chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:61/420)

Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 201

amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego(...)lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę, lub dodać je dopiero przy przygotowywaniu pancakes, wtedy mieszanka pozostanie bardziej uniwersalna.     Mieszanka uniwersalna do chleba, bułek i ciast, a także do zagęszczania i zasmażki – 1 szklanka mąki kukurydzianej żółtej – 1 szklanka mąki z brązowego ryżu – 1 szklanka skrobi kukurydzianej białej – 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Chleb na maślance – prosty przepis 116

przepis na pyszny domowy chleb na maślance. Chleb ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. A smak… Musicie koniecznie spróbować Taki chleb idealnie smakuje z samym masłem i odrobiną soli, dżemem, warzywami lub serem i wędliną. Pyszny domowy chleb z minimalnej ilości składników. Spróbujcie Jak pokroić chleb na idealne kromki? Ja używam krajalnicy marki ZELMOTOR(...)łyżeczka soli 1,5 szklanki maślanki w temp. pokojowej 50 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłej wody sezam po posypania chleba Przygotowanie: Do 1/4 szklanki ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, maślankę i zawartość szklanki. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy

Słodkie okruszki
Chleb z garnka 171

jestem fanką chleba pieczonego na drożdżach, ale czego nie robi się dla towarzystwa;) Chleb z garnka piekłam wraz innymi blogerami w Czerwcowej Piekarni Amber.  Chleb upiekł się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i miękki, elastyczny miękisz. Do pieczenia potrzebujemy garnek żeliwny lub średniej wielkości naczynie żaroodporne (średnica 25 cm, wysokość 8 cm) Składniki: 350 g mąki pszennej(...)naczynka, zasypać łyżeczką cukru i mąki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto będzie zbyt twarde, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 231

Rosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny. Źródło przepisu: blog Siergieja ХЛЕБ & ХЛЕБ  Sposób(...)mąki): 500 g. - mąka pszenna typ 1050 15 g - słód żytni jasny 7,5 g - drożdże prasowane 7,5 g sól 25 g - syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 50 g - rodzynki; 275-285 g - woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas  10:00 Zaparka  12:00 Zakwaszona

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb bezglutenowy ziarnowiec 77

Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego – 3/4 szklanki pestek dyni

To co kocham
Chlebek odrywany hot-dog 331

Latem przy okazji grilla bardzo często piekę odrywany chlebek. Jednak ten nasz klasyczny, czosnkowy już nam się znudził, dlatego postanowiłam przygotować coś innego. Wśród przepisów na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb na mące 00 82

Nie ma nic lepszego niż domowy chleb. Dlatego dobrze, gdy ma się zawsze pod ręką sprawdzony przepis na chleb, w sytuacji gdy zabraknie go w domu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenny z otrębami 100

Dziś chleb pszenny na zakwasie, z odrobiną drożdży i otrębami. Chleb smakuje wyśmienicie, ma miękki środek i chrupiącą skórkę, jest prosty w wykonaniu, idealny. Na śniadanie z masełkiem będzie pyszny, zachęcam do wypieku. Chleb na zakwasie z otrębami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Paluszki chlebowe World Bread Day 2021 86

Po raz kolejny z wielką przyjemnością dołączyłam do wielu blogerów z całego świata, którz własnie dzisiaj upieką wiele doskonałych chlebów i bułek. A wszystko to za

Polska Zupa
Chleb gryczany na drożdżach z ogórkiem kiszonym 111

Przepis na ten bezglutenowy chlebek pochodzi z bloga Olga Smile. Chleb jest aromatyczny, ma sprężysty środek i chrupiąca skórkę. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Wszyscy inni też mogą zajadać ze smakiem bo on jest przepyszny. Chleb na drożdżach z płatkami owsianymi. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i resztkach zakwasu 110

Zdarza się, że mamy nadmiar zakwasu i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Żal wyrzucić. Bywa też, że przydałby się chleb, a zapomnieliśmy zakwas dokarmić

Stare Gary
Chleb pszenno -ryżowy bez drożdży 115

Ciasto przełóż  na dokładnie obsypaną otrębami pszennymi formy  ( u mnie mała keksówka wymiary 24x 12 ) . Polej olejem aby skórka była chrupiąca. Piecz 40 minut . Artykuł Chleb pszenno -ryżowy bez drożdży pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
4x inspiracje czerwca: dahl z grochu, tosty z patelni, pulpety wegańskie z Ikei, kolejny chleb na sodzie 180

może być cały albo połówki), pominęłam ziemniaki i dodałam 1/2 szklanki mleka kokosowego. Zróbcie od razu podwojoną porcję bo szybko schodzi 😊 .   2. Tosty z patelni   Kromki jasnego chleba maczane w jajku rozmąconym z mlekiem, smażone na maśle. Plus warzywa, zawsze.   3. Pulpety wegańskie z Ikei   Pyszne!!! Bardzo mi posmakowały w sklepie i postanowiłam zrobić. Znalazłam świetny(...)pieprzem ziołowym (jak w oryginale), 2. z curry, też bardzo smaczne.  Robię od razu całą porcję, zamrażam połowę, a reszta idzie na bieżące obiady. 4. Chleb bez drożdży, na sodzie   Przepis od Olgi Smile . Tym razem bez jogurtu, a na wodzie. Robię raz na jakiś czas, gdy mam ochotę na jasne, lżejsze pieczywo, np. do tostów. Smaczny

Qlinarnie i Qlinarnie