chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:53/420)

Cebularze lubelskie 202

mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży 250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Przygotowanie chleba: Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a następnie odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Roztop masło, dodaj do niego sól i wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni na zakwasie 155

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-) Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie: - domową chałkę chlebową - bagietki pszenne na drożdżach - domowy chleb pszenny na kefirze

AniaGotuje.pl
Chleb wiejski z mieszanki gotowej 142

Chleb upiekłam z gotowej mieszanki wiejskiej z ziarnami. W składzie mieszanka ma mąkę żytnią, słód żytni, zakwas żytni, sól i drożdże instant. Chleb piekłam w maszynie do wypiekania chleba na 12 programie. Po upieczeniu bochenek miał 650 g.   Smakował wyśmienicie

Proste Potrawy
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 105

mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia(...)Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 103

mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia(...)Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 137

mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia(...)Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy

moj przepis na
Najprostszy chleb pszenny razowy 61

Przepis na chleb – pyszny, domowy, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem – któż go nie uwielbia? Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z naprostszych przepisów na domowy chleb na drożdżach, który przygotujecie błyskawicznie i to nawet, jeśli nie posiadacie najmniejszych umiejętności piekarskich. Wiele osób, które wprawione są w domowym wypieku chleba, dosyć radykalnie uważa, że chleb ... The post Najprostszy chleb

Pogotujmy.pl
Chleb owsiany z łuską gryczaną 132

łyżki płatków owsianych do posypania Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę

Kulinarne przygody Gatity
Chleb polski mieszany / Polnisches Mischbrot 222

przepadam. :P Ofiarowuję mu chleb z nadzieją, że zmieni ON zmieni go na lepsze...  Podobno chleb czyni cuda. :) Składniki na bochenek ok. 800 g: 3 łyżki zakwasu pszennego 200 g mąki żytniej typ 970 300 g mąki pszennej  2 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 350 ml ciepłej wody(...)mąki żytniej i kilka łyżek przegotowanej ciepłej wody, wymieszać, przykryć i pozostawić na 8-10 h. 2. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, zrobić w niej niewielki dołek, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru, zalać dołek ciepłą wodą, przykryć ściereczką, odstawić na 20 min.  3. Do mąki pszennej z zaczynem drożdżowym dodać zaczyn z zakwasu oraz wszystkie pozostałe składniki

Kuchnia Prezydentowej
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 228

Chleb marchwiowy składniki przepis w oryginale i film – klik! 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminu przygotowanie W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże(...)ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę. Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia. Na kamieniu lub na blasze chleb

Stare Gary
Szybki chleb wieloziarnisty - wypiekanie na śniadanie 121

trzeci wrześniowy weekend, w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ", piekliśmy szybki chleb na drożdżach, pełen pysznych ziarenek

Stare Gary
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka 130

chleb z kuskusem idealnie wpasowuje się w moje plany. Zdążyłam niemal w ostatniej chwili, bo chleb nadal jest ciepły, a w mieszkaniu pięknie pachnie 😋😊 Składniki : przepis z bloga  From- Snuggs – Kitchen 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty) 8 g świeżych drożdży 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej orkiszowej) 300 g mąki orkiszowej(...)soli (zmniejszyłam do 8 g) 300 ml zimnej wody (użyłam ok. 280 ml) Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź. Drożdże rozpuść w 300 ml (użyłam mniejszej ilości) zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.  Przykryj ciasto i pozwól

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowy chleb owsiany 164

foremek otręby do posypania    Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę

Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 206

przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 4 łyżki mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej) Ciasto chlebowe(...)natrzeć oliwa i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba.  Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.  Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebki do święconki II 186

mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki cukru 150 g wody 1/2 łyżeczki drożdży szczypta kminku Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżeczka mleka ziarna do posypania. Sposób wykonania: Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem

Na słodko lub wytrawnie