chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:38/420)

Chleb razowy – żytni 100

chleb możecie przygotować bez dodatku drożdży, ponieważ mocny zakwas i czas, jaki jest potrzebny do przygotowania tego chleba wystarczy, żeby chleb odpowiednio wyrósł. Jeśli jednak nie macie pewności, czy Wasz zakwas poradzi sobie z dość ciężkim ciastem, to dodajcie odrobinę drożdży, które wspomogą słabszy zakwas(...)Więcej o zakwasie przeczytacie we wpisie jak zrobić zakwas żytni . Chleb jest bardzo smaczny ciemny i dość wilgotny idealny z dodatkami wytrawnymi długo zachowuje świeżość! Print Chleb razowy żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pachnący i pyszny chleb żytni! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, zakwas Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 168

pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci(...)zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Zabieramy go zawsze każdą imprezę, każdego grilla, każde jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja

Marder&Marder Manufacture
Chleb marchwiowy 172

zupełnie bez niczego. Chleb marchwiowy 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania, 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej, 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży, 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 3/4 szklanki rodzynek, 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka nasion kminku. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj(...)ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień /blachę /.Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce

Leśny Zakątek
PROSTY CHLEB GRAHAM NA DROŻDŻACH 71

moim domu co kilka dni pachnie domowym pieczywem. No i dziś właśnie nadszedł ten czas, upiekłam prosty chleb graham na drożdżach . Wyszedł obłędny w smaku, szybki w przygotowaniu i już wiem, że będę go przygotowywała częściej. Ciasto rośnie ekspresowo, chleb po upieczeniu nie kruszy się i można go kroić praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Kochani, jeśli lubicie(...)pewno jutro będę piekła kolejny bochenek :) Prosty chleb graham na drożdżach - składniki: * 400 g mąki graham * 100 g mąki pszennej * 370 ml letniej wody * 7 g suchych drożdży * 1 płaska łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Do miski wsypać cukier i suche drożdże, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać, wsypać 50 g mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć

Zrób to smacznie
Chleb orkiszowy z dynią z okazji Światowego Dnia Chleba 120

Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Testowany dwukrotnie i za każdym razem wychodził identyczny. Z miękką skórką, wilgotnym miąższem i pięknym kolorem. Świetnie się kroi a smakuje wyśmienicie! Przepis ten nie jest archiwalny! W ciągu ostatnich 2 tygodni piekłam 2 razy, bo znikał w tempie allegro.  Za pierwszym razem użyłam pieczonej dyni /piekłam do zupy krem /, za drugim(...)soli, 1 płaska łyżeczka drożdży / opcjonalnie /. Ciasto właściwe z dynią gotowaną 490g zaczynu, całość, 390g zmiksowanej dyni, x) 580g mąki orkiszowej typ 630, 300g wody, 15g soli, 1 płaska łyżeczka drożdży / opcjonalnie /. x) Dynię gotujemy jak ziemniaki, ale nie dopuszczamy do jej rozgotowania. Miksujemy. Wodę z gotowania możemy użyć, zamiast zwykłej wody do upieczenia tego chleba. Składniki ciasta właściwego łączymy

Leśny Zakątek
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 161

łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać je cukrem. Całość rozetrzeć, aż do rozpuszczenia drożdży. Pozostałe sypkie składniki wsypać do miski. Następnie wlać letnią wodę i drożdże(...)godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu. Od prawej: sypnie składniki; dodane mokre składniki; ciasto po wyrośnięciu

Ugotować
Żytni chleb zagrodowy 157

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba(...)dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny , długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! Składniki : 2 szklanki mąki żytniej typ 1400 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1,5 szklanki mąki pszennej 750 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 1,5 łyżki cukru

Ogrodnik w podróży
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 169

pomysł na jego upieczenie podsunęła Marzena z bloga  Zacisze kuchenne .  Nie obyło się bez kłopotów i być może one wpłynęły na moją końcową ocenę chleba. Zamiast drożdży świeżych,  dałam drożdże instant. Niestety przez nieuwagę dałam ich za dużo ( 7 g a nie 4 g).  Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach(...)Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę.  cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (dałam chlebową 750) 4 łyżki mąki żytniej   (dałam chlebową

Stare Gary
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 213

Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko z drożdżami

Grahamka, weka i kajzerka
Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? 120

następnych dni. Piątego dnia zakwas jest gotowy do użycia. Drożdże świeże, a drożdże instant Drożdże świeże to produkt, z którego przygotowuje się zaczyn i w takiej postaci dodaje się je do ciast lub innych wypieków. Są bardziej wymagające niż drożdże instant. Drożdże instant – z drożdży instant nie przygotowuje się zaczynu. Miesza się(...)Przyjmuje się zasadę, że: 25 gramów drożdży świeżych =  7 gramów drożdży instant To, które drożdże wybierzemy zależy w większości przypadków od naszego wyboru. Dlatego w przepisach możecie wybrać taki rodzaj drożdży, jaki macie lub jaki wolicie Przepisy z wykorzystaniem drożdży Na koniec zostawiam Was z pysznymi przepisami, w których możecie wykorzystać drożdże Bułki drożdżowe z gruszką

365 dni dookoła kuchni
Domowe bajgle 149

suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki: np. sezam, mak lub inne ziarna Przygotowanie: Zakwas: W dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Następnie dolewamy wodę mieszając, aż masa stanie

Mostek w kuchni
Szybki chleb pszenny 93

Szybki chleb pszenny to jeden z moich ulubionych domowych wypieków. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta na pizzę, więc można go wykorzystać także do słonych wypieków. Ten chleb nie wymaga żadnych wymyślnych składników, maszyn do wyrabiana chleba. Szybko i prosto przygotujemy go w domowym zaciszu. Składniki 500g mąki pszennej 270 ml wody 8g drożdży suchych szczypta soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka oliwy Bardzo ważne jest w tym przepisie aby woda miała temperaturę pokojową. Szybki chleb pszenny – jak przygotować Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Dodajemy wodę, sól, oliwę i cukier. Całość wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto przekładamy do miseczki, obsypanej mąkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 277

soli 1 ły ż ka płynnego miodu 30 g roztopionego masła 20 g mielonego ostropestu 1 łyżka ziarem kolendry smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie chleba: Wlej do miseczki letnią wodę, rozpuść w niej drożdże i cukier. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, mąki orkiszową i z pestek dyni, oraz sól. Wymieszaj suche składniki, a nast ę pnie dodaj(...)całą podmłodę, wodę z cukrem i drożdżami, miód i roztopione, ale przestudzone masło. Mieszaj składniki dopóty, dopóki się nie połączą, a następnie wyrabiaj ręcznie lub robotem przez około 5 minut. Zmielony ostropest dodaj na 1 - 2 minuty przed końcem wyrabiania. Zdąży wtedy rozprowadzić się w cieście równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do wysmarowanej olejem miski. Przykryj folią

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 341

było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie . Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn(...)wodę z rozpuszczonym dożdżami. Odstaw zaczym pod przykryciem na 5 godzin w ciepłym miejscu. Składniki: cały zaczyn 140 g mąki pszennej chlebowej 4 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) 11 g soli Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na maślance 170

czas spróbować chleba na maślance. Ten upieczony bochenek chleba jest miękki i puszysty. Delikatnie rumiana i chrupiąca skórka połączona z dodatkiem żurawiny tworzy niezwykłą kompozycję. Chleb przygotowuję zawsze w naczyniu żaroodpornym, bo dzięki temu mam pewność, że chleb będzie idealnie upieczony. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne domowe wypieki chlebów. Zobacz przepis na chleb z naczynia żaroodpornego(...)przepisu na bułki drożdżowe pszenne. Chleb na maślance składniki Ciekawy smak chleba na maślance uzyskacie również mieszając mąkę pszenną z mąką żytnią. Najlepiej jest dać 400g mąki pszennej i 400g mąki żytniej. Chleb na maślance przepis Chleb będziemy piekli w 210 st. C przez 55 minut. Po 40 minutach zdejmujemy przykrycie. Przygotowanie chleba zaczynamy od podgrzania w garnku maślanki. Maślanka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!