Chrupiący chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym smakuje pysznie. Przepis na chleb słonecznikowy nie jest skomplikowany. To chleb na drożdżach i miodzie. Pestki słonecznika i siemię lniane są idealnym uzupełnieniem. Oto przepis na chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym. Przygotowanie 10 minut + wyrastanie 30 minut + pieczenie 60 minut Forma keksówka o długości 32 cm 500 g mąki pszennej(...)letniej wody + 3 łyżki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki pestek słonecznika + 2 łyżki do posypania 1/2 szklanki siemienia lnianego + 2 łyżki do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli Do miseczki przekładamy drożdże. Dodajemy 3 łyżki wody i miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy
My Chcemy JeśćChleb rewelacja! Może nie jest doskonały, bo to mój pierwszy w ten sposób upieczony, ale wszystko przede mną. Dzikie drożdże, które wychodowane zostały z wody i jabłka uchwycone w momencie ich największej aktywności. Chleb został pożarty w tempie allegro i już przygotowuję się do następnego. Pachnący jabłkiem, z chrupiącą skórką, po prostu przepyszny. W 2012r. po raz pierwszy(...)zaczyn szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce jabłka wspomagały proces fermentacji. Szukając nowych inspiracji chlebowych w sieci, wpadłam na przepisy na chleb bez użycia drożdży piekarskich i bez tradycyjnego zakwasu, ale w zamian na wodzie z fermentowanych jabłek a nawet innych owoców czy warzyw. Lubię wyzwania, a że robienie domowego octu jabłkowego jest
Leśny ZakątekMąka, woda, sól i drożdże, to wszystko czego potrzebujemy do upieczenia tego bardzo smacznego chleba. Jest to chleb o dużym uwodnieniu ciasta (hydratacji) - 100%, tzn. na 500 g mąki użyłem 500 g wody. Przepis, z którego korzystałem podawał uwodnienie 90%, lecz ja zwiększyłem je do 100%, ponieważ zastąpiłem jasną mąkę pszenną - mąką orkiszową pełnoziarnistą (taka mąka z powodu(...)bochenek z 500 g mąki: 500 g mąka orkiszowa pełnoziarnista, typ 1850 10 g sól 3 g świeżych drożdży (lub 1 g suchych) 500 g wody Na początku do mąki dodajemy jedynie część wody - 370 g oraz drożdże. Mieszamy do czasu, aż nie będzie widać śladów suchej maki (nie dłużej). Przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej
Przepisy na domowy ser i chlebpodejrzewam, był nieco bardziej zbity, ale nam smakował bardzo. Jeśli przetestowaliście już poolish, czas na kolejny krok. Chleb dyniowy na zaczynie Składniki: (na keksówkę 22x11 cm) zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki żytniej 100 ml letniej wody ciasto: 10 g drożdży 200 g puree z dyni 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 150 ml letniej wody dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek(...)dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona
talerz przyjemnościSzybki chleb na drożdżach z ziarnami lnu to znakomity sposób na domowy chleb na śniadanie. Przygotowanie trwa krótko, wyrasta ok. 90 minut i potem pieczemy. Zajadamy pyszny chleb po 2 godzinach. Zachęcam zatem do upieczenia własnego chleba. Chleb pszenny z ziarnami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePowiedzieć by zwyczajny chleb na drożdżach pszenno - żytni, ale on nie jest zwyczajny. Ten chleb jest nadzwyczajny, mięciutkie wnętrze idealne na kanapkę z masłem i czymś jeszcze albo tylko z masłem, jest idealny. Polecam wszystkim, on się nie może nie udać. Fiński chleb żytni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePszenne bagietki na drożdżach to proste pieczywo , z którego wypiekiem poradzi sobie nawet największy laik. Pszenne bagietki należą do najszybszych domowych wypieków. Wystarczy zagnieść wszystkie
codojedzeniaWiejski chleb codzienny Wiejski chleb codzienny , to prosta receptura na udane domowe pieczywo . Jest naprawdę pyszny , pachnący i ma nieziemsko chrupiącą skórkę . Ten chleb robi się na bazie zakwasu i drożdży . Jest o tyle fajny , że drugiego dnia zachowuje miękkość . Chleby pieczone tylko na samym zakwasie lubią stwardnieć , choć smak mają wspaniały Polecam zabawę wypiekiem domowego chleba , szczególnie teraz(...)powinny dać 0,5 kg ) 1 szklanka zakwasu chlebowego pszennego ( szklanka 250 ml ) mała szklanka wody ( niepełne 200 ml ) 1 płaska łyżka soli 1 torebka suszonych drożdży ( 7 g ) zimna woda do spryskiwania chleba ( np. w spryskiwaczu do kwiatów ) Chleb najlepiej wyrabiać w maszynie do wyrabiania , ale jeśli takowej nie macie , trzeba pomęczyć się ręcznie . Wszystkie składniki wkładamy do maszyny
Ogrodnik w podróżywybornie. Jeden ze smaczniejszych chlebków na drożdżach. Nie wymaga szczególnych umiejętności ani nie jest skomplikowany w wykonaniu, potrzeba tylko trochę czasu na zrobienie zaczynu. Zaczynamy? Hiszpański wiejski chleb na drożdżach - Pan Rustico. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsty chleb na drożdżach z dodatkiem kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Jest lekko wilgotny, długo świeży i bardzo smaczny. Przepis jest bardzo(...)prosty, stworzony dla osób początkujących w wypieku chleba :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kasz y jaglanej 500 g mąki pszennej 20g świezych drożdży 2 łyżeczki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżeczki płatków z suszonych pomidorów Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę przesiać, dodać sól, ugotowaną kaszę, roztopione
Walijskie Pichceniestopniach. Wyjmujemy, studzimy i zjadamy - w tej właśnie kolejności :) Smacznego! A zamiast suchych drożdży możemy użyć 25 g świeżych. Z tym, że możliwe, że wówczas chleb będzie musiał dłużej wyrastać. Suche drożdże reagują znacznie szybciej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturepół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość wymyślnych chlebów i zachciało mi się takiego zupełnie zwykłego. Chociaż gdy już zacząłem robić to zdecydowałem się "zepsuć" jego zwykłość dodając odrobinę mąki pełnoziarnistej. Ale to właśnie dodało mu charakteru. A chrupiąca skórka(...)mąki pszennej 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 300 ml mleka 300 ml wody 30 g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 10 g drożdży instant Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturenajbardziej udanych. Dyniowy chleb na poolish Składniki: (na keksówkę 22x11 cm) poolish: 150 g mąki pszennej 150 ml wody 3 g drożdży ciasto: 3 g drożdży 100 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 250 g puree z dyni 1/2 łyżeczki kurkumy 45 g pestek dyni dodatkowo: 2 łyżki wody Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze