Można powiedzieć nawet, że w ogóle się nie dzieje. Ciągle obiecuję sobie, że tym razem wezmę się do roboty i jakiś niechciej mnie dopada. Mam taki chleb, razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis(...)korzyść. Na 1 bochenek : namaczanka: 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka miodu (w oryginalnym przepisie jest więcej, ale dla mnie wówczas chleb wychodzi za słodki) łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej drobno mielonej 1/2 szklanki mąki
Niebieski kubek z kawasoli 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant 75 g masła Prosty chleb pszenny - przepis: W rondelku podgrzewamy mleko z wodą do temperatury ok. 40 stopni. Mleko z wodą nie powinno wrzeć, tylko być ciepłe, jeżeli będzie gorące, czyli powyżej 60 stopni, to może ,,zabić" drożdże. W misie łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże i zalewamy mlekiem(...)rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 10-15 min, aż zbrązowieje. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejnych 30 min. Po upieczeniu całkowicie studzimy chleb, bo gorącego spożywać nie wolno! Smacznego
Kuchnia Łukaszabochenek, ale aja go lubię robić. Jest prosty przy wyrabianiu, na początku lekko lepki, a potem tak fajnie zaczyna odchodzić od ręki i tak sodko pachnie drożdżami i masłem, lubię zapach tego chleba już na etapie ciasta. A potem tym bardziej". Ja od siebie naprawdę nic już więcej dodać nie mogę, wszystko zostało powiedziane. Chleb jest naprawdę pyszny(...)przepis: Składniki na 2 bochenki: 600 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 8 g drożdży instant (około 3 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 350 ml wody 40 g miodu 40 g masła 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut. Na koniec zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko olejem
Marder&Marder Manufacturekeksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny. Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog
Moje domowe kucharzeniechleb 750g, dobrze wypieczony. Czekać aż się upiecze. W thermomiksie – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki. Nastawić na interwał, czas 3 minuty. Zostawić aż urośnie. Wyjąć z naczynia, włożyć do formy w której chcecie piec. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Jak już ładnie wyrośnie to piec jak poniżej opisałam. Wyrabianie zwykłe – w letniej wodzie wymieszać drożdże dodać łyżkę(...)mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie. Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec
Kuchnia Pokoleńwolne na uczelni z powodu koronawirusa. Ogranicza się wyjścia do sklepu, więc ciężej magazynować świeże pieczywo. Robię własny zakwas, ale jeszcze nie mam sprawdzonych przepisów. Z pomocą przychodzą suche drożdże, bardzo się polubiliśmy ;) Nie psują się a piecze się nawet szybciej. Chlebek piekłam już 3 razy i jak dla mnie wychodzi pyszny. Znika tak szybko, że kończymy(...)zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę. Podczas pieczenia pod przykryciem wytwarza się para, która pozwala chlebkom ładnie rosnąć. Składniki na mały bochenek: łyżeczka drożdży suchych (12,5 g świeżych) 375g mąki pszennej 250 ml wody
W kuchni bez szafeknaszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber. Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty(...)podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem
UgotujmyTo.plMiałam upiec chleb w tygodniu kanapkowym. Niestety nie udało się. Ale jak mawiają, co się odwlecze to nie uciecze. A więc jest, pszenny chleb na drożdżach. Do niego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo(...)satysfakcji. Zapewne dlatego, że chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający i wprawiający w dobry nastrój. O rany, a miało być o jajkach. Wybaczcie ;) Jeżeli domowy chleb to tylko z własnoręcznie przygotowaną pastą jajeczną :) Składniki: Chleb: 600 g mąki pszennej
zadanie-gotowanieteż ze 12 godzin… A potem nadchodzi niedziela, godzina 16 i orientuję się, że na poniedziałek nie ma pieczywa na kanapki do pracy. No i znowu na szybko chleb na drożdżach trzeba robić. Nie to żebym nie lubił. Wręcz przeciwnie, bardzo lubię. Ale przydałoby się też więcej zakwasowych na blogu, bo wiem, że Wy lubicie i bardzo sobie cenicie
Marder&Marder Manufactureniego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. Chleb z kaszą gryczaną Składniki: 1.5 szklanki ciepłej wody 0.5 łyżki miodu 0.5 łyżki soli 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant) 0.5 kg mąki tortowej 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej opcjonalnie- garść siemienia lnianego(...)ciepłej wody dodać miód i sól i dobrze wymieszać. Jeśli używamy świeżych drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią. Następnie przekładamy
UgotujmyTo.pljest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia(...)składników) 1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. 4. Wstawiam
UgotujmyTo.plpszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży 20 g soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity(...)dotrze do górnego rantu foremek. Nagrzej piekarnik do 240 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, oprósz delikatnie górę chleba mąką. Możesz poszaleć, i „wyprószyć” mąką jakiś fajny wzorek. Na przykład słoneczko :). Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze ok. 15 minut
Grahamka, weka i kajzerkaletniej wody 200 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki) 14 g oliwy 10 g soli 2 łyżeczki suszonego rozmaryn smalec do nasmarowania foremki Przygotowanie chleba: W połowie wody rozpuść drożdże. Drugą połową wody zalej fasolę, którą następnie dokładnie zmiksuj. Połącz razem wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty(...)szybko wyrasta np. w zamkniętym piekarniku, do którego wstawiony jest pojemnik z wrzątkiem Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą i nagrzej go do 205 °C. Przed włożeniem chleba wyjmij naczynie, a chleb piecz w tej temperaturze 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 °C, i piecz dalej 30 - 35 minut. Ostatnie 5 minut piecz na dolnej grzałce
Grahamka, weka i kajzerkaPrzaśny chleb, maca, związana jest z żydowską tradycją a nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca. Maca ma postać
La grande e la piccola cuocalnianego i lnu złotego. Chleb na zdjęciu krojony na ciepło..i dlatego tak wygląda...na zimno już pewnie nie doczekałby się zdjęć. 2 szkl. letniej wody 25 g drożdży 3,5 szkl. mąki krupczatki 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli siemię lniane len złoty Skworcu Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
Moje domowe kucharzenie