chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:40/420)

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 213

oleju; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1 i 1/2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki tj. obie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól. Drożdże pokruszyć do miseczki(...)Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.  Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska
CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH 222

CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH Zapraszam do zrobienia pysznego chleba na świeżych drożdżach. Proces tworzenia jest bardzo długi, ale smak z pewnością to wynagrodzi. Składniki • mąka pszenna typ 550 2 szklanki • mąka razowa typ 2000 2 szklanki • sól 1 łyżka • cukier 2 łyżki • drożdże świeże 25 g • woda ciepła 2 szklanki Sposób przygotowania Przesiewamy obie mąki(...)miski. Mieszamy drożdże w ciepłej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do mąki sól, cukier i mieszamy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 10 - 12 godzin. Po tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremki posmarowanej masłem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 220ºC i pieczemy 15 minut. Po tym czasie

chefintheforest
Chleb razowy na drożdżach 89

tylko) piekarzy, którzy mają to szczęście, że mają drożdże (które też ostatnio stały się produktem niezwykle chodliwym w sklepach) podrzucam przepis na pyszny domowy chlebek. Chleb razowy na drożdżach - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, 200g mąki żytniej razowej typ 2000, 25g świeżych drożdży, 250-300ml letniej wody, pół łyżeczki cukru(...)foremkę do wyrośnięcia, dzięki czemu zajmuje mi to ok. 30-40 minut. 6. Piekarnik nastaw na 200 stopni C (jeśli trzymasz ciasto w piekarniku, najpierw je wyjmij). 7. Powierzchnię chleba spryskaj wodą, a na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą - wtedy skórka wyjdzie bardziej chrupka. Chleb piecz ok. 1h. Żeby sprawdzić, czy jest już upieczony możesz postukać pięścią w spód

Z notatnika dietetyka
Kwas chlebowy do picia 81

chlebowy do picia Składniki: 200g żytniego chleba (na zakwasie, bez dodatków) 4 łyżki cukru 2-3 łyżki zakwasu żytniego (lub 15g drożdży)   rodzynki, miód opcjonalnie: woda owocowa (woda fermentująca z owocami, drożdże owocowe)  Chleb pokroić na kromki, popiec w mocno nagrzanym piekarniku aż będzie ciemno brązowy.  Kromki włożyć do słoika (3-litrowego), dodać cukier, zalać(...)litra wrzątku, odstawić żeby przestygło (temp ok 30stC). Zakwas lub drożdże rozpuścić w szklance wody, wlać do słoika. Można też dodać ok 100ml wody owocowej, wtedy dodajemy mniej zakwasu. Dolać wody zostawiając ok 3-4cm od góry słoika, przykryć gazą, pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Chleb po tym czasie powinien wypłynąć na górę, należy go wyjąć

Obiad gotowy
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 163

pracy a potem nadejdzie czas kolacji i trzeba będzie zrobić kanapki, tylko z czego? Czasu na zrobienie chleba zatem już nie było. Musiały być bułki. Padło na orkisz pełnoziarnisty, bo ten ostatnio zamówiłam, dodatek mąki pszennej no i oczywiście drożdże, bo wszak czasu było mało. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne. Nie było żadnego problemu z ich formowaniem i późniejszym wyrastaniem

Mieszam w Garnku
Chleb gryczany ze słonecznikiem 178

Chleb gryczany ze słonecznikiem... Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej. Ze złocistą i chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren słoneczniku. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. I nie tylko. Zapraszam!   Składniki: 500 g mąki gryczanej; Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g); 4 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki oleju + odrobina(...)posmarowania po wierzchu; 425 ml letniej wody; 50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu.   Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym

Gospodyni Miejska
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 184

całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem keksówki, boki ciasta ugnieść palcami do środka, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 - 70 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych

Gospodyni Miejska
Chleb wiejski 163

Chrupiąca skórka i wspaniały smak domowego chleba pieczonego na mące jasnej żytniej i pszennej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny chleb wiejski , który upieczesz na zakwasie z dodatkiem drożdży.  - prosty przepis na chleb wiejski - na drożdżach suszonych lub świeżych - na domowym zakwasie lub zakwasie suszonym

AniaGotuje.pl
Chleb czosnkowy z ziołami i serem 148

Prosty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami.  Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody  1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego(...)sera (startego) W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Do suchych składników dodać wodę i oliwę/olej, wyrabiać mikserem z hakiem ok.8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Miskę z ciastem przykryć lub zawinąć w torebkę foliową i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 60-90 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z garnka, z pomidorami 168

też nasionami. Ja pomidory oczywiście wcześniej namoczyłam. jak robiłam ten chlebek, przypomniał mi się nieco podobny przepis od Joanny Brodzik, ale ten chlebek jest jednak zdecydowanie lepszy. Chleb jest robiony na drożdżach a tak naprawdę i fachowo na zaczynie z drożdży, zwanych poolish, czyli jakby długo leżakujący, ale bardzo gęsty rozczyn. Swoją drogą, taki poolish ma niesamowitą konsystencję. Jeśli(...)pieczeniu chleba” – Kena Forkisha. Polecam tym, którzy dowiedzieć się czegoś więcej o pieczeniu chleba i zrozumieć procesy jakie w trakcie pieczenia i robienia ciasta zachodzą. Drukuj Chleb pszenny z garnka, z pomidorami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Poolish 250 g mąki pszennej chlebowej 250 ml wody w temp 27 stopni 0,2 g suchych drożdży Ciasto właściwe

Mieszam w Garnku
Wieniec drożdżowy z pesto 61

wieniec z pesto zrobić przy użyciu drożdży instant, które w można dostać w niemal każdym sklepie spożywczym w malutkich saszetkach. Stosując ten zamiennik należy koniecznie zachować odpowiednie proporcje, ponieważ nie można ich zastępować 1:1 Pamiętaj, że 7 g drożdży suszonych odpowiada 25g świeżych drożdży. Tak wiec w przypadku tego przepisu, używając drożdży instant użyj jednej saszetki. Czym zastąpić pesto(...)piecz w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Podawaj po przestudzeniu. Zobacz też inne przepisy na pieczywo Domowe bajgle Szwedzkie bułeczki z cynamonem Chleb ze śliwkami Bułki bez drożdży Wiejski chleb bez wyrabiania Chleb tygrysi Zobacz też nowe przepisy Wieniec drożdżowy z pesto Deser z musem orzechowym Sałatka z tortellini i awokado Szarpana wieprzowina Co zrobić, aby romantyczna kolacja

okolicepalnika.pl
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 145

przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu(...)mojewypieki.com Drukuj Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą) 1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki

Mieszam w Garnku
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 184

temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego! Uwagi : Tym razem jeden z chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał w koszyczku. Pominęłam drożdże , więc(...)moje chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis - sprawdzałam stan upieczenia spodu chleba, i dopóki nie wydawał głuchych odgłosów przy pukaniu - wracał do piekarnika. Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach

Stare Gary
Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką 186

z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia. Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb. Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie