chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:40/420)

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 212

temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego! Uwagi : Tym razem jeden z chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał w koszyczku. Pominęłam drożdże , więc(...)moje chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis - sprawdzałam stan upieczenia spodu chleba, i dopóki nie wydawał głuchych odgłosów przy pukaniu - wracał do piekarnika. Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach

Stare Gary
Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką 226

z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia. Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb. Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb kanapkowy-tostowy 163

wyjmowanymi foremkami, bo ten chleb lubi opaść jeśli nimi stukniecie czy rzucicie.   Piekarnik nagrzejcie na 220⁰C. Włóżcie powoli, delikatnie foremki i od razu zmniejszcie temperaturę do 190⁰C. Pieczcie chleb 30-35 minut. Skórka na wierzchu zrobi się złoto-brązowa. Posmarujcie ją roztopionym masłem 5 minut przed końcem pieczenia. Wyjmijcie gotowe chleby z foremek i wystudźcie na kratce(...)zamrażalce 3 miesiące.   Ok, nie wiem jak Wy, ale ja idę sobie zrobić kanapkę idealną. Bo na idealnym chlebie. SKŁADNIKI 2 łyżeczki suszonych drożdży (opakowanie 7g) 240ml bardzo ciepłej wody 40g masła 240ml mleka 3,2% (drożdże i gluten lubią tłusto, nie żałujcie im) 2 łyżki mleka w proszku 2 pełne łyżki drobnego cukru białego 1 czubata łyżeczka

Karo in the Kitchen
Chleb tostowy 197

piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam  tutaj . 20  g świeżych drożdży  250 ml ciepłej wody  350 g mąki pszennej tortowej, typ 450  50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny  1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli  50 ml oleju  Drożdże rozpuścić w ciepłej

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny 127

pszenny chleb. Kompletnie przejadły nam się te pełnoziarniste zdrowe chleby. Mieliśmy ochotę na coś prostego i niekoniecznie zdrowego. Po prostu biała pszenna mąka, woda i drożdże. Nic więcej. Wymyśliłem więc taki prosty przepis. Chleb na kolana nie rzuca, arcydziełem sztuki piekarniczej nie jest, ale jest po prostu smaczny. Na tyle smaczny, że teraz, gdy wpisuję ten przepis na bloga(...)przepis dla was. I łatwy i smaczny. Trzeba czegoś więcej? 400 g mąki pszennej 240 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suchych drożdży jajko i mleko (do posmarowania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Początkowo może się lepić do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiać, tym mniej będzie się kleiło. Wyrabiamy

Marder&Marder Manufacture
Muu-Muu Chleb 204

pszennej chlebowej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 48 g masła czarny barwnik spożywczy wg instrukcji producenta Przygotowanie chleba: W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj(...)nagrzanego do 170 °C piekarnika . Piecz ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z forem i pozostaw do wystygnięcia. Dwie części, biała i czarna. Kończymy wyrastanie. Muu-Muu Chleb na talerzu. Muu-Muu Chleb. Muu-Muu Chleb. Muu-Muu Chleb. inspirował blog Cathy

Grahamka, weka i kajzerka
Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie 117

Śniadanie. Tym razem wspólnie z mistrzem Arturem  Ziemackim rozmawialiśmy o modzie na pieczenie chleba.  Od chwili ogłoszenia pierwszego lock downu w marcu 2020 roku zainteresowanie wypiekaniem własnego chleba bardzo zrosło, a pierwszym tego objawem było zniknięcie z półek sklepowych maki i drożdży. Pieczynie domowego chleba czy to na drożdżach czy to na zakwasie, to swego rodzaju magia(...)spróbuje, będzie potem z przyjemnością do tego wracać. Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie Do telewizyjnego studia przyniosłam upieczone przeze mnie chleby drożdżowe i na zakwasie. Rozmawialiśmy o najczęstszych błędach popełnianych podczas pieczenia chlebów w domu. Zostawiam Wam link do tego odcinka programu Pytanie na Śniadanie: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51623951/moda-na-pieczenie-chleba

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cytrynowa! Kruche ciasto z kremem LEMON CURD – wersja wegańska 97

wegańska Wegański pad thai z tofu! Danie z makaronem ryżowym z orzeszkami ziemnymi Fondant czekoladowy! Prosty przepis na lava cake z gorzkiej czekolady Chleb z mąki kukurydzianej na drożdżach! Prosty chleb kukurydziany PRZEPIS Przetwory na zimę – co warto przygotować? Pyszne przepisy Przepis na pralinki z białej czekolady! Proste domowe trufle – przepis

Via Gusto
Wegański pad thai z tofu! Danie z makaronem ryżowym z orzeszkami ziemnymi 103

przepisy Wegański pad thai z tofu! Danie z makaronem ryżowym z orzeszkami ziemnymi Fondant czekoladowy! Prosty przepis na lava cake z gorzkiej czekolady Chleb z mąki kukurydzianej na drożdżach! Prosty chleb kukurydziany PRZEPIS Przetwory na zimę – co warto przygotować? Pyszne przepisy Przepis na pralinki z białej czekolady! Proste domowe trufle – przepis Warstwowa sałatka z marchewką, groszkiem

Via Gusto
Fondant czekoladowy! Prosty przepis na lava cake z gorzkiej czekolady 91

bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Fondant czekoladowy! Prosty przepis na lava cake z gorzkiej czekolady Chleb z mąki kukurydzianej na drożdżach! Prosty chleb kukurydziany PRZEPIS Przetwory na zimę – co warto przygotować? Pyszne przepisy Przepis na pralinki z białej czekolady! Proste domowe trufle – przepis Warstwowa sałatka z marchewką, groszkiem i ziemniakami

Via Gusto
Domowy ocet jabłkowy. 150

tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Wsyp do dużego garnka najlepiej glinianego lub stalowego. Zalej ciepłą wodą ( nie gorącą ! ), dodaj 1,5 szklanki cukru, skórkę z chleba razowego, drożdże winne. Garnek przykryj gazą , aby nie dostały się do niego muszki, ale by dostawało się do niego powietrze. Odstaw na 10 dni w chłodne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Chleb pszenny z ziemniakami 138

Czasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają

Wiem co jem
Chleb na drożdżach, z gara 163

Pieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie  Leśny zakątek , lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej(...)świeżego chleba unoszący się w domu .... Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej (lub T 650) 200 g mąki żytniej typ 720 20 g świeżych drożdży 11 g soli 1 1/2 łyżki oliwy lub oleju 380 g letniej wody Przygotowanie: Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąkę pszenną i żytnią, w mące zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, zalać

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy chleb gryczany z czarnuszką 255

Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć. Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo

AniaGotuje.pl
Domowy chleb w 5 minut 123

chyba nic piękniejszego niż zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po całym domu. Domowy chleb w 5 minut to mistrzowski przepis, dzięki którym nasz domowy chleb przygotujemy dosłownie w 5 minut. Sekretem tego przepisu wcale nie jest długie, mozolne wyrabianie ciasta, a jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa tygodnie, ale jeśli chcecie to ciasto drożdżowe(...)szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody (350ml) 3 szklanki mąki (500g) 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant szczypta cukru Ja używam odrobiny cukru, aby przyśpieszyć wyrastanie i aktywność drożdży, ale możecie cukier pominąć w swoim przepisie. Domowy chleb w 5 minut – przepis Do pojemnika wlewamy ciepłą, ale nie gorącą wodę, bo zabije nam drożdże. Dodajemy sól

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!