chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:46/420)

Przepis na chleb razowy na zakwasie 96

Mieszany pszenno-żytni chleb na zakwasie, przepyszny i bardzo zdrowy. Przepis jest łatwy, jednak wymaga nieco czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. Ja zrobiłam ten chleb na zakwasie pszennym ale możecie również wykorzystać zakwas żytni. Jako że miałam młody zakwas, za pierwszym razem dodałam do chleba odrobinę drożdży, a drugi już upiekłam na samym zakwasie. Przepis na zakwas pszenny oraz żytni(...)letniej wody 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia Przygotowanie: Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką Zakwas wymieszaj Drożdże rozpuść w letniej wodzie Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj Przykryj foliową

Słodki Blog
Chleb z kefirem 69

Gotowe w : 2 h   Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie) 199

chrupiącą, popękaną skórkę, która dodaje mu rustykalnego uroku. Garnek do pieczenia chleba musi być w całości wykonany z żeliwa, bez plastikowych elementów. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. Garnek nie wymaga specjalnych przygotowań

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 175

prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy. Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz bardzo często sięgał do takiego przepisu. Polecam gorąco! Sprawdź też przepis :  CHLEB Z VERMONT NA MĄCE ORKISZOWEJ PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 82

młody zakwas nie ma jeszcze swojej pełnej mocy. Widać to też nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".  Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze

Passions hobbies life
Pszenny chleb z ziemniakami 290

Pyszny pszenny chleb na drożdżach, z bardzo sprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę(...)drożdży * Ciasto chlebowe: 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 g mąki pszennej razowej 250 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu ) 16 g świeżych drożdży 16 g soli 415 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: 12 - 16 godzin wcześniej przygotować zaczyn:  do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże

Opowieści z piekarnika
chleb bezglutenowy (bez drożdży i jajek) 134

truskawkami i polewą czekoladową – też dobry pomysł). Ostatnio mocno przyglądałem się wypiekom z użyciem babki jajowatej (znakomicie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego). Szukałem przepisu, aby przygotować dobry chleb bez jajek i drożdży, taki który będzie idealną opcją dla wszystkich alergików (dostaje dużo pytań od Was o takie wypieki). Po kilku próbach udało mi się zrobić najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłem(...)tylko macie ochotę. 5. Pieczemy w 170 stopniach około 1h 15 min do 1,5 h. Po wyjęciu dajemy chwilę, aby chleb bezglutenowy wystygnął. Smacznego! Artykuł chleb bezglutenowy (bez drożdży i jajek) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Tang Zhong i kuskus 218

zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną wyraźnie czuć posmak i zapach kaszy), ale tekstura miąższu jest zdecydowanie delikatniejsza, jakby „gładsza"... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong z mąki pszennej(...)mąki pszennej chlebowej 125 g mąki żytniej chlebowej 18 g świeżych drożdży 30 g oliwy 1 jajko 110 g mleka 40 g brązowego cukru 5 g soli  5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusu odrobina oliwy do poglazurowania odrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 205

soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru 25 g czarnuszki  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli(...)spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem. Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut. Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Szybka ciabatta 98

się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby", a te powstają na drożdżach. Ciabatta to rodzaj włoskiego chleba o wydłużonym kształcie. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Z regionu jeziora Como ma chrupiącą skórkę, jest miękka(...)wyśmienicie.  Składniki na 2 szt Czas przygotowania: 3,5 h 500 g mąki pszennej 4 g suchych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek *Inspiracja "Chleb" P. Kucharski w mojej wersji z drożdżami suszonymi  Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego

Słodki Kompromis
Chleb pszenny bez drożdży i bez zakwasu 148

bardzo ciekawy chleb i bardzo ciekawy przepis. Bez drożdży i bez zakwasu. Sama mąka, woda i sól, nic więcej. Absolutne minimum składników, trzy rzeczy. W sumie pewnie dałoby się też i sól wyeliminować, ale pewnie taki chleb bez soli nie byłby zbyt smaczny. A ten jest doskonały, niczego mu nie brakuje! Fajna lekko twarda skórka (pierwszego dnia nawet chrupiąca

Marder&Marder Manufacture
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi 189

sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego .   Składniki: mąka pszenna typ 650 500 g drożdże suche 16 g( świeże 40 g) cukier(...)pól łyżki sól pół łyżki woda ciepła 350 ml otręby żytnie 4 łyżki pestki dyni 4 łyżki Wykonanie: Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę

Różowa kuchnia
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 153

Spróbujcie koniecznie! Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi , Mirabelka , Martynosia , Panna Maliwnna , Shinju i Bartoldzik . Chleb z cukinią i orzechami włoskimi Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 400 g mąki pszennej 100 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 1 jajko 2 łyżeczki soli 250 g cukinii 75 g orzechów włoskich(...)dodatkowo: 2 łyżki wody 25 g orzechów włoskich Mąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 50 ml wody, odstawić na 15 minut. W tym czasie zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Do wyrośniętego zaczynu wlać resztę wody i wbić jajko, połączyć. Dodać odciśniętą cukinię, zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Całonocny chleb na drożdżach 253

Bardzo smaczny i prosty chleb pszenny na drożdżach, 0,7 g świeżych na 400 g mąki. Całonocna fermentacja ciasta 12 h w temperaturze pokojowej. Z dodatkiem pestek dyni. Składniki: 100 g mąka pszenna typ 1050 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 260 g mąka pszenna typ 650 280 g woda Składniki wymieszane tylko

Przepisy na domowy ser i chleb
Nocny chleb bez wyrabiania 125

weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać. Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno się udać. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture