chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:64/420)

Chleb miodowy na drożdżach 164

swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat. Składniki: 60 dag mąki pszennej 320 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki płynnego

My simple kitchen
Chleb pszenno-żytni 157

Chlebek robiony według tego  ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju  1 łyżka miękkiego masła  100 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 140

Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż

les mirabelles
chleb z ziarnami 163

łyżki soli ,,,3 łyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży,,,,                    1 litr wody ,,,,, chleb z ziarnami

w mojej kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXXXXIX 122

Przez te wichury i ciągły brak prądu nie jestem znowu na bieżąco. Chciałam upiec chleb to drożdże się zbuntowały, piekarnik oczywiście na prąd więc nie działa. Póki co zostaje mi poczekać i już powoli zaczynam przygotowania do Styczniowego Wyzwania Blogerek.  Jak ten czas ucieka... Wracając do zdjęć : * wieczór przy świecach - bo nie było prądu  * raz na jakiś

Magiczne Życie Marty
Razowo - pszenny chleb 167

razem do ciasta na chleb wykorzystałam drożdże suszone. I tu zauważyłam jedną rzecz, do suszonych drożdży należy dodawać wodę cieplejszą niż przy użyciu drożdży świeżych. Ale drożdże same w sobie spełniają swoją funkcję jak należy, no troszkę więcej czasu potrzebują aby ciasto wyrosło ale jest okey. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybki chleb półrazowy 160

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się

wyzwania kuchenne
Drożdżowe rwane bułeczki z pesto 366

To był strzał w dziesiątkę, te bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka. Pyszne, drożdżowe lekkie, z nadzieniem z pesto były idealnym dodatkiem do leniwej niedzieli. Nie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty 178

Chlebek pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek(...)szklanki mąki   orkiszowej (1 szklanka mąki 1050 i 1 szklanka 2000) 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 169

łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba z płatkami owsianymi  https://www.youtube.com/watch?v=GRVsGi-g4l4 Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam(...)papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut . Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia Pieczenie chleba : Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Lekki graham na drożdżach 90

Składniki: 400 g mąki pszennej 400 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży 500 ml mleka (2 szklanki) 125 ml oleju 2 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać połowę mleka (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (patrz krok 2). Zaczyn oprószyć mąką, nakryć naczynie ścierką(...)wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut. Chleb piec 45 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Wymieszać obie mąki 2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem 3. Rozpuszczone drożdże oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia 4. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 5. Odstawić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie 136

przy tym przepisie, że znalazłem go na blogu Liski . A skoro tak zapisałem, to pewnie tak było. Zmieniłem tylko czas wyrastania chleba. Zasadniczo nie preferuję chlebów jednocześnie na zakwasie i na drożdżach. Jakoś nie trafia to do mnie. Albo jedno, albo drugie. Ale, że Liska cieszy się w blogowym świecie nie małym szacunkiem to przepis spróbowałem. I dobrze zrobiłem(...)wody 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez jakieś 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie znowu krótko wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek. Ponownie przykrywamy i znowu zostawiamy na 1,5 godziny. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. I pieczemy 10 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 139

bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt. Ale teraz już bez zbędnego gadania przejdźmy do sedna: 550 g mąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus trochę na posypanie) 15 g masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych

Marder&Marder Manufacture
chleb litewski (na drożdżach) 160

kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami(...)kminek, majeranek, oregano.  Składniki: 450 g mąki 25 g drożdży 300 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżka cukru łyżka przyprawy do chleba litewskiego Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy kwas chlebowy do picia 157

przygotowanie. Składniki: 20 dag żytniego razowego chleba 1 dag drożdży 8 dag rodzynków 10-20 dag cukru Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej wody. Po ostudzeniu dodać drożdże, wymieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zlać

Tradycyjna Kuchnia