską, zwykłej

Smaczne Zdrowe
Wielkanocny chleb w kształcie jajka 166

pszennej mąki z dodatkiem oliwy. Przepis na wielkanocny chleb Składniki: na 3 chlebki lub 16 bułek 750 g pszennej mąki, wysoko proteinowej 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży 50 ml oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody nasiona do posypania 1 jajko do posmarowania Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć(...)każdej oderwij kawałek ciasta tyle aby zrobić trzy rulony i zwinąć w warkocz. Resztę ciasta uformuj na kształt jajka i łóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Owiń chleb warkoczem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Wyrośnięte chlebki posmaruj rozmąconym masłem i posyp nasionami tworząc jakiś wzorek jak na jajkach pisankach. Wstaw blachę

codojedzenia
Chleb pszenny razowy z burakami 189

drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę). Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać. Następnie dodać mąkę  i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić(...)przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika 155

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber 224

bardzo smaczny, gryka nie jest mocno wyczuwalna, chleb jest słodkawy, delikatny w smaku. Zdecydowanie do powtórzenia. Tatarczucha też mam zamiar upiec, ale innym razem. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  (przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody(...)łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym 158

przygotowania chleba użyłam mąki tortowej i żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również nie mieszać mąk, upiec chleb tylko z 750 g mąki pszennej.   Składniki na chleb z gara: 500 g mąki pszennej (dałam typ 450, sprawdzi się dobrze również 650) 250 g mąki żytniej 500 ml wody 15 g drożdży suchych(...)pieczemy jeszcze około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.   Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym   Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis Puszyste bułki pszenne bez drożdży

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania